Velikonoční beránek s kandovaným ovocem

Co budeme potřebovat:
120 g másla, 210 g cukru, špetka soli, 3 vejce, 180 g polohrubé mouky, strouhaná kůra z půlky citronu, 90 ml mléka, dle chuti rozinky a kandované ovoce, deci rumu.

close K Velikonocům patří tradiční pochoutky. info Zdroj: Archiv Deníku zoom_in K Velikonocům patří tradiční pochoutky. Máslo a 1/2 cukru mícháme přibližně 10 minut, přidáme sůl, postupně žloutky a citronovou kůru. Teď přijde na řadu mouka a znovu mícháme. Přidáme rozinky, které jsme si den předem namočili v rumu a kandované ovoce.

Z bílků si vyšleháme sníh, do kterého zapracujeme postupně zbytek cukru.

Do těsta opatrně vmícháme sníh a nalijeme ho do formy. Pečeme na 150 °C přibližně 50 - 60 minut.

Upečeného beránka necháme vychladnout a můžeme ho dle chuti pocukrovat nebo polijeme rozehřátou čokoládou.

Velikonoční mazanec

Co budeme potřebovat:
230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 1/2 kostky droždí (cca 20 g), 110 ml mléka, 70 g cukru, 70 g másla, 4 g soli, 1 vejce, čajová lžička vanilkového extraktu, 5g citronové kůry, rozinky dle chuti, sekané mandle na posyp, rozšlehané vejce na potření.

close K Velikonocům patří tradiční pochoutky. info Zdroj: Archiv Deníku zoom_in K Velikonocům patří tradiční pochoutky. Z mléka, lžíce hladké mouky a lžíce cukru si zaděláme kvásek. Až vzejde, přidáme ho do mouky a přisypeme zbylý cukr, přidáme vejce, máslo, sůl, vanilkový extrakt,  citronovou kůru a rozinky. Těsto zpracováváme v mixeru přibližně 10 minut a pak ho necháme 30 minut kynout.

Poté těsto znovu prohněteme a necháme odpočinout další hodinu.

Mazanec vytvarovaný do bochníku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.

Pečeme na 160 °C cca 40 - 50 minut.

Kynuté jidáše

Co budeme potřebovat:
500 g polohrubé mouky, 80 g cukru, balíček vanilkového cukru, 100 g másla, 2 žloutky, špetku soli, 250 ml mléka, 30 g droždí, strouhanou kůru z jednoho citronu, rozšlehané vejce a med na potření.

close K Velikonocům patří tradiční pochoutky. info Zdroj: Archiv Deníku zoom_in K Velikonocům patří tradiční pochoutky. Z mléka, lžíce hladké mouky a lžíce cukru si zaděláme kvásek. Smícháme s ostatními surovinami a opravdu dobře propracujte. Těsto necháme asi hodinu kynout.

Z hotového těsta si vyválejte válečky (tenké přibližně jako malíček) a z nich můžete stáčením tvořit různé tvary - copánky, uzlíky, zajíčky, kuřátka. Jidášky potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě alespoň 20 min, kynout. Poté pečte v troubě předehřáté na 190 °C až chytnou zlatou barvu. Hned po upečení potřete jidáše horkým medem.

Přejeme Vám krásné Velikonoce a dobrou chuť!

Za poskytnuté recepty děkujeme Haně Růžičkové

Máme pro vás recepty i na další jarní pochoutky: