„Založení ,žandamerie´ (ve francouzštině ozbrojený lid) spadá do doby revoluce 1848,“ píší OÖN. „8. června 1849 bylo četnictvo zformováno jako součást c. k. armády a do 30. června 2005 bylo vedle ozbrojených, uniformovaných či vojensky organizovaných složek a policie civilní strážní či pořádkovou službou v Rakousku. Ke sloučení těchto organizací na spolkovou policii k 1. červenci 2005 sloužilo v četnictvo zhruba 15 000 lidí.“

Výstava ve Freistadtu potrvá do 17. listopadu. Otevřena je pondělí až pátek 9-12 a 14-17 hodin, o víkendech a svátcích 14-17.

Zápolili na pramicích

Naplno!Zdroj: Deník/repro

Nejlepší posádky pramic z Rakouska bojovaly na Salzachu v Achu o mistrovský titul vodní služby. Závody organizovali místní dobrovolní hasiči. „Před 120 lety, v roce 1899, zakoupila jejich jednotka první pramici. Jejich předseda Christoph Patsch je přesvědčen, že staré dřevěné lodice mají své opodstatnění i dnes,“ píší OÖN a citují 42letého šéfa, který si také zazávodil: „To jsme viděli naposledy při povodni v roce 2016 v Simbachu. Našimi pramicemi, které mohou transportovat až 600 kilogramů, jsme pomohli ze zaplavených domů spoustě lidí. S motorovými nebo nafukovacími čluny by to skrze ploty zahrad šlo špatně. Pramice je pro oblasti záplav perfektní prostředek…“ Domácí borci Josef Drabl/Roland Hochertseder se stali vítězi jedné z kategorií, v Achu vládla spokojenost… Linecký list doplnil zprávu snímkem Hermanna Kollingera.

Upekli superřízek

… a už krájejí!Zdroj: Deník/repro

Rudi Dietl z Feldkirchenu a jeho tým upekli v neděli v Mengkofenu (okr. Dingolfing-Landau) největší řízek na světě. Vážil 1208 kilogramů. Maso rozdělili po 73 metrech čtverečních (jednou z podmínek bylo, že nakonec musejí díly tvořit jeden celek, což zní podivně: jak se „rozdělené“, tedy snad nakrájené, kusy zase spojily do jednotné plochy?! - pozn. red. ) a smažili na 14 000 litrech oleje, pomáhalo 160 dobrovolníků. Po zvážení rozdělili návštěvníkům 4500 housek s porcí „rekordmana“. PNP doprovodila zprávu snímkem Manuela Birgmanna.