Uzavřelo se tím dvacet let diskuzí na téma, co s vepřínem, jehož část areálu stojí na části bývalého takzvaného sběrného cikánského tábora. 

Vepřín se tu začal stavět v roce 1972 a zabíral rozlohu 7,1 hektaru. Poslední zvířata odtud odvezly dva kamiony 13. března.

Muzeum romské kultury je nyní správcem celého areálu, který zahrnuje nejen bývalý vepřín, ale také Kulturní památku Lety, kterou muzeum převzalo do správy od Památníku Lidice letos 12. února. „Jsme rádi, že se tato věc podařila dovést ke zdárnému konci. Nicméně stojíme i na počátku, protože úkolem muzea je vybudovat na místě vepřína památník,“ upřesňuje ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Areál společnosti AGPI. V zadní části vepřína je oplocená travnatá plocha bez staveb (na snímku vlevo vzadu), kam kdysi zasahoval romský sběrný tábor.
Předání vepřína v Letech se uskuteční v dubnu

Muzeum je pověřeno Ministerstvem kultury demolicí vepřína a následného zpietnění místa. Nyní probíhají veřejné diskuze o budoucí podobě památníku.
Ve středu 25. dubna od 17 hodin začne druhá debata v sále kulturního domu v Letech. Je určená pro veřejnost. Lidé mohou své názory uvádět také na www.letypamatnik.cz.

„Dalším krokem bude vypsání veřejné soutěže na archeologický průzkum, demolici a vyhlášení veřejné architektonicko – výtvarné soutěže na podobu památníku,“ doplnila mluvčí Muzea romské kultury Kristina Kohoutová.

Muzeum romské kultury spravuje také Památník Hodonín u Kunštátu, kde během druhé světové války byl tzv. cikánský tábor – CT2. Lety u Písku nesly označení CT 1.

Ilustrační foto.
Sváteční přípitek se šoférům nevyplatil