Profitují ze zdaru země

Linec – Podle poradenské firmy Boston Consulting Group (BCG) je Rakousko čtvrté v pořadí zemí, kde se lidem daří nejlépe, napsaly OÖN.

Index "Sustainable Economic Development Assessment" (SEDA) této skupiny srovnal 162 zemí podle 44 indikátorů. „Pořadí závisí na výši hrubého domácího produktu, ale rozhodující je, jak která země blahobyt může rozdělovat,“ píše list a cituje partnera BCG Hannese Pichlera: „Rakousko dovede pozoruhodným způsobem proměnit silný ekonomický výkon také v dobro svých občanů.“ Linecký list dále parafrázuje, že Rakousko nejen dosahuje velkého hospodářského rozvoje, „nejspíš od Marshallova plánu,“ ale z blahobytu v tomto státě profituje velká část obyvatelstva.

Okolnost, že například USA, které jsou v kupní síle na hlavu bohatší, jsou v tomto indexu až na 17. místě, Pichler vysvětluje, že kde se příjmové nůžky silně rozevírají, daří se hůř blahobyt proměnit v odpovídající kvalitu života. Tu ovlivňuje mimo jiné také zapojení občanských společností a dobrá správa. V případě Rakouska je extrémně pozitivní péče o zdraví měřená počtem lékařů na jednoho obyvatele. Země naopak u BCG ztrácí v péči o životní prostředí a v rovnosti postavení mužů a žen.

SEDA-index vedou západoevropské státy – před Rakouskem jsou Norsko, Švýcarsko a Nizozemsko. Do desítky se kromě nich dostala jen zvláštní hospodářská zóna Hongkong.

365 maratonů za rok?

Chce běžet za rok 365 maratonů.Zdroj: Deník/repro

Ultramaratonec Heinz Jürgen Ressar (49) z Ottensheimu ztratil loni v říjnu po mistrovství Evropy v běhu na 24 hodin motivaci, ale krátce před Vánocemi ho partnerka přesvědčila, aby znovu začal. „Zrodila se myšlenka uběhnout za rok 365 maratonů,“ píší OÖN. A on se do toho pustil. S výhradou, že nemusí „odkroutit“ oněch 42,195 kilometru každý den, ale rozhodující bude mít na kontě s koncem roku 365násobek maratonské tratě, tedy 15 401,175 kilometru. V tomto období ale dělník na směny v papírně v Traunu běhá takřka denně plnou trasu – je to ostatně vzdálenost tam a zpátky mezi jeho bydlištěm a pracovištěm. Jeho maratonský průměr je nyní 3:51 hodiny. Často běhá v noci, aby nešidil partnerku a dvě děti: „Chci mít čas ještě na jiné volnočasové aktivity,“ říká.

Při předcházejících projektech jako 56 maratonů za 56 dnů (náš list informoval) Ressar sbíral dary například pro děti s nemocným srdcem nebo pro výzkum míšní dřeně. Tentokrát podle OÖN využil pozornosti, kterou vzbudil, k popularizaci „hrdinů všedního dne“ na svých facebookových stránkách – rodičů postižených dětí, smrtelně nemocných, pečovatelů. „Mohou na stránkách vyprávět o svých problémech nebo prosit o dary, to nechávám na nich,“ říká.

Do neděle letos Ressar absolvoval už 7856,5 kilometru, uzavírá linecký list.

Kupoval si přátele?

V sobotu odpoledne oznámili svědkové, že v Bad Tölzu asi 13letý kluk rozdává cizím lidem 100 až 2400 eur. Někteří obdarovaní peníze v celkové částce 4500 eur odnesli na policii. Ta chlapce našla. Měl u sebe ještě značnou částku peněz. Ukázalo se, že už několik tisíc eur rozdal, napsala PNP. Uvedl, že peníze vzal doma a rozdával je proto, aby získal nové přátele.

Policie z Tölzu o tomto motivu pochybuje a myslí si, že bankovky nerozdával tak úplně dobrovolně. Šetří, zda někdo na chlapce nevyvíjel nátlak, a pokud ano, kdo. Najít skutečný důvod ale prý bude obtížné… Peníze prý rozhodně nepocházejí z majetku rodiny.

Kašpárek na přechodu

Kašpárek vám na přechodu zavelí.Zdroj: Deník/repro PNP

V Augsburgu bude na semaforu jednoho přechodu pro chodce místo zeleného kráčejícího panáčka zelený Kašpárek, zaznamenala PNP. Městská správa chce v pátek novinku spustit. Bude dávat pokyny chodcům na křižovatce poblíž loutkového divadla v Augsburgu, k jehož nejoblíbenějším postavám dlouhodobě patří právě Kašpárek.

Změnu iniciovala televizní stanice atv po vzoru podobně ozvláštněných semaforů v Mohuči, na nichž je místně populární kreslená „trpasličí“ postavička Det, mj. maskot televize ZDF. Občané Augsburgu nápad podpořili a úřady jej schválily. Podobné speciální ukazatele mají i v jiných městech, naopak ve Stuttgartu město návrh na instalaci kreslených „domovských“ figur opičky a koníka přes tisíce souhlasných podpisů neschválilo, protože se obává, že by v případě nehody bylo hnáno k zodpovědnosti. „To je také důvod, proč v Augsburgu bude dál na červeném světle obvyklý stojící muž. To je prý i v případě jinak přecházejícího Kašpárka z bezpečnostních důvodů nutné,“ píše pasovský list.

Školy si vyšly na Šumavu

Partnerské školy na výletě.Zdroj: Deník/repro PNP

„To se ještě ve více než 25letém přeshraničním partnerství Gutenbergova gymnázia ve Waldkirchenu a Gymnázia ve Vimperku nestalo,“ popisují PNP. „Poprvé se 38 žákyň a žáků obou škol společně vydalo na několikadenní exkurzi. Cílem byl Národní park Šumava, kde mladí pod mottem Příroda nezná hranic poznávali nejen idylu přírody, ale také rozvíjeli bavorsko-české přátelství.“

Třídenní návštěvu parku iniciovali ředitelé těchto škol Josefa Stammová a Jan Heřta, aby navázali na dosavadní kontakty jednotlivých tříd a skupin, a aby umožnili setkání v širším rámci. Projekt podpořil dispoziční fond programu přeshraniční spolupráce Bavorska a České republiky.

Dospělí následují

Další přeshraniční putování bude nadcházející neděli 16. července. Bavorští turisté se vydají s průvodkyní oběma parky Lucií Pecovou na asi devítikilometrovou procházku do Národního parku Šumava. Sraz mají v 9.15 u nádraží v Bavorské Železné Rudě, odkud je autobus odveze v 9.25 do Rovin u Hartmanic. Pak půjdou přes Křemelnou do Prášil. Túra lukami a lesem vede i kolem zaniklé dřevařské osady Formberg, přičemž Lucia Pecová turistům přiblíží i pohnutou historii těchto míst, píše PNP. Na zpáteční cestě budou mít v Železné Rudě 40 minut čas na prohlídku nového informačního centra. Organizátoři připomínají, že účastníci mají mít odpovídající obuv, oblečení do deště, svačinu a průkaz totožnosti, kromě toho i koruny v přepočtu za pět eur na autobus a železnici v ČR.

Kočka půjde k soudu

Kousla, nebo ne? To je klíčová otázka pro Okresní soud v Ingolstadtu, který řeší žalobu o náhradu škody. Žalobkyně tvrdí, že ji večer 9. ledna na procházce s manželem skočila na nohu sousedčina kočka a okamžitě se do ní zakousla. Křičela bolestí, než kočka utekla. Způsobené zranění se podebralo a zanechalo trvalou jizvu. Poškozená požaduje 2000 eur bolestného a téměř 300 eur náhrady nákladů léčení.

Majitelka kočky má za sporné, že se jednalo o její zvíře, mohla to prý být taky kočka jiného souseda. Nadto podle ní musela poškozená svým chováním zvíře zle provokovat, takže za popsaný útok je sama plně odpovědná.

K jednání soudu byla vyžádána i přítomnost zmíněné kočky, což je absolutní výjimka, píše PNP, protože normálně je přítomnost zvířat u soudu zakázána. V tomto případě ale prezidentka soudu udělila soudkyni Heike Linz-Höhneové výjimku, aby byla možná konfrontace kočky s údajně napadenou ženou. „Zvíře ale musí být v jednací síni v boxu,“ uzavírá list.

Neděle se 118 442 blesky

Meteorologická služba v Badenu-Neukirchenu uvedla, že neděle byla jedním z „nejbleskovějších“ dnů za dlouhé období, napsaly OÖN. Bylo zaznamenáno 118 442 blesků. Nejpostiženější byly Štýrsko a Dolní Rakousy. V Krumbachu na jihovýchodě Dolních Rakous napršelo asi 83 litrů na metr čtvereční.

Pojišťovna proti krupobití vyčíslila škody na zemědělství v okresech Gmünd a Zwettl na 700 000 eur. Kroupy zasáhly pole a louky na asi 3500 hektarech.

Policisté se bavili?

Z trapného videa.Zdroj: Deník/repro

Na hornorakouských sociálních sítích se objevilo video pořízené na služebně velitelství městské policie ve Steyru. Dva policisté na něm zesměšňují zjevně zanedbaného muže, popisují OÖN. „Vyvěsit“ na internet měli záznam sami aktéři.

Jak v neděli uvedl mluvčí David Furtner, byli policisté po objevení se videa „poučeni“. Ve druhém kroku bude úkolem velitele městských strážníků ve Steyru přezkoumat případ disciplinárně. „Nejen že se za případ stydíme, ale jsme jím také šokováni a co nejpříkřeji jej odsuzujeme,“ řekl Furtner. Chování obou policistů prý mohlo poškodit pověst policie na veřejnosti.

„Na asi tříminutovém videu požadují dva policisté na očividně zchátralém muži s neupravenými vlasy, potrhaným ošacením a bez bot, aby jim zahrál na kytaru. Jsou k tomu slyšet opakovaně urážlivé komentáře obou policistů,“ píší OÖN. Podoba zadrženého muže je začerněna.

Video bylo natočeno 1. července a šíří se po různých internetových kanálech a také po WhatsAppu. Na facebooku bylo už dopoledne smazáno. „Policie prosí, aby nebylo opatřováno ,liky´ a předáváno dál,“ sdělil list. Policie se dále od videa distancuje a ostře jej odsuzuje. „Je ostudné, jak se s viditelně duševně nemocnou osobou dělá jakási odporná ,legrace´. Oba policisté jsou už známi a bylo s nimi zahájeno disciplinární řízení,“ uvádí prohlášení.

V komentářích čtenářů OÖN se objevilo například: „Jak ti dva přišli na nápad video ještě zveřejnit a tím sami odhalit svůj ostudný čin?! Byla to drzost, nebo hloupost, nebo obojí?“ - Ke smazání videa pak kdosi poznamenal: „Odkaz na video patří k objektivnímu zpravodajství. Jak se teď může vytvářet diferencované mínění?! Jediné poznatelná je na záznamu stejně jen ta mužova černá kůže…“