Jde o workshop, tvůrčí dílnu, pro muže bez rozdílu věku a sociálního zařazení, kteří si chtějí vyzkoušet něco nového – od různých bojových sportů přes řemeslné dovednosti či třeba biopěstování révy po profesionální meditaci a duševní rozvoj, popisuje linecký list. Kurzem je provede 38 lektorů. „Nejdůležitější pro nás je, že se různorodí účastníci potkají ,na úrovni očí´, budou se společně bavit a společně moci slavit mužské bytí,“ říká Neuwirt-Wildberger.

Ono „být mužem“ podle něho znamená především objevit svou „individuální mnohostrannost ve všech osobnostních rovinách“. Proto připravil co možná nejpestřejší program, v němž prý každý najde, co ho zajímá. Hledat bude moci každý ve zcela různých nabízených oblastech. Mezi referenty budou třeba linecký mužský lékař Georg Pfau, burgenlandský vinař Georg Schmelzer, expert pobytu v divočině a biozemědělec Johannes Ebner a psychoterapeut Joseph Badegruber. Zápisné na jeden den festivalu je 70 eur, na celý program 210 eur. Podrobnosti na www.maennerfestival.at.

Rakousy slaví patrona

Sv. Florián. Ilustrační foto.Zdroj: Deník/archiv

„Kdyby děti neměly volno, nevěděli by pravděpodobně ani dospěláci, že v pátek slaví Horní Rakousy patrona své země,“ připomněl linecký deník Volksblatt. V pátek 4. května roku 304, tedy před 1714 roky, zemřel mučednickou smrtí svatý Florián, který je jedním z nejpopulárnějších katolických světců, ale zároveň jedním z nejméně známých, líčí list. Jisté prý je snad jen to, že byl umučen proto, že se hlásil ke křesťanství, což v jeho době bylo zakázáno. Předtím udělal kariéru v římské správě. Když se dozvěděl, že ve městě Lauriacum, dnešním Ennsu, zajímají a týrají křesťany, měl se pokusit je zachránit, a sám tak padl do hledáčku římských trestních jednotek. Protože se zdráhal zříci se křesťanské víry, uvázali mu mlýnský kámen na krk a vhodili ho z mostu do Emže, kde utonul. Kolem jeho smrti vzniklo mnoho legend. Podle jedné měl jako mrtvý na cestě k místu pohřbení nechat vytrysknout pramen, a to dnešní Floriánskou kašnu ve Sv. Florianu, vysvětluje Volksblatt.

„Osvětu“ uzavírá konstatováním, že je patronem hasičů a bývá rád vzýván, když je třeba odvracet nebezpečí požáru. „Na často citovaném ,floriánském principu´ - ,Svatý Floriáne, uchraň můj dům, zapal jiný…´ - nenese žádnou vinu, taková myšlenka přece neodpovídá křesťanskému učení, ani životní cestě mučedníka, který s ohněm a zápalkami měl sotva co společného…,“ končí Volksblatt páteční kalendárium. V Čechách má ten den svátek Květoslav, což má být odvozeno právě od pojmu Florián…

Server catolica.cz ho charakterizuje jako patrona hasičů, hrnčířů, kovářů, kominíků, sládků, bednářů, zedníků a horníků.

Smrtící past kontejner

Tady našel smrt mladý muž…Zdroj: Deník/repro

V noci na čtvrtek zahynul v Landshutu při pokusu vydolovat staré šatstvo z kontejneru odpadu 18letý mladík, napsala PNP. Jak sdělila policie, účastníci dopravního provozu krátce po půlnoci oznámili, že ve schránce visí horní polovinou těla postava. „Policie vychází z toho, že mladík chtěl vybrat staré ošacení z kontejneru u veletržního parku. Při tom v něm nejspíš uvízl a nemohl se sám osvobodit, protože ho uvěznil mechanismus záklopky. Hasiči ho vyprostili už mrtvého. Policie vyloučila cizí zavinění, příčinu smrti určí pitva,“ uvedl list.

Chce bydlet v minidomě

Minidům se prý nehodí do okolí…Zdroj: Deník/repro PNP

Alexander Hertel (22) pochází z Pasova a od září pracuje jako fyzioterapeut ve Zwieselu. Má prý jeden velký sen – bydlet na necelých dvaceti metrech čtverečních, v tzv. „tiny housu“. Vysvětluje, že k životu nepotřebuje moc, má ekologické smýšlení a objevil prý pro sebe minimalismus, píše PNP. Vyhlédl si místo pro tento domek v Lindbergu-Lehenu (okr. Regen) a seznámil s projektem městskou radu. Většina ale mínila, že něco takového se do okolí nehodí.

Hertel je poloprofesionálním cyklistou, trénuje přinejmenším patnáct hodin týdně a na horském kole jezdí po celé Evropě, světové a evropské poháry. Při tréninku také našel v Lehenu ideální místo pro svůj mrňavý domek. „Chci tady zůstat, mám skvělou práci, a také pro mou sportovní vášeň je zdejší okolní terén ideální,“ říká.

PNP vysvětluje, že v Bavorsku mohou být budovy s hrubým vnitřním prostorem do 75 kubíků stavěny bez stavebního povolení, a Hertel proto neviděl žádný problém. Radní ho ale odmítli s poukazem na paragraf stavebního zákona o zapadnutí či nezapadnutí zamýšlené stavby do nejbližšího okolí. To teď zkoumá stavební úřad v Regenu…

Marie a Maximilian

V Bavorsku zaznamenaly loni matriky zájem o udělení skoro 175 000 křestních jmen. Seznam předaly k posouzení Společnosti pro německý jazyk. Známo už je ale pořadí těch nejčastěji žádaných, tedy nejoblíbenějších. Z dívčích je pořadí: 1. Marie (předloni 1.), 2. Maria (3), 3. Sophie/Sofia (2), 4. Sophia/Sofia (4), 5. Anna (5), 6. Emilia (8), 7. Emma (6), 8. Hanna/Hannah (9), 9. Luisa/Louisa (7), 10. Johanna (11). Z chlapeckých: 1. Maximilian (1), 2. Alexander (2), 3. Lukas/Lucas (3), 4. Elias (4), 5. Paul (5), 6. Felix (6), 7. Jacob/Jakob (10), 8. Leon (8), 9. Jonas (7), 10. Anton (15).

Za prací křížem krážem

O něco víc než polovina rakouských zaměstnanců pendluje za prací do jiné obce, do jiné spolkové země nebo do ciziny, konstatuje index hornorakouské Zaměstnanecké komory. Podíl dojíždějících se v uplynulých deseti letech zvýšil o pět procent na 52. Denně dojíždějících je z nich 93 procent. Nejvíc je „pocestných“ ve stavebnictví – dvě třetiny z osazenstva. Cestují do práce také nejdál a na nejdelší dobu. Pendleři v gastronomii a v obchodě nacházejí pracovní příležitosti naopak většinou v okolí bydliště.

Skoro polovina pendlerů dojíždí denně do 30 kilometrů, třetina 30 až 60 kilometrů a zbývající pětina ještě dál. Osm procent lidí jezdí za prací denně přes sto kilometrů. Pro 14 procent zaměstnanců trvá denní cesta do práce a z práce minimálně 90 minut, dvěna třetinám 30 až 90 minut.

Pochod pro marihuanu

V sobotu 5. května bude celosvětový akční den "Global Marijuana March". V ČR se účastníci sejdou k akci občanského sdružení Legalizace.cz s názvem Million Marihuana March ve 12.30 na Karlově náměstí, odkud projdou centrem města na Štvanici k happeningu. Demonstrace za legalizaci konopí proběhnou také mimo jiné ve 21 německých městech. Organizátoři počítají s více tisíci účastníky, nejvíc jich má vyjít ve Freiburgu. V Berlíně počítají s asi 500 lidmi. V Pasově bude „March“ potřetí, letos se celospolkovým mottem Zdraví místo stíhání, od 14 hodin v Klášterní zahradě. V Řezně akce začne ve stejnou dobu na náměstí St. Kassiana. Pořadatelé na facebooku zdůrazňují, že akce je policii ohlášena a není zakázána. „Je zcela legální se za legalizaci konopí zasadit,“ uvádějí organizátoři.

Mají pivní královnu

Stala se královnou piva.Zdroj: Deník/repro PNP

Novou královnou piva v Bavorsku je 26letá studentka Johanna Seilerová z Nördlingenu. O titul se ucházelo v předkolech 76 žen. „Pivní regentství, jakkoliv je ,jen´ čestné, je lákavé. Královna piva je rok na cestách po různých akcích, třeba na zahájení Oktoberfestu při bavorském zastoupení u Evropské unie v Bruselu, při Zelených týdnech v Berlíně nebo při cestách s Evropskou komisí nebo bavorským ministrem zemědělství,“ popisuje PNP.

Zadlužení Rakušané

Aktuálně uvádí každý druhý Rakušan, že má privátní dluhy, konstatuje Volksblatt z průzkumu ING International Survey. Je to o 22 procent víc lidí než loni. „Situace postihuje především lidi, kteří stojí na hospodářsky labilních nohou. Přibývá těch, kteří s běžným příjmem nevystačí,“ uvádí Clemens Mitterlehner, šéf státně uznaného dluhového poradenství. Stále víc občanů je ohroženo chudobou, o chybějícím finančním „polštáři“ pro ilustračně uváděnou „opravu pračky“ prý ani nemluvě.

Důvodem růstu „kreditních choutek“ spotřebitelů jsou trvající konjunktura a nízké úroky, kvůli čemuž Rakušané „šlapou na brzdu spoření“ - skoro čtvrtina domácností nemá uloženo nic na horší časy, uvádí list.

22 procent lidí má konzumní kredit, loni jich bylo jen 16 procent. Pravidelně své konto přetahuje 16 procent klientů peněžních ústavů, loni jen 12 procent. To je podle expertů zvlášť rizikové, protože překročení je „stíháno“ desetiprocentním úrokem. Počet těch, kteří jsou zadluženi u příbuzných nebo přátel, se zvýšil na osm procent, pět procent Rakušanů realizuje svou nákupní vášeň přes obchodní úvěry (loni tři procenta).

Čtvrtina dotazovaných spotřebitelů uvedla, že dluží jeden až tři měsíční platy, 22 procent má konzumní dluhy ve výši do jednoměsíční mzdy. 14 procent je privátně zadluženo více než ročním platem, sedm procent vůbec neví, kolik vlastně dluží, pokračuje Volksblatt.

ING International Survey oslovila online 13 000 osob starších 18 let ve třinácti zemích včetně ČR.