Oranžově budou osvětleny i jižní křídlo Zámeckého muzea a Mariánský dóm. Akci zaštiťuje Soroptimist International Österreichische Union Club Linz-Lentos, součást světové apolitické, nevládní organizace žen různých profesí se 112 000 členkami ve více než 3000 klubech ve 126 zemích. Název "SOROPTIMIST" vznikl spojením latinského "sorores optimae" – přeloženo "nejlepší sestry". Členky SI chápou toto pojmenování jako výzvu k osobnímu úsilí o neustálé zdokonalování svých profesních znalostí a vědomostí a také jako svůj závazek v rámci mezilidských vztahů, uvádějí internetové stránky www.soroptimist-praha.cz.

Na snímku jsou členky lineckého Soroptimist Clubu s městskou radní Doris Lang-Mayerhoferovou. Foto: Deník/repro Stadt Linz

Linec zblízka

Linec, jak jste si jej možná nevšimli.Zdroj: Deník/repro

Instagramové fotografie města Lince bylo dosud možné si prohlédnout pouze po sociálních médiích Nyní město vydává vybrané snímky ve formě kalendáře pro rok 2019 ve formátu 30x30 cm. Mimořádné motivy udiví i linecké znalce, míní jeho tvůrci. Produkt městského odboru komunikace a marketingu si lze objednat na http://www.linz.at/shop nebo v turistických informacích na Staré radnici. Stojí deset eur, s poštovným o pět víc. „Aktuálně sleduje už více než 800 lineckých motivů zdejších fotografů pravidelně téměř 11 000 uživatelů instagramu,“ uvádí k informaci věstník magistrátu. Obrázek na snímku nese název Zrcadlení.

Kontrolovaní míň kousají?

Linecká pořádková služba si hlídá při kontrolních obchůzkách také dodržování povinnosti majitelů vodit své psy na vodítku a s košíkem, uvádějí OÖN. Městská správa tomuto dozoru přičítá také to, že klesá počet útoků psů na lidi. V roce 2004 bylo ve městě ohlášeno 4700 psů, přičemž došlo ke 36 pokousáním. Letos je jich hlášeno 6500, ale z nich zaútočilo jen 24.

Popálený kuchař v Praze

Někdy se spálí i televizní kuchař…Zdroj: Deník/repro


Také linecký deník OÖN připomněl příhodu německého televizního kuchaře Tima Mälzera (47) z natáčení pořadu televize Pro7 v Praze pod titulkem Tým Joko proti týmu Klaas, aneb Duel o svět. Stalo se to už v červnu, rakouský list událost zmiňuje zřejmě v souvislosti s aktuálním televizním pořadem.

Jak v červnu po události řekl mluvčí stanice, měl kuchař nést připravený pokrm „pod dozorem profesionálního pyrotechnika“ přes pyrotechnický parkúr a servírovat jej na stůl. Přes ochranná opatření plameny šlehly Mälzerovi do obličeje. „Byl ihned dobře zaléčen v pražské nemocnici a jeho stav už se zlepšuje,“ napsaly tehdy německé noviny.

Mälzer nyní k události řekl listu Bild, že náhle viděl jen oheň kolem sebe. Utrpěl šok a měl „pekelné bolesti“. Jeho další ošetřování převzala klinika v Hamburku, kde Mälzer žije. „Pořád ještě nesmím na slunce, jinak bych riskoval trvalé poškození kůže v obličeji,“ říká.

OÖN dodávají, že kvůli zranění Mälzer musel odříci natáčení svého pořadu vaření "Kitchen Impossible" na stanici Vox. Novinám řekl, že na nehodě nemá nikdo vinu. Jeho vztah k moderátorům Klaasi Heufer-Umlaufovi a Joko Winterscheidtovi je prý stejný jako předtím. Vysílání záznamu show bylo plánováno na večer 24. listopadu od 20.15 na stanici Pro7, opakován bude příští sobotu.

V anotaci pořadu uvedla TV Today, že autoři Joko Winterscheidt a Klaas Heufer-Umlauf spolu zápolí po celém světě od Grónska po Jižní Afriku, přičemž šli na samý kraj svých tělesných a psychických sil a nejednou překročili hranice legality. „Odměnou jsou jim špičková sledovanost, v roce 2016 německá televizní cena za nejlepší zábavnou show a samozřejmě nezměrný respekt.“ Teď nechávají lopotit za sebe po dvou prominentech. V prvním díle jsou to v týmu Klaase Thomas Hayo a Palina Rojinská, v týmu Joko Tim Mälzer a Steven Gätjen. Čím tvrdší budou jejich výzvy, tím prý lépe. Při bodování pak budou bojovat šéfově osobně v teplém studiu,“ dodává TV Today…