Sochařka Ulrike Schörklová ji vytvořila v rámci uměleckého projektu „Domov – no, a co…?“ Začátkem května ale Big Mama zmizela. „Už na ní zle zahlodal zub času,“ říká v OÖN učitel gymnázia Martin Kreundl, který ji se svými žáky už dvakrát vylepšoval novým „šatem“ - jednou v leopardím designu, naposledy v barevně flekatém. Autorka po odchodu z města přenechala Mama škole do péče.

Tentokrát ale na údržbu síly gymnázia nestačily. Kreundl tedy požádal ředitele odborné školy Haralda Ebenhofera o pomoc, a dvě třídy obrábění kovů a umělých hmot teď na restaurování skulptury pod odborným dohledem pracují. „Práce si vyžádají kolem stovky vyučovacích hodin,“ říká ředitel. Koncem června by se Mama mohla vrátit na původní místo. Na podzim převezmou „velení“ zase gymnazisté a Velké matce znovu vrátí původní červenou barvu. Náklady opravy, asi 1900 eur, převezme město.

Závory jsou drahé…

„Nejbezpečnější je ten přejezd, který není,“ řekl mluvčí Rakouských spolkových drah (ÖBB) v Linci Karl Leitner 9. června, na Mezinárodní den pro bezpečnost na silničních přejezdech, k rušení křížení silnic s kolejemi – jen v okrese Braunau jich od roku 1961 ubylo 46. Na 60 kilometrech Innkreiské dálnice zůstalo ze 127 jen 15, na úseku Westbahn ze 170 pouze dva… Zavírány jsou ty přejezdy, z nichž má osobní auto k nejbližšímu dalšímu jen tři minuty a traktor „jen“ tři kilometry. Jedno zabezpečení závorami stojí podle Leitnera i přes půl milionu eur.

S čísly „k svátku“ přišli i rakouští sousedé. V celé republice dochází na přejezdech ročně k asi 70 srážkám, při jichž umírá 10 až 20 lidí (v Horních Rakousích při asi 20 kolizích tři), zaznamenal Volksblatt.

„Krkavčí“ rodiny

Rakouská policie loni šetřila 682 případů násilí na dětech ze strany členů rodiny nebo příbuzných, napsaly OÖN. 455 násilných útoků na děvčata a chlapce mladší čtrnácti let měly způsobit osoby žijící s poškozenými ve stejné domácnosti. Nejčastějším deliktem bylo ublížení na zdraví (394), v deseti případech bylo po přešetření zahájeno stíháni pro podezření z vraždy. Následovalo 129 případů sexuálního zneužití.

Co je Bavorsko?

Pivo a preclíky, BMW a hory, zámky a jezera, tak si Ne-bavorák představuje Bavorsko. Kolik reality stojí za těmito klišé, to chce poodhalit Muzeum bavorských dějin v Řeznu, píše deník PNP.

Má otevřít v květnu 2019, ale už o nadcházejícím víkendu do něj budou moci zavítat nedočkaví zvědavci. Ministerský předseda Markus Söder sem pozval na sobotní dopoledne ke státnímu přijetí na 800 čestných hostů, od 14.30 je zvána veřejnost. Akce, kterou ozdobí 360stupňové videoshow z téměř 2000leté historie země, je příspěvkem k jubileu 100 let „svobodného státu Bavorsko“. Původně mělo být muzeum otevřeno kompletně k výročí v listopadu, ale požár na staveništi správní a školicí budovy plány zkřížil.

Obsahově nabídne muzeum průřez dějin země, „vědecky fundovaný, ale krátce a humorně podaný pro pospíchající návštěvníky,“ jak řekl ředitel Domu bavorských dějin v Augsburgu Richard Loibl, odpovědný za muzejní koncept. K pochopení muzea podle něho nemusí host číst žádné dlouhé texty. Kdo bude chtít vědět víc, může těžit z mediálního průvodce s četnými informacemi o pozadí zachycených událostí.

K exponátům patří například balon použitý k útěku z NDR, bluza přeživšího koncetrák v Dachau, služební auto někdejšího ministerského předsedy Franze Josefa Strauße, náramkové hodinky, které měl na ruce král Ludvík II., když utonul ve Starnberském jezeře, vypočítává PNP:

O slavnostním víkendu otevřených dveří budou moci zájemci nahlédnout v budoucím muzejním depozitu přes ramena pracujících restaurátorů. V těsném sousedství budovy bude po osmileté a 20milonové sanaci otevřen proslulý kamenný most, patřící k tělesu města zapsaného do seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO.

Pódium na Železném mostě bude v neděli od 11 do 21 hodin patřit Bavorskému rozhlasu, který připravil řadu hudebních akcí a rozhovorů. Tak v 15.30 moderátoři promluví s Gabriele Weishäuplovou, iniciátorkou boomu dirndlů na mnichovském Oktoberfestu (Domu bavorských dějin věnovala k vystavení svůj nejprominentnější kroj). V 18.15 hodiny přijde ke slovu Günter Wetzel, kterému se v roce 1979 podařil přelet s celou rodinou v teplovzdušném balonu vlastní výroby přes německo-německou hranici do hornofrancké Naily – slavný balon toto město dalo natrvalo k dispozici muzeu. Jeho výstavba stála zatím 88,2 milionu eur.

Dělají zadarmo

Zaměstnanecká komora Horních Rakous kritizuje vysoký počet neplacených přesčasů, píše Volksblatt. Nezaplacena je podle ní každá pátá přesčasová hodina, celkem 45 milionů, což loni 120 000 lidí připravilo o zhruba miliardu eur. Podle Hospodářské komory je ale většina pracujících se současným stavem spokojena, na neproplacených přesčasech prý mají největší podíl vedoucí pracovníci a akademická povolání, z většiny pobírající paušály. Prezident Zaměstnanecké komory Johann Kalliauer volá po stoprocentním sankčním navýšení nezaplacených pohledávek z přesčasů a zahrnutí systematického zkreslování výkazů práce mezi trestné činy.

Podle Statistik Austria dělalo loni pravidelně přesčasy 663 100 zaměstnanců. Celkový objem této práce byl kolem čtvrt milionu hodin.

Láska je láska…

Oznámily svazek.Zdroj: Deník/repro PNP

Jako nejznámější feministka Německa je Alice Schwarzerová (75) prezentována v médiích desítky let, ale svůj privátní život si celou tu dobu přísně chrání. Vědělo se jen, že žije s ženou. Proto je teď velmi překvapivé, že na její webové stránce stojí titulek: Ano, Alice Schwarzer se vdala, a u toho je snímek, na němž se zeširoka usmívá vedle srdečně se tváříví ženy, napsala PNP.

V doprovodném texu Alice Schwarzerová potvrzuje: Má dlouholetá životní partnerka, fotografka Bettina Flitnerová (56), a já jsme se 2. června 2018 vzaly. (Spolu mimo jiné vydaly tři knihy, dodává list.)

Agentuře DPA Schwarzerová prohlásila: „Vždycky jsme měly otevřený, ovšem žádný oficiální, vztah. Jak známo, přikládám zásadní význam ochraně mého privátního života. Životní partnerství je pořád něco jiného než úředně potvrzené manželství. Protože jsme se rozhodly půl roku po zavedení ,manželství pro všechny´ k tomuto kroku, pokládáme za správné to sdělit.“