Bez vážnějších komplikací se zatím obešlo sněžení a silnější vítr na jihu Čech. „Silnice jsou sjízdné, na něktrých místech je ale třeba zvýšená opatrnost," upozorňuje dispečerka zimní údržby Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Renata Kroupová. Sníh dopoledne komplikoval dopravu zejména na Lipensku. „V okolí Loučovic, Frymburka a Vyššího Brodu se tvoří sněhové jazyky. Dopravu komplikuje i několik nehod, několik jich je hlášeno na Písecku," shrnula aktuální situaci.

Silničáři jsou od rána v terénu, ke slovu přišly jak radlice tak posypové vozy. „Silnice jsou ošetřené, vzhledem k teplotám zatím nehrozí riziko namrzání, vše ale může změnit vývoj počasí. V případě vydatnějšího sněžení musí být řidiči opatrní a počítat s tím, že naše technika nemůže být v jeden okamžik všude," varuje Renata Kroupová motoristy.

Relativní klid zatím hlásí i hasiči. „Situace na jihu Čech zatím není tolik dramatická jako například v severní či východní části naší republiky," říká mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů. Jednotky v celém kraji, nejvíce na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku, od půlnoci zasahovaly u šesti stromů popadaných přes komunikace, ale také u tří nehod, které mohly být způsobeny sněhem či ledovkou na silnicích. Silný vítr pak komplikoval hašení požáru garáže ve Velešíně. Nad ránem museli do terénu například i dobrovolní hasiči z Horní Stropnice, odstraňovali strom ležící na silnice v Meziluží a v nedaleké Besednici. Profesionální hasiči ze stanice Křemže vyjeli do Nové Vsi, kde ve směru na Holašovice havaroval osobní automobil. Po nárazu do stromu se tu zranila žena a dvě děti. „Ani v tomto případě naštěstí nešlo o vážnou nehodu," doplňuje policejní mluvčí Lenka Krausová s tím, že od rána policisté vyjížděli k několika karambolům, kdy auta skončila v příkopech, ale jejich posádky vyvázly bez zranění.