Pětičlenné stádo, pocházející z Polska a Německa, se rozrostlo už o dvě mláďata. K loni na podzim narozenému samci jménem Tábor letos v červnu přibyla samička Tara.

„Počáteční písmena TA u jmen zubrů odchovaných v Táboře nebyla vybrána náhodně. U kolegů z Polska, kteří vedou již téměř sto let plemennou knihu zubrů evropských, jsme o ně cíleně zažádali. Naštěstí byla tato kombinace ještě volná a mohli jsme tak historicky prvního odchovaného zubra v Táboře pojmenovat na počest našeho krásného města. Stejnou metodou jsme postupovali i při výběru jména našeho nového přírůstku,“ vysvětlil výběr jmen hlavní zoolog Zoo Tábor Ondřej Kott.

Zubr evropský se na počátku 20. století ocitl na hraně vyhubení a jen díky systematické mezinárodní spolupráci se podařilo největší suchozemské obratlovce Evropy, kteří kdysi obývali i české území, zachránit. K těmto snahám se připojila také táborská zoo, pro kterou je návrat zubra do české krajiny jedním ze stěžejních cílů. Prozatím budou vypuštěni ve velkoplošných rezervacích.

Filip Sušanka