Zatímco dříve se konal hlavně v krajském městě, dále v Hluboké nad Vltavou a ve Veselí nad Lužnicí, nyní najdete umělecká díla i v Černé v Pošumaví, na Lipně, na Kleti, v Loveckém zámku v Hluboké nad Vltavou, v Temelíně, na zámku Mitrowicz a v Týně nad Vltavou.

První z vernisáží můžete navštívit poslední květnový den ve Veselí nad Lužnicí, kde bude přes léto vystavovat sochař Jakub Flejšar dřevěné dílo Znavená figura a Michal Trpák cementovou sochu Dialog.
Jeho sousoší Člověče, nezlob se! uvidíte na Lipně, za dalším jeho dílem si doplujete na lipenský Králičí ostrov. Mezi lyžařskou dráhou a Marínou ozdobí graffiti průchod Jan Kaláb, který právě vystavuje v San Francisku. Produkční fetivalu Lída Klímová upřesňuje: „Dneska už je dál, nejsou to přímo klasické graffiti, v 3D technice posouvá hranice oboru.“

Ilustrační foto
Připravte plavky, jsou tu tropy



Festival letos spolupracuje s Milanem Caisem, výtvarníkem, hudebníkem a frontmanem Tatabojs. Umělcův videomapping Noční hlídač se rozsvítí 6. června v nočních hodinách na jaderné elektrárně Temelín, kde budou třicetimetrové oči mrkat z chladicích věží. „Bude to silná performance, která probudí k životu největší industriální sochy v jihočeské krajině. Přijďte se podívat o den později na budějovické náměstí, kde výsledek uvidíte na velké led obrazovce při koncertu Tata Bojs, kteří vystoupí v rámci vernisáže Umění ve městě. Předcházet jim bude kapela Vees,“ zve zakladatel a pořadatel festivalu Michal Trpák.

Město oživí věhlasná jména Jaroslav Róna, Michal Gabriel či Čestmír Suška. Slovenský Ondrej 4. Zimka vytvořil přímo pro tuto výstavu sochu, která bude stát na Kleti. Uvidíte poprvé díla zahraničních umělců jako Francouze Freda Martina a Andrease Sagmeistera z Rakouska. V Budějovicích začíná tentokrát výstava o týden dříve než vloni a potrvá do konce září.

Plán vermisáží

- 31. 5. Veselí n. Luž. – 2 díla, od 18 h
- 1. 6. Černá v Pošumaví – 3 díla, od 19.30 h
- 2. 6. Lipno – 4 díla, od 18 h Swing Trio Avalon
- 7. 6. České Budějovice – 21 děl
          - 17 h vernisáž Milana Caise v Galerii Mariánská
          - 18.30 h úvodní slovo na náměstí
          - 18.30 h kapela Vees
          - 20.30 h Tata Bojs
- Kleť – 1 dílo
- Hluboká n. Vltavou – 7 děl
- Temelín – 3 díla
- 10. 6. zámek Mitrowicz – 2 díla, 14 h
- Týn nad Vltavou – 2 díla