Diabetická

Mezi nejčastější zdravotní diety patří ta, kterou by měli držet lidé trpící cukrovkou. Podle nejnovějších dat trpí touto nemocí přes milion Čechů, navíc 9 z 10 diabetiků 2. typu má nadváhu či obezitu. Diabetolog pacientovi doporučí omezovat zejména cukry, jednoduché sacharidy a sacharidy s vysokým glykemickým indexem.

Začíná to pálením v krku, kýcháním a smrkáním, končí ucpaným nosem. Kdo někdy nebojoval s rýmou?
Rýma neznamená koronavirus. Ulevit od ní lze několika způsoby

Titulní strana magazínu ZdravíZdroj: deníkOmezit koblihy, sušenky, chipsy či slazené limonády by ale neměli pouze lidé s diagnostikovanou cukrovkou, ale i ti ostatní. Do jídelníčku byste měli co nejvíce zařadit syrovou i tepelně upravovanou zeleninu, která může nahradit i klasické přílohy ve formě knedlíků či těstovin. Přidejte také houby, ořechy a maso, které je bohatým zdrojem bílkovin.

Americká diabetologická asociace dokonce v loňském roce vydala nové doporučení týkající se životního stylu diabetika, kde hovoří o výhodách nízkosacharidové diety. Ta je podle nich jednou z možností stravování osob s cukrovkou 2. typu. Řada studií totiž prokázala, že u pacientů s prediabetem nebo s diabetem 2. typu, kteří dodržovali nízkosacharidovou stravu, došlo ke zlepšení výsledků glykémie a lipidů už během jednoho roku.

Nízkocholesterolová

Už ve škole se učíme, že cholesterol se dělí na „hodný“ (HDL) a „zlý“ (LDL). Pro lidské tělo jsou nepostradatelné obě formy, ale měly by být v rovnováze. Nejvíce cholesterolu si navíc tělo vytvoří samo v játrech. Je-li vaše strava vyvážená a neobsahuje vysoký podíl průmyslově zpracovaných jídel, nemusíte se bát.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Bydlení, který je součástí regionálních Deníků.

Vyhýbat se cukru rozhodně není od věci, nic jako zdravé slazení ale neexistuje. A některé alternativní strategie jsou dokonce vyloženě škodlivé.
Zdravý cukr neexistuje. Lidé si některými "sladkými" alternativami dokonce škodí

Dále v magazínu Zdraví najdete:

- Rozhovor s nutriční terapeutkou Věrou Boháčovou
- Zajímavost: Roztroušená skleróza
- Nejste v tom sami: Jak překonat stud?
- Pohyb: Napraví vás židle
- Domácí rádce: Zbavte se plísně
- Seriál Deníku: Léky, skrytá droga

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.