„V pátek dvacet minut po poledni stojí sám ve výrobní hale velké skoro jako fotbalové hřiště a vysvětluje: ,Zkrácená pracovní doba…´ Nahoru a dolů, to je prý normální. Ručně dělané sklo se stalo luxusem ve světě, v němž jakoukoliv jeho podobu mohou vyrábět automatické stroje. A když se ekonomice daří špatně, jsou produkty právě jako ruční sklo první, která se přestávají kupovat, tvrdí. Pod stropem haly štěbetají ptáci, stoly a lavice pokrývá prach…" popisuje PNP aktuální situaci. Schnurbein k ní říká: Když jsem sklárnu kupoval, rozhodně jsem z ní nechtěl zbohatnout. Teď už jenom nechci být chudý…
To nechtějí ani obyvatelé příhraničí, kterým sklo po staletí skýtalo obživu. Marita Hallerová, která v Theresienthalu bývala zástupkyní vedoucího exportu, a Christl Bachhuberová, jejíž otec a děd byli skláři, říkají, že pro ně bylo neúnosné přihlížet zániku sklárny. „Když se v roce 1999 rozšířila zpráva o hrozícím krachu, rozhodly se prosit o pomoc shora, od pána Boha," pokračuje list.
Oživily starý křesťanský zvyk cesty do Emaus. V jeho pozadí je příběh z Lukášova evangélia o tom, jak Ježíš tři dny po ukřižování, tedy na Pondělí velikonoční, potkal dva učedníky jdoucí z Jeruzaléma, šel s nimi, pohostil je chlebem a dodal jim naději. „,Emausyˇ pro zwieselské prosebníky je malá sklářská kaple postavená v roce 1899. Tehdy se sklářům také dařilo špatně, a proto zřídili vysoko nad Theresienthalem kapličku. Bachhuberová s Hallerovou jsou pevně přesvědčeny, že dokud bude stát, bude se v obci sklo vyrábět," píše PNP.
Od doby, kdy obě seniorky obnovily tradici, putují ke kapli každé Pondělí velikonoční stovky lidí modlit se za skláře. „Dokonce až z Řezna a z Česka sem chodí za ně prosit," říká Hallerová.
Christl Bachhuberová k této příležitosti vyrábí speciálně skleněná vajíčka, ze kterých se už stal sbírkový předmět. Divadelní spolek hraje původní příběh cesty do Emaus, pekař z regionu peče slavnostní chléb z pšenice dvojzrnky, jako se dělával za Ježíšových časů, a výnos z prodeje je věnován sanaci místního kostela…
Max von Schnurbein (48) chodí občas s prosebníky. „Shledává dobrým, co obě ženy dělají, ale problémy se podle něho nedají vyřešit modlitbami," pokračuje list. „Připomíná, že například v devadesátých letech se přestalo sklářství vyučovat, takže zaměstnanci mu dnes chybějí, lituje. A čím je sklářů méně, tím méně je také těch kvalitních, kterých je třeba k výrobě vysoce kvalitního skla. Navíc se oslabuje obchod s ním v Rusku, Číně a na Středním východě. Trh je obtížný, hází s námi sem a tam," cituje Schnurbeina na závěr pasovský deník.

Velikonoční ťukání

Kdo s koho?Zdroj: Deník/repro PNP

V četných bavorských obcích o víkendu pořádají tradiční velikonoční ťukání vejci. „Při něm účastníci klepají špičkou natvrdo uvařeného vajíčka do špičky soupeřova vejce. Vítězem vyřazovací soutěže je ten, jehož ,zbraň´ odolala do konce," popisuje PNP. Obzvlášť oblíbený je tento zvyk v Allgäu a v Horní Falci. V Mitterteichu v okrese Tischenreuth se ťukání nazývané "Oierhiart'n" koná u slavnostně vyzdobené kašny na Janově náměstí v neděli odpoledne a organizátoři očekávají účast až sto zájemců. Po výzvě „Špička na špičku, zadek na zadek" se soupeři sráží nejprve špičkami, pak spodky svých vajíček. Kdo utrží dvě praskliny, prohrává a sok získává jeho vejce. Je-li stav nerozhodný, klepnou o sebe ještě boky. Vítězem je ten, kdo nakonec už nebude mít s kým se utkat…

Fotbal podpoří dárcovství orgánů

Bavorský průkaz dárce orgánů.Zdroj: Deník/repro PNP

V Bavorsku darovalo tělesné orgány v prvním čtvrtletí 41 lidí. To je o patnáct víc než před rokem, řekla v neděli ministryně zdravotnictví Melanie Humlová. Zdůraznila ale, že přes pozitivní výsledek jde jen o momentální jev. Náhradní orgán potřebuje nyní v Bavorsku více než 1400 nemocných. Humlová zdůraznila, že je proto třeba, aby se tématem dárcovství zabývalo ještě víc lidí. „Kdo vůli k darování jasně uvede v průkazu dárce (na snímku), mimo jiné ulehčí svým blízkým těžké rozhodování v případě své smrti," připomněla.
Aby na téma upozornil bavorský fotbalový svaz jako člen spojenectví dárců orgánů v Bavorsku, rozhodl se uspořádat informační akci při všech utkáních amatérských soutěží o víkendu 28. dubna až 1. května, píše PNP. Osloví tak přes 550 klubů od nejnižších okresních tříd po regionální ligu. Všechny dostanou od fotbalového svazu a ministerstva zdravotnictví k dispozici zdarma „balíček" se 150 průkazy dárce, letáky, pohlednicemi, plakáty a dalším informačním materiálem. Mezi účastníky bude 26. dubna vylosováno deset sad dresů Adidas v klubových barvách (přenos bude přenášen mj. na facebooku BFV).
„Chceme tímto akčním víkendem odbourat obavy, objasnit problém a udělat reklamu vědomému rozhodnutí k darování orgánů," řekl prezident svazu Rainer Koch. Pod mottem dárcovství bude i špičkový zápas regionální ligy Burghausen-Unterhaching přenášený televizí Sport 1 a také všechna finále 24 okresních pohárů. Diváci se vstupenkou dostanou dárcovský průkaz a informační materiál. Na akci upozorní i rozhlasová hlášení na stadionech, plakáty a klubová média. Informace na www.keine-ausreden.bayern.
K problému PNP dodává, že 80 procent Němců je v zásadě pro dárcovství, ale vlastní dárcovský průkaz má jen 35 procent. Asi tisíc lidí zemře v SRN ročně, protože není dostatek orgánů k transplantaci. Na nové ledviny, plíce atd. čeká jen v Bavorsku kolem 1500 lidí.

Velikonoční doučování

Lidová vysoká škola v Linci nabízí z iniciativy městské radní Evy Schobesbergerové bezplatný pomocný program pro žáky základních škol města. K němu patří i kurzy o velikonočních prázdninách, které se letos konají podruhé a opět jsou hojně obsazeny. Na poslední úsek školního roku se v kurzech lidové vysoké školy ve Věži vědy připravuje více než 180 zájemců. Patnáct pedagogů s nimi cvičí hlavně němčinu, matematiku a angličtinu. Také pro řadu studentů pedagogického směru je to výborná příležitost získat praktické zkušenosti.