„Konstatuji, že je zde stejné sucho, jako bylo před nedávnem. Půda a stromy si stačily s vodou poradit, a tak to nevypadá dobře. Našel jsem pouze několik kozáků březových, jednoho hříbka smrkového, dvě holubinky mandlové a pár drobných lišek. Snad jedině lišky, když brzy zaprší, by mohly růst. Jinak si nedělám velké iluze,“ popsal houbařskou situaci na Strakonicku houbař Jan Malířský. 

Pokud je to u vás s houbařením lepší, dejte nám vědět. Fotky svých úlovků můžete zasílat na email: klara.alesova@denik.cz. A pro jistotu tu máme pro milovníky hub i jeden recept:

Smetanová omáčka z lišek k minutkovým masům
Suroviny na 4 porce:
2 hrst lišky,
1 ks jarní cibulka nebo šalotka,
0,50 ks česnek,
1 lžíce máslo,
tymián nebo saturejka,
250 ml vývar,
100 ml smetana ke šlehání 33 % tuku,
2 lžička bezlepková směs vrchovatá

Na dochucení:
citronová šťáva, sůl, pepř mletý.

Postup:
1. Jarní cibulku nakrájejte na drobno, stejně tak čtvrt česneku. Cibulku osmažte na másle, přidejte bylinky, po chvíli i česnek a proprané lišky, osolte. Přidejte vývar a nechte probublávat.

2. Bezlepkovou mouku rozmíchejte ve smetaně a propasírujte do omáčky. Zahušťovací efekt se objeví po minutce. Podle potřeby ještě přidejte další mouku.

3. Opepřete, dosolte, mírně okyselte a nechejte tři minutky probublat.

4. Tento způsob zahušťování vám ušetří práci i čas a dá se použít do každé omáčky k minutkovému masu.

Dobrou chuť!