Místní Oblastní spolek Českého červeného kříže organizuje k této příležitosti osvětovou akci pro místní školy i veřejnost každoročně po více než deset let.

Letošní ročník s tématem Bezpečnost silničního provozu je ale podle slov ředitelky spolku Hany Komínkové jedním z nejlepších vůbec.

„V pátek před akcí jsme měli přihlášených asi 240 dětí ze škol, zúčastnilo se jich ale možná ještě více. Poslední tři ročníky jsou zdaleka nejlepší, protože zpočátku lidé akci nevěnovali tolik pozornosti a nevěděli, co mají očekávat. Nyní ale školy obesíláme přímo s možností zúčastnit se programu a seniorům nabízíme změření tlaku nebo glykemie,“ vysvětluje Hana Komínková.   

Figuranti ze Střední zdravotnické školy v Písku se na pár hodin stali přesvědčivými oběťmi silničních nehod a umně namaskovanými zraněními dodávali situacím na autentičnosti. Žáci píseckých základních škol si tak na trase mezi Kamenným a Novým mostem vyzkoušeli resuscitaci i ošetření poranění z jízdy v autě, na skútru, kole, in-line bruslích a penny boardu.

Instruktoři z řad studentů ochotně vysvětlovali a ukazovali, jak může včasná pomoc zachránit lidský život. Všeobecný zájem o obdobné akce prý v posledních letech výrazně stoupá. „Jsou školy, které tradičně dbají na zdravotnickou problematiku a žáky se v tomto ohledu snaží vzdělávat. Řekla bych, že po určitém útlumu, který byl před několika lety, je zájem o první pomoc a zdravotnictví rozhodně narůstající. V minulosti tohle bylo masovou záležitostí a nyní účast na obdobných akcích opět vzrůstá. A nejen na nich. O přednášky první pomoci žádají i zaměstnavatelé, kteří je organizují pro své zaměstnance,“ dodává Hana Komínková.