Hospodští musí návštěvníkům předložit formulář k vyplnění. Jak ujistil starosta Michael Ludwig, vědomě bylo upuštěno od pořizování společného seznamu, aby pro ostatní zůstala „sestava“ večera neznámá, píší OÖN. Formuláře musí provozovatelé čtyři týdny opatrovat. Úřady do nich smějí nahlížet jen v případě vypuknutí infekce. Restauratéři, kteří opatření dohodnuté s prezidentem Hospodářské komory Walterem Ruckem prozatím do konce roku nebudou plnit, musí počítat se sankcemi.

Na druhé straně Ludwig vysvětlil, proč jeho město také nezkrátí zavírací hodinu barů – to by podle něho zvýšilo nebezpečí ilegálních party nebo domácího slavení se mnoha lidmi.

Německé Nádraží roku

Prý nejhezčí nádraží v Německu.Zdroj: Deník/PNP

Dopravní svaz Aliance pro koleje (ApS) udělila titul Nádraží roku 2020 do bavorského poutního města Altötting, píše PNP. Podle šéfa aliance Dirka Flegeho zdejší nádraží ukazuje příkladně, jak dobrý servis mohou svým hostům nabídnout i venkovské stanice. Zejména podmínky pro cyklisty jsou prý vzorem pro všechna nádraží v Německu a pro ta v této velikosti skoro i na celém světě. Kromě jiného porota vyzdvihla, že je tu speciálně zařízená převlékárna pro cyklisty. Mnoho pohodlně přístupných a zabezpečených odstavných míst je zastřešených. Dalšími ceněnými body jsou nabíjecí stanice pro e-kola, dílna s nástroji pro případné opravy, spojení s autobusovými linkami a podobně. Budova byla náročně sanována s ohledem na ochranu památek. Foto Deník/PNP/Gabriel Büchelmeier/Allianz

Starosta vytrvalec

Výměna stráží v městečku.Zdroj: Deník/PNP

Ve čtvrtek večer řídil starosta Pregartenu Anton Scheuwimmer (63) své poslední zasedání městské rady, píší OÖN. Bylo jeho 243. od listopadu 1987, přes pět volebních období – a za celá ta léta nevynechal jediné! S koncem měsíce ve funkci skončí. Jeho designovaný nástupce, 40letý místostarosta Fritz Robeischl, bude zvolen 22. října. Komunální politiku má jeho rod v krvi – tři generace absolvovaly celkem 461 zasedání městské rady. Od roku 1950 v ní nebyl žádný Scheuwimmer jen v období 1961-67, připomíná list. Na snímku Deníku/OÖN/Pregarten je Anton Scheuwimmer uprostřed s nástupcem Robeischlem (vlevo) a vedoucím úřadu Holgerem Hasenöhrlem.