A poslední únorový víkend v Černé v Pošumaví dokonale ovládli. Na obloze jich bylo v jednom okamžiku hned několik desítek.

Konalo se totiž Mistrovství ČR ve snowkitingu. Že to byla krásná podívaná i pro ty, kteří kiting neznají, netřeba vysvětlovat, adrenalinovou atmosféru totiž dokonale podkreslilo sluncem prozářené lipenské mrazivé počasí a skvělé výkony všech zúčastněných kiterů a kiterek. Kiteři se utkali hned ve dvou disciplínách. Jednou je tzv. Race, kde je úkolem závodníka projet přesně vyznačenou trať v co nejkratším čase. A pak freestyle se skoky různé obtížnosti. Konal se i Snowkite maraton.

Očekávaným favoritem v kategorii snowboard byl Lukáš Vogeltanz, který jasně potvrdil svou převahu a s přehledem vyhrál. Na lyžích se pak na zlaté příčce umístil Petr Petráš alias Yankee. V závodě nechyběli ani junioři Vojtěch Koška a Eliáš Flos, kterému bylo v den závodu pouhých 10 let. Něžné pohlaví pak zastupovala jediná žena Gabriela Pindíková.

Na Race v odpoledních hodinách navázal Freestyle. Jezdci v této disciplíně předvádí skoky různé obtížnosti. Diváci se mohli těšit z tzv. „Big Air“ poletů i triků z nové „wake style“ školy. Hodnotí se provedení, náročnost a samozřejmě i technická kvalita skoku. Jednoznačně nejlepším freestylerem se snowboardovým prknem se v sobotu stal Miroslav Hořejší.

V neděli pak navázal závod nejnáročnější. Konal se totiž Snowkite maraton. Do tohoto velmi náročného podniku tak nastoupilo jen 26 odvážlivců české snowkitové špičky včetně jednoho juniora a jedné ženy. Trať je vyznačena vždy v minimální délce 42 km, záleží však na schopnostech kiterů a na větrných podmínkách, jak dlouhou vzdálenost nakonec ujedou. Nezřídka tak v cíli na svých GPS zařízeních mohou pozorovat i vzdálenosti delší než 60 km. Přesto, že se jednalo o závod na velmi dlouhou distanci, nebyla nouze o kritické kontaktní okamžiky a v cíli pak rozhodovaly pouze vteřiny.

Jasné prvenství na lyžích potvrdil Filip Ševčík, v těsném závěsu za ním pak protnul cílovou čáru Martin Lafek, hlavní pořadatel sobotního klání. Cenný bronz pak doslova urval Petr Petráš, kdy těsně v cílové rovince předjel čtvrtého Jana Königsmarka. Boj o bronz byl vskutku dramatický, oba jezdci totiž dojeli s draky vzájemně propletenými. V kategorii snowboard pak zvítězil Miroslav Schütz, zkušený snowkiter, který má za sebou dokonce velmi úspěšnou účast v jednom z nejtěžších long-distance závodů, norském Ragnaroku. Tam skončil na krásné třetí příčce. V těsném závěsu za ním v nedělním maratonu dojel Lukáš Vogeltanz. Bronz pak patřil Lukášovi Malému, pořadateli tohoto maratonu.

Zázemí celému Mistrovství České republiky poskytl kemp Jestřábí v Černé v Pošumaví. Jde o jediný kemp na Lipně, kde si kiting mohou vyzkoušet i úplní začátečníci. Pořadatelé závodu však tuto lokalitu nezvolili náhodou. Kemp Jestřábí poskytuje nejen kvalitní zázemí pro akce tohoto typu, ale v místě konání závodu jsou zároveň jedny z nejlepších podmínek pro snowkiting v České republice.

Adéla Černá