Podle rakouského tisku šlo tehdy o „punkovou modlitbu“ proti Putinovi Aktérky byly odsouzeny za „výtržnictví z náboženské nenávisti“, píší linecké OÖN na úvod avíza vystoupení Marie Aljochinové a jejích kolegyň 13. března od 20.30 v městské hale ve Welsu.

Aljochinová napsala o cestě skupiny od začátků v roce 2011, o jejích vystoupeních, zatčení, procesu i o svých vězeňských zkušenostech knihu "Riot Days“, volně přeloženo Neklidné dny (či Dny povstání), a s jejím jevištním „přepisem“ teď mladé ženy objíždějí Evropu. V Rakousku vystoupí poprvé.

26 minut „za školou“ - 10 eur

Napraví záškolačku 10 eur?Zdroj: Deník/repro PNP

Středoškolačka z Ingolstadtu dostala od okresního úřadu platební výměr pokuty deseti eur za to, že během půl roku šestkrát přišla do školy pozdě a zameškala celkem 26 minut, píše PNP. Rozhodnutí se objevilo na facebooku a sklidilo velký ohlas od naprostého souhlasu po výrazy jako „Nemožné!“ nebo „To snad jde o mateřskou školku!“

Na dlouhé pouti.
Sousedé vyrazí za týden na lyžařskou „veletúru“

Mluvčí úřadu ale poukázala na to, že bavorský zákon o výchově stanovuje povinnost pravidelné účasti všech žáků na vyučování a školních akcích. Kdo se neobjeví, dopouští se správního přestupku.

V Ingolstadtu bylo v minulém školním roce zahájeno 500 řízení o pokutách. V okrese Deggendorf jich bylo v uplynulém školním roce 196, v Pasově mířilo na záškoláky nebo jejich rodiče 175 výměrů. Pokuty se pohybovaly mezi 50 a 1000 eury podle toho, jak často žák chyběl. Podle mluvčího úřadu se školy vždy pokoušely nejprve s delikventem problém vyřešit, ale když to nepomohlo, obrátily se na hejtmanství.

Irmgard Jabornitzká, ředitelka střední školy v Deggendorfu, říká, že když žák chybí bez omluvy jednou, intenzivně si s ním promluví. „Zpravidla má účinek ale až uložení pokuty nebo při jejím nezaplacení nařízení hodin obecně prospěšné práce,“ uvedla. Eduard Weidenbeck, ředitel pasovské 12leté odborné školy, má zkušenost se záškoláctvím hlavně mladistvých bez učebního poměru, kteří musejí jednou za týden na pracovní výchovu. „Mnoho z nich nevidí nutnost tam chodit. Nápravné opatření hledáme až po pěti nebo šesti dnech neúčasti,“ říká. Pokuty podle něho ale málokdy mají žádaný efekt – na to jsou prý příliš nízké…

Druhý nejrychlejší pekař

Uplete preclík za šest vteřin!Zdroj: Deník/repro PNP

Bavorska se učí v pasovské pekárně Hoft, je mu devatenáct a jmenuje se Christoph Schleich, napsala PNP. Titul získal ve čtvrtek na mezinárodním veletrhu řemesel v Mnichově. „K zatočení preclíku potřeboval průměrně jen šest sekund,“ uvedl list a citoval Christopha: „Je za tím hodně cvičení, ale to přece dělá mistra! Pak už rychlost přijde sama…“

Rychlý musí být i při denní práci, pokračuje deník. Brzy zrána naformuje se třemi kolegy kolem 1500 preclíků, které jsou pak prodávány ve třech prodejnách pekařství. A musejí začínat ještě před tím, než těsto „vyskočí“, jak říkají pekaři…

Osvětlí katedrálu

Kabát pro pasovský dóm.Zdroj: Deník/repro PNP

Před 350 lety, 14. března 1668, začala nová epocha barokního dómu v Pasově po zničujícím požáru města v roce 1662. Italský stavitel Carlo Lurago tehdy uzavřel smlouvu s knížecím biskupem Wenzeslavem von Thun na stavbu nového chrámu, píše PNP.

Pasovská diecéze jubileum oslaví projektem, „který má oslovit všechny věřící a spirituální lidi“ - prezentací historie dómu prostřednictvím „symfonie světel a tónů“. Zadala ji nadace tohoto kostela podle francouzského příkladu "Son et lumière". „Chtěli jsme uvést něco v biskupství dosud nevídaného a přístupného každému,“ říká o „pohyblivé hře obrazů a hudby“ vedoucí projektu, probošt dómu Michael Bär.
Premiéra dvacetiminutového díla bude 1. července od 22 hodin a představení se bude opakovat každý pátek až do 5. října. Celá fasáda obří stavby, nyní téměř porcelánově bílá, bude projekční plochou pro obrazy dějin víry, architektury a duchovní hudby ve dvanácti scénách. „Směli jsme ,sáhnout´ i po pokladech diecézního muzea a privátních databank,“ dodává umělecký vedoucí projektu Hubert Huber..

Na komíně již není prázdno. Hnízdo je z půlky zaplněné. Ještě jeden snad přilétne.
OBRAZEM: Čápi přilétají, jaro je tady

Začalo Pasovské jaro

Největší regionální veletrh východního Bavorska, výstava tří zemí Pasovské jaro, začal v sobotu 10. března v Kohlbrucku, napsala PNP. Kolem 450 vystavovatelů z Bavorska, Rakouska a Česka uvede podle pořadatele Petera Kinolda po devět dnů „široké spektrum výkonů, produkce a novinek“. ČR podle rešerší webového vydání Deníku zastupují Erlicher s. r. o. Dubňany a Heger Products s. r. o. Praha, samostatný stánek má Evropský region Dunaj-Vltava. Ve foyer Haly tří zemí bude zvláštní výstava věnovaná jarní zahradě. Organizátoři očekávaji na 70 000 návštěvníků.

Těžištěm výstavy jsou stavba a bydlení, dalšími hlavními tématy jsou zdraví, wellness, sport a cestování. Otevřena je do neděle 18. března denně od 9 do 18 hodin, vstupné pro dospělé je 6,50 eura. Více na www.kinold.de.