Slavná vánoční píseň, jak ji zná celý svět, zazněla poprvé právě v tomto městě. Letos ji zopakuje nevídaný tisícihlasý sbor a jako kontrapunkt bude v programu také kompozice „4:33“ avantgardního skladatele Johna Cagea – tedy čtyři a půl minuty absolutního ticha. Wikipedie k dílu uvádí, že ve druhé polovině 40. let dvacátého století Cage navštívil na Harvardově univerzitě zvukotěsnou místnost, jejíž stěny pohlcují všechny zvuky. Očekával, že uslyší ticho, ale později napsal: „Slyšel jsem dva zvuky, nízký a vysoký. Když jsem to popsal místnímu technikovi, řekl mi, že vysoký zvuk vytváří můj nervový systém a nízký můj krevní oběh.“ Nakonec resumoval: I když zemřu, budou tu zvuky stále. Nemusíme se obávat o budoucnost hudby. Pak napsal „4'33".

Délka 4 minuty 33 sekund není dána notovým zápisem. V zápise je jen, že skladba má tři části a pro každou z nich je jediná instrukce tacet, značící klid pro daného umělce. Je tedy na každém hudebníkovi, jak dlouhé ticho zvolí. Cage sám prohlásil, že délku stanovil náhodně, ale občas se tvrdí, že byla zvolena úmyslně. 4 minuty 33 sekund je 273 sekund, což odkazuje na teplotu absolutní nuly -273 °C. Při této teplotě by bylo absolutní ticho, neboť částice by se nehýbaly, ale není jí možné dosáhnout.

Na myšlenku uvést „skladbu“ na vánočním koncertě připadly domácí sbory, které přijedou podpořit ale také tělesa ze široka daleka, třeba z Vídně. „Největší výzvou je při tom dosažení maximálního ticha, toho si je vědom i hudební šéf akce Helmut Schaumberger. To bude znamenat získat ke spoluúčinkování i posluchače a kolemjdoucí,“ pokračuje list. Celé odpoledne budou na náměstí rozdávat lidem vysvětlující letáky žáci hospodářské školy a vlastnímu „koncertu“ ticha bude předcházet zkouška.

Toho dne budou na náměstí jako vždy „kovářské vánoce“ a jejich aktivisté jsou prý srozuměni s tím, že se začátkem koncertu jejich kladiva utichnou. Vánoční písně ale budou účastníci „4:33“ zpívat ve městě už od 15 hodin. Televizní kamery budou natáčet i generálku od 16 hodin.

Televize ORF bude koncert vysílat 22. prosince. Organizátoři doplňují, že ještě hledají další zájemce o účast ve velkém sboru – mohou se ozvat mailem na adresu chorleiter@steyr-singt.com.

Přibylo víc aut než lidí

Kromě Lince přibylo v hornorakouských městech od roku 2010 výrazně víc motorových vozidel než obyvatel, uvedly OÖN z čísel statistického úřadu. Pouze v hlavním zemském městě počet aut na 1000 obyvatel poklesl.

Nejméně vozidel na tisíc lidí je v Linci – 504, ve Steyru 566 a ve Welsu 588. Nejvíc jich je v okresech Grieskirchen – 663, Rohrbach 667 a Eferding 671. V Eferdingu bylo před osmi lety „jen“ 615 aut na tisíc obyvatel, v Linci 507.

Více privátních insolvencí

Mezi 1. listopadem 2017 a 31. říjnem 2018 ohlašovalo v Rakousku privátní insolvenci průměrně 195 osob lidí týdně, napsaly OÖN. Jejich počet tak v prvním roce nové úpravy zákona o spořádaném oddlužení stoupl o 53 procent.

Novela zrušila minimální kvótu splacení desetiny dluhu během předepsané lhůty. Z toho profitovali drobní dlužníci s nízkými příjmy, ale i bývalí podnikatelé s velmi vysokými privátními závazky. Pokud věřitelé s plánem plnění nesouhlasí, musí dlužník žít sedm, nebo od platnosti novely pět, let o životním minimu, všechno ostatní zabavitelné včetně dědictví „zhabá“ správce. Dlužník přitom musí hodnověrně doložit, že dělal vše, co bylo v jeho silách, aby věřitele uspokojil, našel si práci a splácel. Když v minulosti někdo splatil půlku dluhu třeba za tři roky, byl zbaven povinnosti splácet dál. Teď musí pokračovat po celou předepsanou lhůtu.

Vysoké dluhy bývalých podnikatelů vedly k tomu, že celková pasiva úpadců dosáhla rekordních 1,6 miliardy eur. V prvních deseti měsících letošního roku byla v celém Rakousku zahájena privátní konkurzní řízení se závazky celkem 1,4 miliardy eur. Průměrný dluh privátního úpadce se zvýšil ze 112 000 na 167 000 eur. Z 10 114 zahájených řízení už je rozhodnuto 5814, dvě třetiny z nich přijetím platebního plánu.