Tzv. Kalk Trophy je tvořena závodem horských kol do vrchu na 10 kilometrů s převýšením 700 metrů ke kamenolomu Pfaffboden a v další části průjezdem 5,2 kilometru dlouhým elfi-tunelem firmy Bernegger (převýšení 690 metrů), z toho 3,5 kilometru s konstantním stoupáním 15 procent (dolní snímek).

V Elfi tunelu.Zdroj: Deník/repro

Letos bude už devátý ročník. Loni se závodů zúčastnilo 154 "vrchařů", letos už je jich přihlášeno také přes 130. Závod začne hromadným startem v 11 hodin u firmy Bernegger. Z amatérů vyhraje ten, kdo se nejvíc přiblíží průměrnému dosaženému času, pro špičkové bikery bude tato etapa kvalifikací pro účast v navazující jízdě tunelem – bude do něj vpuštěno nejrychlejších deset žen a dvacet mužů. Traťový rekord na silnici je 32:25 minuty, "tunelový" 26:14 minuty. Touto "černou dírou" mohou v sobotu proběhnout i běžci. Rekord drží olympijský vítěz v běhu na lyžích Christian Hoffmann časem 27 minut, z žen mistryně světa v běhu do vrchu Andrea Mayrová se 28:30.

Nejdelší hornorakouský tunel bude od 10 do 13 hodin otevřen i turistům. Od spodního areálu Bernegger je to procházka na půldruhé hodiny a každý, kdo ji zdolá, dostane poukázku na jídlo, připisují OÖN.

"Předbíhání" půjčoven kol

Kola z Asie k zapůjčení.Zdroj: Deník/repro

Bicykly privátních firem k zapůjčení veřejnosti stojí už v kdejakém větším městě Evropy. "Aktivní na tomto trhu jsou především společnosti v Asii," píší OÖN. V srpnu například OBike se sídlem v Singapuru umístil ve Vídni 500 kol, čínský podnikatel Ofo 200 kol. Zavedení této služby plánuje i Linec, a také tady se minulý měsíc byl OBike představit.

Jeho model ale neodpovídá představě městského rady pro infrastrukturu Markuse Heina. "U OBike odstavují zákazníci půjčená kola na libovolném místě. Heinovi by byl milejší systém s pevnými odkládacími stanovišti, podobně jako je to ve Vídni u Citybikes. Navíc jsou OBike od první minuty zpoplatněny a Linec by rád, aby kola mohla být první hodinu používána zdarma," píše list.

Rozhodnutí o zavedení této služby má být přijato na příštím zasedání městské rady 21. září, pak bude vypsáno celounijní řízení o licenci. „Počítáme s tím, že do pololetí příštího roku najdeme partnera,“ myslí si Hein.

Nejprve má být zřízeno 40 stanovišť po pěti až deseti kolech ve vnitřním městě. Provozovatel má odhadované náklady 1,5 milionu eur pokrýt výnosem digitálních reklamních ploch na stanovištích. Až by se investice amortizovaly, mohlo by prý z reklam profitovat i město.

Ve Vídni je toho času kolem 1500 „citybiků“ a 900 kol k zapůjčení od Ofo, OBike a dánské firmy Donkey Republic. V Mnichově už se tato služba „přemnožila“ na 7000 bicyklů, které už mnohde překážejí, dodává list.

Lesní hřbitov je problém

Kromě květin v Lese smutku žádné ozdoby!Zdroj: Deník/repro PNP

V Bavorské Železné Rudě zřídili v říjnu roku 2007 na pozemku Národního parku Bavorský les tzv. "Les smutku". Od té doby zde našly pod stromy nebo kameny místo posledního klidu stovky lidí. Teď se ozvala kritika na urnový hrob pro anonymní pohřby, píše PNP.

Na poslední zasedání městské rady přinesl Jan Mosinger (CSU) fotografie, které pořídil den předtím v tomto místě. Je na nich hrobové pole obehnané červeno-bílou regulační páskou a zakryté prkny. Mosinger se podíval pod ně a našel tam tucty volně položených uren. "Vypadá to jako masový hrob," kritizoval. Přidali se k němu i další zastupitelé, zazněla slova o nepietnosti.

Manuel Kasberger z Pasova, který Les smutku provozuje, kritiku odmítá a vysvětluje, že jde skutečně o společný urnový hrob pro anonymní pohřby. Bohužel prý ale nejsou schopni každý takový pohřeb jednotlivě vypravit, kromě jiného proto, že práce v tomto místě jsou velmi nákladné. Urny proto do hrobu pokládají volně, a když je plný, zahrnou jej zemí. Až do té doby je místo zakryto, „a na hřbitově se zkrátka nesluší kryt hrobu otevírat“, míní. Prý je ale připraven jednat s obcí o jiném řešení.

Jan Mosinger dále kritizoval výzdobu jednoho z hrobů, která v Lese smutku vlastně není dovolena. Manuel Kasberger o problému ví: „Tady má hrobovou výzdobu převzít příroda. Čerstvé květiny na něm jsou v pořádku, ale svíčky, kříže nebo jiné věci jsou tabu,“ potvrzuje. Momentálně prý nechávají majitele hrobového místa podepsat písemné prohlášení, že vědí o tomto zákazu. „Bohužel se toho každý nedrží. Já jen mohu apelovat na rozum lidí, aby pravidla tohoto hřbitova akceptovali,“ říká v PNP.

Víc pytlačí

V minulém roce registrovala bavorská policie 209 oznámení pytláctví, v minulých letech jich bylo znatelně méně – 150 až 180. Kvóta objasnění je u pytláctví 29,2 procenta. PNP připomíná, že černá čísla jsou určitě vyšší – některé činy zůstávají nepovšimnuty nebo neoznámeny. Na druhé straně jsou do čísel zahrnuty i případy, kdy zvěř strhne volně běhající pes, kdy řidič naloží sraženého srnce do kufru a nebo kdy myslivec bez ohlášení střílí v cizím revíru.

Statistika vede i případy pytláctví na vodách. Loni jich bylo šetřeno 351, tedy prakticky pouze ty, při nichž byl pachatel přistižen při činu - kvóta objasnění je 95,4 procenta.

Zmrzlina je věda

Umí druhou nejlepší zmrzlinu na světě.Zdroj: Deník/repro

Druhou nejlepší zmrzlinu na světě dělá Guido De Rocco ze Schwabachu, píše PNP. Tak to alespoň shledali porotci ve finále "Gelato World Tour", mezinárodní soutěže v Rimini. De Rocco a jeho syn Luca se k ní kvalifikovali v Berlíně mandarinkovou zmrzlinou. Stříbro z Rimini dostal jejich "Tributo alla Serenissima", sorbet z hroznů a karamelizovaných ořechů. Název oceněného produktu znamená Ódu na Benátky, kde je rod Roccových po léta zakořeněn ve zmrzlinářské branži. Město nese přízvisko "La Serenissima", Nejjasnější, vysvětluje De Rocco.

„Hledání přísad do svých zmrzlin vede 65letého muže stále znovu do staré vlasti,“ dodává list. Dlouho prý hledal například dobré hrozny v oblasti prosecca v Benátsku, až konečně našel "Uva fragola", druh révy známý typickou chutí jahod. Hrozny byly otrhány začátkem minulého týdne a pak dopraveny k finále soutěže do Rimini. Během dvou, tří dalších dnů dozrávaly. „Tak dodaly Sereinissimě nejlepší aroma,“ říká De Rocco.

Rozdíly u opravářů

Hornorakouská Zaměstnanecká komora srovnala ceny 142 automobilových opraven v zemi. „Zjistila cenové rozdíly až 190 procent,“ píší OÖN. Hodinová práce automechanika stojí průměrně 90 eur – od 48 do 139 eur. Hodina autoklempíře byla průměrně za 124 eur – od 58 do 168, lakýrníci si účtovali průměrně 127 eur – od 75 do 168.

Neděle lidové hudby

Alpské rohy zazní u sousedů.Zdroj: Deník/repro PNP

V neděli 17. září bude v Aldersbachu tradiční Mezinárodní den lidové hudby. Vystoupí více než 500 tanečníků a muzikantů z jedenácti zemí. Po mši se začátkem v 9.30 začne hlavní program v 11 hodin zahajovacím koncertem kapely Bavorsko-česká z Obernzellu ve festivalovém stanu. Poté převezme dolnobavorský lokální matador Django Asül kabaretní cenu pasovského festivalu Lidé v Evropě. Svého dobrého přítele při té příležitosti pozdraví bývalý fotbalista Bayernu a mistr světa Paul Breitner.

Trio "Schleudergang" z Vilshofenu vyhrálo u čtenářů PNP a tříčlenné poroty cenu v kategorii lidové hudby.

V 10 hodin bude otevřen selský trh s nabídkou bavorských specialit v areálu kláštera. Malí návštěvníci budou mít svůj program se skákacím hradem, loutkovým divadlem, kouzelníkem a malou zoo poníků a oslíků ze „Dvora milosti“ Aiderbichl. Večer bude patřit "Bamhagge Buam".

Ke 26 skupinám, které budou na festivalu zastupovat bavorskou kulturu, patří opět i trubači na alpské rohy z Ederu na snímku.