„Příčinou bývá snížená frekvence mrkání, oko se proto dostatečně nesvlažuje slzami,“ vysvětluje lékař budějovické oční kliniky Lexum Michal Matuška.

Výsledkem pak může být pálení a řezání očí, jejich citlivost a paradoxně i slzení na větru. „Spousta lidí se diví naší diagnóze a oponuje, že slzí, jde ale většinou o reflexní slzení. Když není slzný film kvalitní složením, oko to nahrazuje kvantitou,“ přibližuje lékař.

Pomoci podle něj může zavřít na chvíli oči, odpočinout si od obrazovky a sou᠆středit se na častější mrkání. „Jako léčbu doporučujeme umělé slzy bez konzervantů hutnějšího charakteru. Nyní se na trh zavádějí i nové léky,“ doplňuje.

Kdo muže pozná, volejte 158.
Zloděj má nyní dvě drahé bundy

Lékaře by lidé měli určitě navštívit, když problém vzniká při nošení kontaktních čoček, pokud oči pálí výrazně a ani běžné umělé slzy nepomáhají, jestliže se k slzám přidá sekret (oči a jejich okolí je „ulepené“) nebo když se potíže promítnou do snížení zrakové ostrosti. Samozřejmě i pacienti s dřívějším očním či závažným systémovým onemocněním. Kdo trpí jen mírnými příznaky, může si v lékárně pořídit běžně dostupné umělé slzy. Nestačí je ale kapat nárazově, jednou za dva dny, při potížích oči potřebují kapky i více než čtyřikrát denně a ani po vymizení příznaků by neměly zůstat úplně na suchu.

Pozor na zákal

Oční ambulance Nemocnice Tábor připravila u příležitosti Světového dne zraku pro zájemce GLAUKOMOVÉ ODPOLEDNE zaměřené na prevenci závažného onemocnění glaukomu neboli zeleného zákalu. Ten je druhou nejčastější příčinou slepoty na světě. Vyšetřit se můžete nechat ve středu 10. října mezi 15. a 17. hodinou na oční ambulanci táborské nemocnice v přízemí budovy operačních oborů.