Jihočeši dali v druhé přímé Volbě Prezidenta ČR Miloši Zemanovi důvěru vyšším počtem hlasů, než tomu bylo před pěti lety, byť rozdíl mezi počtem hlasů pro Miloše Zemana a pro Jiřího Drahoše byl výrazně těsnější, než před pěti lety, kdy v druhém kole prezidentských voleb stanul proti Miloši Zemanovi Karel Schwarzenberg.

Volba Prezidenta ČR

2013 2015
Miloš Zeman 164 816 hlasů (52,65 %) Miloš Zeman 177 791 hlasů (51,09 %)
Karel Schwarzenberg 148 167 hlasů (47,34 %) Jiří Drahoš 170 198 hlasů (48,90 %)

Od svého zvolení následně prezident Miloš Zeman zahrnul do svých výjezdů po krajích České republiky jižní Čechy opakovaně.

2013

Setkání prezidentů Miloše Zemana a Heinze Fischera v Českém Krumlově.Zdroj: Deník/Jaroslav SýbekPoprvé coby prezident České republiky zavítal do Jihočeského kraje v říjnu 2013. V prvním roce ve funkci se na zámku v Českém Krumlově setkal se svým tehdejším rakouským protějškem Heinzem Fischerem.

Příjezd prezidentů Miloše Zemana a Heinze Fischera do Českého Krumlova.
Miloše Zemana uvítal pískot, Heinze Fischera potlesk

2014

Třídenní návštěvu jižních Čech zahájil Miloš Zeman v pondělí dopoledne na krajském úřadu.Zdroj: Deník/Jaroslav SýbekJihočeský kraj pak v rámci návštěv regionů navštívil prezident Miloš Zeman již v únoru 2014. V nabitém programu od pondělí 17. do středy 19. února stihl diskusi se zástupci jihočeských nemocnic, besedu se studenty, občany Českých Budějovic, Písku či Třeboně, navštívil Madetu i Jadernou elektrárnu Temelín a také ZVVZ Milevsko.

Třídenní návštěvu jižních Čech zahájil Miloš Zeman v pondělí dopoledne na krajském úřadu.
Prezident na jihu Čech mluvil s lékaři i studenty. Navštívil také Masné krámy

2015

Na českobudějovické výstaviště se opět vrátila Země živitelka Zdroj: Deník/Jaroslav SýbekV roce 2015 v červnu navštívil kromě krajského města Třeboňsko, Veselí nad Lužnicí, Sezimovo Ústí a Tábor. Na konci letních prázdnin v srpnu téhož roku pak nechyběl Miloš Zeman na zahájení agrosalonu Země Živitelka.
V Táboře se Miloš Zeman zájemcům i podepsal.
Minutu po minutě: Třetí den prezidentské cesty po jižních Čechách

2016

Prezident Miloš Zeman navštívil Fórum partnerských regionů Jihočeského kraje v Českém Krumlově.Zdroj: Deník/ Zuzana KyselováV roce 2016 navštívil Miloš Zeman jižní Čechy hned dvakrát. Nejprve v květnu přijal pozvání tehdejšího hejtmana Jihočeského kraje a zúčastnil se krátce Fóra partnerských regionů Jihočeského kraje v Českém Krumlově.
O necelý měsíc později pak v jeho programu byly jižní Čechy opět, když při svém pobytu v Jihočeském kraji navštívil Bechyni, České Budějovice, Vodňany, Prachatice, Strakonice, České Velenice a Třeboň.
Prezident Miloš Zeman při návštěvě Českých Velenic.
Minutu po minutě: Poslední den cesty prezidenta po jižních Čechách

2017

Prezident Miloš Zeman v Milevsku.Zdroj: Deník / Lucie Kotrbová

Stejně jako v předešlých letech si i v roce loňském prezident Miloš Zeman pro vícedenní návštěvu Jihočeského kraje vybral shodně červen. Rozdíl byl v tom, že oproti jeho minulým návštěvám nebyl jeho hostitelem Jiří Zimola, ale Ivana Stráská, která převzala po rezignaci Jiřího Zimoly post hejtmanky Jihočeského kraje.

Z Českých Budějovic zavítal v první den své návštěvy do Kaplice, kterou v jeho osobě český prezident znovu navštívil po osmdesáti letech. V druhý den své návštěvy zavítal Miloš Zeman na Strakonicko do Cehnic a Hoštic, odkud se vydal na setkání s občany ve Vimperku. Svůj program zatím poslední návštěvy jihočeského regionu završil Miloš Zeman na Písecku, nejprve v Milevsku a následně ve Zvíkovském Podhradí, odkud odcestoval zpět do Prahy.

Prezident Miloš Zeman v Milevsku.
Prezident Miloš Zeman ukončil svou návštěvu Jihočeského kraje
Na snímcích je Jiří Drahoš v Českých Budějovicích v Biologickém centru AV ČR - 18. 3. 2015 na konferenci transferu technologií a 28. 6. 2016 při slavnostním otevírání nového parazitologického pavilonu a dendrologické zahrady v areálu centra.
Ani Jiří Drahoš není Jihočechům osobou neznámou