Online reportáž

Co je koronavirus?Zdroj: DeníkPřipravte si krizové scénáře a dobře vybavte své nemocnice, píšou italští lékaři zdravotníkům v dalších evropských zemích.

Zhruba desetina pacientů nakažených koronavirem totiž podle nich potřebuje intenzivní péči. Selhávají jim plíce i další orgány, potřebují neustálou léčbu. Koronavirus také snižuje jejich krevní tlak. Řada z nich proto nepřežije bez umělé ventilace.

Varování z Itálie

„U většiny pacientů, kteří na jednotkách intenzivní péče skončili, přitom probíhala infekce zpočátku poklidně. Ke zhoršení došlo až v závěru nemoci,“ varoval italský lékař Giuseppe Nattino z jednotky intenzivní péče z Lecco. Šlo podle něj o pacienty ve věkovém rozmezí od šestačtyřiceti do třiaosmdesáti let. Na dopis jako první upozornil britský deník Independent.

Koronavirus - Ilustrační foto
Česko má šest nových případů nákazy koronavirem. Nemocných je již 32

Náměstek českého ministra zdravotnictví Roman Prymula přijetí dopisu potvrdil. „Skutečně jsme ho dostali a na popsané skutečnosti se připravujeme,“ řekl Deníku. Nemocnice po celé zemi podle něj dostaly jednoznačný pokyn navýšit počet plicních ventilátorů na svých infekčních odděleních právě o deset procent. „Tyto ventilátory se tam přesunou z jednotek intenzivní péče – tak, aby lidé nakažení koronavirem nebyli v kontaktu s ostatními pacienty,“ doplnil Prymula.

Dvacet plicních ventilátorů je podle něj pro všechny případy připraveno také ve speciální vojenské nemocnici v Těchoníně. Ta slouží právě k izolaci infekčních pacientů a léčit se tady může až stovka nakažených lidí.

Pomůže jaro?

Podle primářky infekčního oddělení na pražské Bulovce Hany Roháčové dorazí epidemie koronaviru do Česka během několika týdnů. „Představa, že bychom dokázali virus zastavit nebo ho zcela vymýtit, je iluzorní. Možná to půjde jen trochu zpomalit, nic víc. Přece jen jde o infekci, která se přenáší vzduchem,“ vysvětlila.

Pomoci by ale podle ní mohlo nastupující teplejší jarní počasí. „Je to spekulace, ale možná se v takových podmínkách bude viru dařit hůře,“ řekla Deníku.

Analýzy na přítomnost protilátek proti koronaviru začalo v posledních dnech nabízet dokonce několik soukromých laboratoří.
Podezření na nákazu na jihu Moravy: Pět lidí je zdravých, šestý na výsledky čeká

Současně připomněla, že většina pacientů v Česku má prozatím jen velmi mírné příznaky a speciální péči nepotřebují. „Zdá se, že v Evropě má virus méně závažný průběh než v Asii,“ řekla. To může souviset třeba s odlišnou genetickou výbavou evropského a asijského obyvatelstva nebo právě klimatem. Roli prý může hrát i výživa

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník