Zatím co ti si pochutnávali na domácích klobáskách, čerstvých preclících a pšeničném pivu, sedm oslů spolku mělo připraven bohatý bufet zase podle jejich chuti – salát, seno, cukíny, jahody, okurky, rajčata, banány a prý dokonce „oslí müsli“ (dolní snímek).

Chutnalo i ušatým.Zdroj: Deník/repro PNP

Na horním snímku vítají hosty prezident Přátel oslů Alois Fuggenthaler (vlevo) a výrobce klobás Albert Fritz s oslem Malibu.

Jak se kde rychle jí

Pouliční rychlý bufet.Zdroj: Deník/repro

V lineckých Lidových zahradách bude 8. a 9. července vždy od 11 hodin po celý den European Street Food Festival. Kateringový tým Jochena Auera bude servírovat „chutě z celého světa“ - asijskou či thajskou kuchyni, americké burgery, suši, pečené i grilované, vegetariánské či sladké, každý si prý přijde na své. K tomu bude pivo řady druhů, atd.

Budou měřit „nad míru“

V červenci bude policie v celém Bavorsku měřit rychlost motorových vozidel „nad obvyklou míru kontrol“, sdělilo ministerstvo dopravy. Cílem je podle ministra Joachima Herrmanna „stáhnout ze silnic ještě víc nezodpovědných raserů a odradit řidiče od nebezpečí příliš rychlé jízdy“, píše PNP. Nepřiměřená rychlost byla loni příčinou třetiny všech 195 smrtelných nehod v zemi. Těch bylo o 16 procent víc než předloni. „Na rozdíl od minulých ,maratonů blesků´ policie tentokrát neoznámí místa měření předem,“ uvedl pasovský list.

Akty v zámecké kulise

U zámku Buchenau.Zdroj: Deník/repro PNP

„Starobylý zámek Buchenau už zažil leccos, ale aby byl kulisou pro fotografie aktů, to se stalo asi poprvé,“ napsala PNP. Zámek a jeho park byly dějištěm workshopu se známým americkým fotografem Kimem Westonem (náš list informoval o výstavě snímků jeho rodiny v Bavorské Železné Rudě). Tři profesionální modelky z Kalifornie, Říma a Ukrajiny (na snímku pózuje Gwyn) seděly na různých místech deseti fotografům z USA, Skotska, Španělska a Německa. Akce doprovázela právě zmíněnou výstavu. Nad digitálními snímky večer Weston diskutoval s autory.

Zakázali burky

Závoje skrývající obličej, burky, nikáby a pod. budou v Bavorsku od 1, srpna zakázány pro úředníky a zaměstnance v řadě oblastí veřejného života, také na školách, ve školkách a jeslích, či ve volebních místnostech, uvedla PNP. Obce dostaly volnou ruku k případnému zákazu zahalování v jednotlivých případech při zábavných akcích nebo masových shromážděních. Návrh zemské vlády schválil bavorský sněm hlasy CSU a Svobodných voličů.

„Komunikace, která je základem našeho soužití, pilířem naší společnosti a svobodného demokratického pořádku, probíhá nejen řečí, ale také pohledy, mimikou a gestikulací,“ vysvětluje odůvodnění návrhu. Zahalení tváře odporuje této kultuře komunikace. Proto byly pevně stanoveny oblasti, ve kterých je „otevřené ukázání obličeje nevyhnutelné pro fungování státního pořádku, pro bezpečnost a pro řádný průběh voleb“

Jednokolová šikulka

Jedno kolo jí stačí.Zdroj: Deník/repro PNP

Anna Bildlová z Riedlhütte se zúčastnila bavorského mistrovství v jízdě na jednokolkách v Hofheimu, kde startovalo 184 „monocyklistů“. V kategorii juniorek byla třetí ve skoku do dálky se 155 cm a druhá na 100 metrů časem 16,68 s.

Strážkyně parku

Můžete je potkávat v Bavorském lese.Zdroj: Deník/repro PNP

Tým strážců Národního parku Bavorský les doplnily tři „rangerky“ - na snímku zleva Kristin Bieblová, Martina Buchnaová a Alena Lettenmaierová, které se ve výběrovém řízení prosadily mezi tucty kandidátů. Komisi přesvědčily jejich zkušenosti z předchozí dobrovolné hlídkové a průvodcovské práce pro park – a dívky „bodovaly“ také znalostmi češtiny a angličtiny, píše PNP.

Vyhazují bankomaty do vzduchu

Zlodějii se více zaměřují i v Bavorsku na trhání peněžních automatů výbušninou, uvedla PNP. Loni to v této spolkové zemi bylo sice „jen“ sedmnáct případů, zatím co v Severním Porýní-Falcku 136, tedy skoro každý třetí den, ale přesto spolková kriminálka bije na poplach – předloni totiž v Bavorsku nedošlo k žádnému takovému případu. „Primát“ Porýní připisuje policie nizozemským gangům, které zřejmě své pole působnosti rozšiřují i do vzdálenějších zemí. Kromě nich prý takto kradou i polské skupiny.