Nelíbí se jim, koho zvolili

Linec – Proti vládě lidovců a Svobodných demonstrovalo ve Vídni přes 20 000 lidí, podle organizátorů z platformy Pro lidskou azylovou politiku, Ofenzívy proti pravici, Platfiormy radikální levice a běženeckých iniciativ na 70 000. Nasazena byla tisícovka policistů. Účastníci vytýkali koalici rasistické, neofašistické a pravicově extrémistické tendence. Skandovali „Ať žije mezinárodní solidarita“ a požadovali demisi ministra vnitra Herberta Kickla (FPÖ). Odborář Axel Magnus označil plánovanou hospodářskou politiku vlády za frontální útok proti dělnické třídě.

Rekord v zoo

Potřetí za sebou měla loni linecká zoo rekordní návštěvnost – 136 005 lidí. Přes 700 z nich má celoroční permanentky. Do budoucna chce zahrada nabízet „zooškolu“ mimo jiné s pořádáním oslav dětských narozenin. Informace o programu jsou na www.zoo-linz.at.

Zemědělci vyvážejí

Především rostoucí ceny mléka a sýrů vynesly bavorskému zemědělství nový rekord – loni dosáhl agrární export podle prvních odhadů více než 9,4 miliardy eur, o sedm procent víc než předloni. Vývozním šlágrem byly sýry, kterých bylo vyvezeno za 1,6 miliardy eur. O třetinu stoupl export do Japonska, o 30 procent do Číny.

Málo mincí v kašnách

Na rozdíl od římské fontány di Trévi, do níž předloni turisté naházeli 1,4 milionu eur, "vydává" 189 městských kašen v Mnichově ročně celkem kolem stovky eur, v Norimberku několik set: "Kýbl" mincí tu odnášejí zřízenci do banky a výtěžek jde do pokladny města. V Augsburgu vybrali v roce 2016 z kašen 21 centů a loni vůbec nic.

200 let jesliček tiché noci

Nejslavnější jesličky.Zdroj: Deník/repro

Jesličky v Riedu jsou nejceněnější v Rakousku. Před nimi totiž v roce 1818, tehdy ovšem v kostele sv. Mikuláše v Oberndorfu, poprvé zazněla světoznámá vánoční Tichá noc, svatá noc, píší OÖN. Jesličky jsou od roku 1933 majetkem města Riedu a letos, v roce 200. výročí písně, projdou generální sanací. Pocházejí ze sbírky religiózního lidového umění faráře Johanna Veichtlbauera, který nashromáždil více než 5000 předmětů a na 30 000 „svatých obrázků“ a pak je jako nadační dar předal městu. Tak vznikl dnešní Innviertelský dům lidového umění. Mezi exponáty byly také zmíněné oberndorfské jesličky.

Kolekce 94 figurek lidí a asi 50 zvířat má být nyní renovována. Jak uvedla vedoucí úřadu kultury v Riedu Sieglinde Frohmannová (na snímku), do 20. ledna budou jesličky k vidění ve zmíněném muzeu, pak budou po dohodě s památkáři převezeny do Lince k restaurátorce. Práce bude choulostivá mimo jiné vzhledem k rozdílnému materiálu, z něhož postavičky jsou, například z vosku. Upraven bude i prostor, v němž budou po návratu do Riedu trvale vystaveny. Rakouská mincovna vydá k jubileu minci s jejich motivem.

O jesličky je zájem na celém světě, před několika lety je chtěl zapůjčit i New York. „Městská rada ale rozhodla, že nesmějí opustit dům a mají zůstat v Riedu,“ připomíná Sieglinde Frohmannová.

20 let na cestě

Šel dvacet let.Zdroj: Deník/repro PNP

V minulých dnech dorazil Claudii Seitzové z Gießhüblu (okr. Regen) pozdrav z Texasu, který byl na cestě dvacet let. Proč tak dlouho, je zcela nejasné, píše PNP. Jisté je jen, že kdyby doručovatel Claudii osobně neznal, pravděpodobně by pohlednici nikdy nedostala. Žena, která se před 20 lety učila u dráhy v Řeznu, se už zatím vdala a nejmenuje se Kilgerová, jak adresa uváděla.

Lístek jí poslala bývalá kolegyně Andrea a nechala po ní pozdravovat všechny další kamarády, protože porto bylo drahé a obeslat všechny si prý nemohla dovolit. „Claudia měla z pohledu obrovskou radost a své exkolegy o něm informovala – jak by snad ani nemohlo být jinak, prostřednictvím Whatsappu.“ uzavírá pasovský list.

Nemají na pohřeb příbuzných

Místo i pro sociální pohřby.Zdroj: Deník/repro PNP

Pasovská sociálka loni převzala náklady sedmnácti pohřbů, píše PNP. Stálo ji to 37 621 eur. „Počet těchto sociálních pohřbů se v posledních letech pohybuje vždy mezi deseti a dvaceti za rok,“ říká v listě mluvčí radnice Karin Schmellerová.

Reagovala tak na prognózy Levých, kteří očekávají, že počet 20 000 takových obřadů za rok v Německu bude stoupat. Strana argumentuje podle ní stoupající chudobou ve stáří a kritizuje, že potřebným je zjevně chudým pohřbem ještě po smrti „vypáleno“ znamení.

V Pasově radnice financuje zcela nebo částečně pohřby v případech, že zemřelí nemají příbuzné, respektive že ti nemohou být včas vyrozuměni. Hřbitovní úřad pak nebožtíky pochová na hřbitově sv. Koruny. V posledním roce jich bylo 24. Po vyrovnání části nákladů například z pozůstalosti to město stálo 24 300 eur.

Pokud pozůstalí nejsou schopni podle kritérií sociální pomoci finančně pohřeb uhradit a není na něj ani v pozůstalosti, přebírá náklady sociální úřad. O tom, kde má být nebožtík uložen, rozhodují podle pasovského listu výlučně pozůstalí.

Na snímku je hřbitov sv. Koruny.

Zvířata pod koly

Podle statistiky Německého svazu myslivců zahynulo v Bavorsku v loveckém roce 2016/17 celkem 52 160 divoce žijících zvířat pod koly motorových vozidel, píše PNP. Dva roky předtím jich bylo 55 330. V žádné jiné spolkové zemi nedochází k většímu počtu těchto nehod. Statistika vykazuje neulovená zvířata jako padlá. Většina zhasne po srážce s auty.

Pouští na podmínku

V Bavorsku byl loni předčasně propuštěn každý pátý vězeň, informuje PNP. V celospolkovém srovnání jsou tak naši sousedé třetí po Brémách s 25,2 procenta a Sársku s 24,2 procenta. Poslední je Berlín se 6,8 procenta propuštěných.