O hodinu a půl později zase vyjíždějí trhosvinenští policisté k dopravní nehodě, kdy 24letý řidič BMW naráží do rodinného domu. Hlavní roli zde přitom sehrál, stejně jako v předchozím případě, alkohol. Tomuto mladíkovi ale policisté naměřují dokonce dvě promile alkoholu. Zdaleka se však nejedná o ojedinělé případy.

Jen v loňském roce došlo v Jihočeském kraji celkem k 321 dopravním nehodám způsobeným pod vlivem alkoholu, v pěti případech to stálo život celkem sedm lidí.

„Hlavně u mladých lidí mi přijde, jako kdyby úplně zapomněli na to, že neohrožují jen sebe, ale ostatní účastníky provozu," komentoval Milan Bajcura, mluvčí jihočeské policie, vysoké číslo dopravních nehod způsobených alkoholem. Václav Kovář, krajský dopravní koordinátor, doplnil, že na každého člověka přitom alkohol působí jinak.

„Někdo snese více, někdo méně. Nelze to říct přesně, protože každý má jiné spalování, my ale říkáme, že po jedné plzni by měl člověk usednout za volant až za dvě a půl hodiny," řekl krajský koordinátor BESIPu s tím, že jsou tak zásadně proti novele zákona, která by cyklistům povolovala dát si dvě až tři piva či mít v krvi 0,8 promile alkoholu. „U některých osob může už 0,8 promile vyvolávat například stavy, kdy nejsou schopny vnímat své okolí," vysvětloval Václav Kovář.

Proti ale podle jeho slov hrají i čísla. Ve srovnánís ostatními zeměmi Evropy jsme totiž v počtu usmrcených na milion obyvatelz celkových 28 zemí až na 21. místě.

„Nejbezpečněji je v severských zemích a třeba Slovensko je na dvanáctém místě," řekl Václav Kovář. „V roce 1993 jsme se s Portugalskem dělili o 19. až 20. místo, dneska je ale Portugalsko na 17. místě," dodal krajský dopravní koordinátor s tím, že se s policií snaží na nebezpečí alkoholu za volantem upozorňovat pořádáním různých besed a preventivních akcí. 

Sedm životůV loňském roce se na jihu Čech stalo 4223 nehod. Hlavní roli sehrál alkohol v 321 dopravních nehodách. V sedmi případech si přitom vyžádal cenu nejvyšší, a to lidský život ať už se jednalo o řidiče nebo spolujezdce. Horší situace už je jen v Moravskoslezském kraji, kde loni způsobili řidiči pod vlivem alkoholu 467 nehod, životem zaplatilo devět lidí. Celkový počet lidí, kteří zemřeli v loňském roce na jihočeských silnicích, byl 51. Dopravních nehod způsobených v důsledku požití návykových látek bylo sedm.

Počet nehod za rok 2016Zdroj: Deník