Pětatřicet let praxe Soňu v roli vysokoškolské pedagožky vysloveně těšilo. „Mohla jsem se stýkat s mladými lidmi, diskutovat s nimi,“ vzpomíná. Přesto se ale během její kariéry vyskytly věci, na které nevzpomíná ráda, a to nesnesitelné bolesti hlavy. „Zhruba tak jednou za měsíc jsem si musela vzít taxík a jet domů, protože jsem nebyla schopná nic dělat.“

Deprese. Ilustrační foto
Koronavirus a psychika: Nařízenou karanténu snášeli hůře mladí lidé

Podobné zkušenosti má i třiatřicetiletá Jana S. z Prahy, kterou migrény trápí od dětství. „Záchvat trvá i tři dny. Během něj nejste schopni dělat žádnou fyzickou ani psychickou aktivitu, i když chcete sebevíc,“ říká.

Třetina populace

Obě ženy nejsou výjimkou. S migrénami se podle odhadů České asociace farmaceutických firem potýká až milion Čechů. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se s migrénou v posledním roce potýkalo přes 30 procent dospělých lidí.

„Primární bolesti hlavy, jako je migréna, nás neohrožují na životě, a proto mají někdy lidé tendenci je zlehčovat. A to i přesto, že ze všech bolestí hlavy způsobuje např. migréna nejvyšší míru dočasné nemohoucnosti pacienta,“ říká Jolana Marková, členka výboru Czech Headache Society a primářka Neurologické kliniky 3. lékařské fakulty UK.

„Evidujeme také řadu nediagnostikovaných pacientů s migrénou, kteří se spoléhají na samoléčbu,“ dodává. Ti si ale mohou i uškodit. Například nadměrně častým užitím analgetik, která mohou další bolesti hlavy vyvolat.

Změňte denní režim

O tom, že se samoléčba nevyplácí, se přesvědčila i Rýza Blažejovská, zakladatelka projektu Migréna-help. „Prvních osm let jsem si myslela, že nemoc překonám sama bez lékařů. Jenže pak už to nešlo dál,“ popsala před časem s tím, že kvůli častým záchvatům migrény čelila potížím v pracovním životě.

Depresi může odstartovat i velká změna v životě.
Deprese se nesmí podceňovat. Může ji způsobit i velká změna v životě

Lékaři přitom napřed vyhodnotí, o jaký typ migrény jde. „U lehčích běžně pracujeme s analgetiky a s triptany – léky, které jsou cílené a tlumí akutní záchvat,“ říká Marková.

U středně těžkých a těžkých forem se přidává preventivní léčba, která dokáže snížit počet záchvatů a jejich intenzitu. Spolu s medikamentózní léčbou se doporučuje i úprava denního režimu a zdravý životní styl.