V sobotu 11. března 2023 v jižních Čechách pořádně foukalo. K popadaným stromům museli vyjet hasiči, meteorologové naměřili v nárazech v jižních Čechách až přes 90 km/h.

Děti si stavění mostů užily, na závěr dostaly i diplom.
V Královské školce ve Strakonicích stavěli mosty. Inspirací jim byl Karel IV.

Největší rychlost větru byla podle Josefa Slavíka z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu naměřena v sobotu v Kocelovicích na Strakonicku. "To je taková foukavá lokalita," poznamenal Josef Slavík a dodal, že v nárazech tam vítr dosahoval rychlosti 26 m/vt, což je necelých 94 km/h.

V Černé v Pošumaví bylo naměřeno 24,8 m/vt, na Churáňově 21,9 m/vt, v Jindřichově Hradci 24,9 m/vt, v Táboře 20,5 m/vt a v Českých Budějovicích 16,8 m/vt.

Práce pro hasiče

Silný vítr znamenal i práci pro hasiče. Na ty čekalo v sobotu do 9.30 hodin celkem 52 výjezdů. Podle tiskové mluvčí HZS JČK Venduly Matějů především k popadaným stromů, ale v Černé v Pošumaví i k uvolněné střeše na neobytném stavení. Problémy byly i na železnici. V sobotu dopoledne například stála doprava na trati z Českých Budějovic do Horního Dvořiště.

Automat na pizzu ve Strakonicích.
Ve Strakonicích si nyní můžete dát pizzu z automatu

Vítr se může v menší míře vrátit na jih Čech v úterý, kdy by měla přes region přecházet studená fronta. Na pondělí očekávají meteorologové rychlost větru 3,7 m/vt bez nárazu.

V pondělí se ohřejeme

Teploty ale vzrostou. Zatímco po poledni bylo v neděli v Českých Budějovicích 7,7 °C, tak v noci se očekával přechod fronty, po které se mělo výrazně oteplit. "V pondělí očekáváme maxima 15 až 16 °C. Na horách bude 8 až 11 °C," uvedl Josef Slavík. Připojil, že v úterý v noci ještě budou teploty poměrně vysoké 5 až 9 °C a denní maxima už ale klesnou na 9 až 13 °C a v noci z úterý na středu už přijde se studenou frontou ochlazení a na středeční noc je předpovězeno 2 až - 2 °C a ve středu přes den 3 až 7 °C.

Na horách se také očekává další tání sněhu, kterého v neděli bylo na Churáňově necelých 10 cm, Na Bučině více než dvakrát tolik a ve výškách nad 1300 potom 60 - 80 cm.