Projekt vymyslela obchodní společnost Hoch4-Erlebniswelt Leopoldsberg. Má vést z Pöstlingbergu, respektive od zoo, kde se uvažuje s jedinou prodejnou lístků vzhledem k tamní infrastruktuře, na Freinberg.

Zatím jen v plánech.Zdroj: Deník/repro

Lávka v tzv. tibetském stylu v délce asi 560 metrů a šíři 1,2 metru vedoucí ve výši až přes 110 metrů a o váze kolem 90 tun by byla na světě svého druhu největší. Mohlo by na ní být najednou až 500 osob. Počítá se s jejím celoročním provozem denně od šesti do 22 hodin. Pořizovací náklady kolem 4,5 milionu eur jsou prý už zajištěny. Refinancovány by měly být přiměřeným zpoplatněním cesty – předběžně čtyřmi až sedmi eury na osobu (zpáteční, permanentky pro „domorodce“ levněji).

K biskupovi na zahradu

O slavnosti v Panské ulici v Linci v pátek 22. června už jsme na webu informovali. Středeční vydání deníku OÖN doplnilo, že v rámci akce se budou moci zájemci nechat provést diecézním biskupem Manfredem Scheuerem osobně privátními zahradami biskupského dvora, normálně veřejnosti nepřístupnými. Ve dvoře objektu z roku 1726 bude připravena zábava pro děti, rodiče mohou s biskupem v 15 nebo 16 hodin vyjít do zahrady.

Zakázat dětem půst?

Tajemník rakouské lidové strany (ÖVP) Karl Nehammer požaduje zákaz postění se školáků, protože se množí informace od učitelů o oslabených dětech během islámského ramadánu. Myšlenku odmítá islámské náboženské společenství (IGGÖ), podle kterého politik, který staví do špatného světla postní praxi, tím napadá muslimské hodnoty. Děti jsou prý stejně z předpisů postění vyňaty a zvláštní atmosféru ramadánu prožívají dobrovolně – postí se třeba půl dne, nejedí slakosti a nevedou zlé řeči…

Boj o vodu Šumavy

Jak náš web informoval, v Ulrichsbergu chce podnikatel Johannes Pfaffenhuemer vybudovat podnik na čerpání vody z hlubinného vrtu, balit ji a prodávat. Proti tomu usilovně bojuje zájmové sdružení „Voda Šumavy“, které podpořilo už 4500 občanů. Kritizují zištný úmysl žadatele, zatím co region by měl jen škodu. Projekt je hrozbou zejména v době, kdy je nejsušší období v historii a zdroje vody mizí.

Johannes Pfaffenhuemer nyní čeká na výsledek vodoprávního řízení, které bude 9. července. „Na svém plánu nevidí nic špatného,“ píší OÖN a citují ho: „Tady si někteří myslí, že svět nepřežije, když někdo odčerpá 15 000 litrů vody za den. Kdybych v Ulrichsbergu zakládal pivovar, nikdo by se nad tím nevzrušoval. Těch 4500 lidí se vlastně podepsalo proti vytvoření pracovních míst.“ Dodal, že se nediví, když má odpůrce, ale škoda prý je vyplýtvat tolik energie jen na to, aby se něco překazilo.

Mezistátní fotbal kněží

Budou těžkým soupeřem!Zdroj: Deník/repro

„Národní mužstva kněží z Česka a Rakouska se setkají v Kirchbergu na Dunaji k mezizemskému fotbalovému utkání,“ napsaly OÖN. Zápas sehrají k otevření místního sportovního klubového domu v neděli 24. června. Slavnostní setkání celků začne v 15 hodin. Pak opat Martin Felhofer poprosí o požehnání všem lidem, kteří do klubovny zavítají. V 17.15 mají zaznít hymny a v 18 hodin pískne páter Vitus ze Schläglu začátek duelu.

Podle našich informací je rakouský reprezentační tým složen z kněží šesti národů. Kapitán Wurzer jej vybíral z asi 3500 rakouských duchovních. Motivaci podle něho tým čerpá ze zvláštního bojového pokřiku. „Volá před každým utkáním ,výhrůžné´, silné trojnásobné ,Halleluja´,“ popsal. Mužstvo je prý ve formě, v únoru vykopalo šesté místo v halovém mistrovství Evropy kněží v Brescii, což byl nejlepší výsledek za mnoho let. Wurzer se raduje z toho, že navíc mohl do celku zabudovat nové mladé duchovní. Většinu utkání hrají ve prospěch potřebných.

O sestavě českých soupeřů jsme naopak nezjistili nic. Webové stránky České biskupské konference naposledy zmínily fotbal asi před rokem…

Přidají radním

Brizantní pódiovou diskusí začalo 19. června plénum hornorakouských obcí ve Freistadtu, mimo jiné na téma „Význam obcí pro spolkovou vládu“, píše linecký Volksblatt. Poté zemský hejtman Thomas Stelzer ohlásil příjemnou zprávu. „Jako signál uznání dojde od roku 2019 k citelnému zvýšení platů,“ řekl. Konkrétně neuvolnění starostové dostanou měsíčně o 500 eur víc, uvolnění o 250 eur. Plat starostů se odvíjí od počtu obyvatel obce a v Horních Rakousích se pohybuje mezi 2246 a 8756 eury hrubého (s výjimkou tří statutárních měst). Od roku 2021 se uvažuje s odstraněním rozdílů mezi uvolněnými a neuvolněnými starosty.

Kde smí taxi stát?

Bavorský Nejvyšší správní soud ve středu 20. června vyhlásil rozhodnutí, kterým zrušil pravidlo městské správy Mnichova. Podle něj směli taxikáři čekat na hosty jen na stanovištích určených úřady. Soud naopak řekl, že mohou stát i před hotely, diskotékami a podobně. Vyhověl tak žalobě taxikáře, který nařízení správy porušil a dostal pokutu. Proti rozsudku je přípustná stížnost.

Deník PNP dodává, že Mnichov má dva a půl taxíku na tisíc obyvatel, tedy největší hustotu taxi v Německu. Podle městské správy je jich 3400, na kterých se střídá 20 000 řidičů. Ve městě je 246 zřízených stanovišť taxi.