Kurz k tomu dodal, že to nakonec nebude rozhodnutí jeho samotného, ale že Rakušané „budou rozhodně při vyjednávání unijního rozpočtového rámce silně zastupovat pozici čistého plátce“. Je prý s nizozemským premiérem Markem Ruttem a několika dalšími „ve skupině těch, kteří budou tlačit na šetrnější zacházení s penězi evropských daňových poplatníků“.

Rozpočet EU po roce 2021 bude centrálním tématem nadcházejícího předsedování Rakouska v Evropské radě ve druhé polovině roku, uvádí list. Kurz trvale požaduje, aby přes brexit 2019 nebyli zatíženi vyššími odvody do unijní pokladny „čistí plátci“, tedy státy, které do rozpočtu odvádějí víc peněz, než kolik z něj čerpají.

Rakousko bylo v roce 2016 osmým největším plátcem se 791,3 miliony eur. Největším příjemcem bylo podle listu s „plusovými“ 7,1 miliardy eur Polsko, následované Rumunskem (šest miliard), Řeckem (4,3 miliardy), Maďarskem (3,6) a Českou republikou (3,3 miliardy).

Po party v Čechách…

Mladíky ve věku 22, 24 a 30 let přistihla německá policie v neděli večer u Waldsassenu (okr. Tischenreuth) při pašování marihuany a hašiše, napsala PNP. Osádka vysvětlovala, že přes víkend byla v Čechách na party. U všech policie našla „trochu“ drogy, 30letý řidič řídil pod jejich vlivem. Při první prohlídce auta byly nalezeny přípravky jako drtič konopí, poté byla kontrola zpřísněna. Po drogovém testu musel řidič ke krevní zkoušce do nemocnice. Všichni muži byli obviněni z pašování drog, řidič i za řízení pod vlivem. Auto museli nechat na místě a domů odjeli vlakem, dodává PMP.

Postaví zase obra?

Loňský Jakob měřil přes 10 metrů.Zdroj: Deník/repro PNP

V bavorských Smrčinách zatím sněhu moc není, ale uprostřed Bischofsgrünu (okr. Bayreuth) budou dobrovolníci v pátek 9. února opět stavět XXL-sněhuláka, jak jim velí už 33letá tradice, uvádí PNP.

Wilhelm Zapf z městské turistické centrály ujišťuje, že přece jen něco napadalo, a stavitelé založili už před časem sněhové „depoty“ na vrcholcích Ochsenkopfu a Schneebergu. Odtud zásoby dovezou do Bischofsgrünu náklaďáky. „Budeme stavět, ať se děje co děje,“ řekl Zapf.

Loni jejich Jakob, jak obra pojmenovali, dosáhl výšky 10,24 metru (foto). Stavěli jej z dvaceti fůr sněhu po 1,2 tuny, v obvodu měřil 25,60 metru, jeho klobouk byl vysoký 250 centimetrů. Deset dobrovolníků, bagrista a teleskopický nakladač „Manitou“ s řidičem stavělo obra deset hodin. Dosavadní rekord 12,60 metru je z roku 2015. I letos bude skulptura centrem open-air koncertů a masopustních oslav. Stát má tak dlouho, než roztaje…

Jak uspořádat slavnosti

Předsedové freistadtských spolků dostali minulý týden podle OÖN „explozivní poštu“. Starostka Elisabeth Paruta-Teuferová a hospodářský radní Clemens Poißl (oba ÖVP) vyzvali organizace ke spoluuspořádání některého z pátečních městských „trhů lahůdek“ - formu spoluúčasti prý město ponechává na jejich fantazii, vítány jsou ukázky sportů, hudba, program pro děti, ale také čistě informativní stánky.

„Potud dobré, ale pak následuje pasáž, která četné dobrovolné funkcionáře notně rozzlobila,“ pokračuje list a cituje: „Chceme vás v té souvislosti výslovně upozornit, že připravenost ke spolupůsobení při oživení trhů je jedním z důležitých kritérií pro rozhodování o přidělování podpor ze strany města.“

„Jinými slovy, kdo se na lahůdkovém trhu nebude podílet, měl by se smířit s tím, že z prostředků obce dostane jen drobečky. Otevřeně proti tomu vystoupit se ve Freistadtu toho času sotvakdo odváží – z obav z represálií. Servítky si ale nebere předseda svazu sportů ASKÖ Mühlviertel Hans Affenzeller, bývalý poslanec zemského sněmu za SPÖ, který dopis označuje za vyhrožování a ,svinstvo, které nemá hranic´,“ pokračuje list.

Také politická opozice se přidává. „To není kryto žádnou směrnicí o podporách, nikým to nebylo rozhodnuto, a je proti zdravému rozumu, jak tu je zacházeno s dobrovolnými činovníky,“ říká Rainer Widmann, předseda volební strany „My za Freistadt“, a požaduje, aby se starostka spolkům rychle omluvila.

Fotbal od privátů!

Přenosy fotbalové bundesligy veřejnoprávní německé televize nevysílají, „přeplatily“ je soukromé stanice. Jedna z nich, volně přijímaná Servus TV rakouského multimilionáře Mateschitze, mj. majitele fotbalového týmu Lipska, teď navázala pro fandy zajímavé partnerství s placeným kanálem Sky, napsaly OÖN. Servus bude vysílat živě, a také v live-streamu na servustv.com, šest špičkových utkání. Prvním bude šlágr Bayern-Schalke nadcházející sobotu 10. února od 18.30, zajištěny jsou i přenosy Lipsko-Dortmund 3. března, Lipsko-Bayern 18. března a Bayern-Dortmund 31. března. Dvě další utkání ještě termínově nejsou dohodnuta.

Nájmy letí nahoru

Na rozdíl od zvýšení mezd o 22 procent a všeobecného zdražení cen o 14 procent mezi roky 2008-16 stouply ceny nájemného v nových privátních bytech v Rakousku o 35 procent, uvádějí OÖN ze zjištění Zaměstnanecké komory. Ve Vídni je zvýšení dokonce o 43 procent. Z celkových 1,6 milionu hlavních nájemních smluv připadá 684 350 na privátní byty, 630 770 na obecně prospěšné stavby a zbytek na obecní byty. Mezi nájmem u soukromého vlastníka a v sociálních bytech o 70 metrech čtverečních může být měsíční rozdíl až 160 eur měsíčně.

Dobře solí

Od října do konce ledna vysypali bavorští cestáři na 480 kilometrů silnic v okrese Regen už kolem 7000 tun soli, výrazně víc než v minulých letech, konstatuje PNP. V působnosti střediska Zwiesel to bylo zatím 4000 tun, tolik jako loni za celou zimu, ve Viechtachu asi 3000 tun.

Chystají Bike Festival

Jedna z atrakcí ve Welsu.Zdroj: Deník/repro

Na výstavišti ve Welsu bude 10. a 11. února Bike Festival Austria, přehlídka trendů bicyklů 2018 – kol, příslušenství a informací. Mezi vystavovateli budou třeba KTM, Stevens, Simplon, woom, Polar a Riese & Müller. V programu bude například v neděli od 14 hodin multimediální pořad „Come back stronger 2.0" od ultracyklisty Christopha Strassera, který při Race across America ujel za osm dnů 5000 kilometrů, předvedeny budou módní trendy špičkových značek jako Pearl Izumi a Assos. Na nejdelším rakouském testovacím parkúru pro e-kola si budou návštěvníci moci vyzkoušet jízdu s pomocným motorem, testovací trať čeká také děti, atd. V sobotu bude výstava otevřena od 9 do 18 hodin, v neděli od 9 do 17. Denní vstupné je 10 eur, pro děti 6-13 let pět eur, pro rodiny 8,50. Podrobnosti na www.bike-festival.at. Na snímku je jedna z atrakcí, tzv. pumptrack.