Rekordní už byl jeho první pokus, kdy si nabral a odnesl 27 tupláků. Při druhém si vzal ještě o čtyři víc, ale jeden mu upadl a z druhého „vyšplouchl“ více než deset procent piva, takže mu notář potvrdil 29 litrových nádob. Překonal tak o čtyři kusy vlastní zápis v Guinnessově knize rekordů.

Lovili bobra na plovárně

Lovili bobra z bazénu.Zdroj: Deník/repro PNP

V sobotu lovila vodní stráž z plaveckého bazénu v Plattlingu (okr. Deggendorf) mladého bobra, který se sem zatoulal. „Pověřenec ochrany přírody Jürgen Tauer to neoznačoval za záchrannou akci – podle něho by bobr opustil plovárnu sám a vrátil se do Mülbachu,“ píše PNP. „Když asi po hodině odborníci zvířátko přece jen odchytili, Tauer mínil: No tak se mu domů nechtělo…“ Zmocněnec pro ochranu bobrů Anton Fuchs uložil vystresovaný, ale nezraněný „úlovek“ do boxu vypolstrovaného slámou a po dohodě s bobřím manažerem pro jižní Bavorsko Gerhardem Schwabem bude vykázaný host vypuštěn do přírody.

Na snímku zasahují „lovci“ zvěrolékař dr. Anton Augenstein s vodní stráží.

Velevousáči

Z mistrovství světa vousáčů.Zdroj: Deník/repro PNP

Mistrovství světa vousatých se konalo v Austinu v Texasu. V kategorii „přírozený knír“ vyhrál Wolfgang Schneider z Oppenweileru (okr. Rems-Murr) v Bádensku-Württembersku. Pořadatelé uvedli, že titul získal už pošesté. V Austinu „zápolily“ stovky mužů v řadě kategorií. „Císařské licousy“ tam úspěšně prezentoval další Němec Wolfgang Reuswich (na snímku). Minulý šampionát byl předloni v Leogangu, za dva roky bude v Antverpách.

Litr vody za 5,30 eura

Prodávají prý nejlepší vodu na světě.Zdroj: Deník/repro

Rakousko-americká podnikatelská rodina Muhrových „vyrábí“ v Obertraunu na patě Dachsteinu „nejlepší pitnou vodu na světě“, píší OÖN. Plničku „Hallsteinské vody“ spustila firma před několika měsíci, ale oficiální oslava zahájení se konala v sobotu.

Podle ředitele společnosti Alexandera Muhra hledali zdroj „nejlepší pitné vody“ šest let a s pomocí geologů jej našli v Obertraunu. Tam se voda z ledovce noří proudem spodní vody více než 200 metrů hluboko pod údolí. Geologové to v tomto místě předpokládali, ale důkaz neměli. V roce 2005 experti narazili při zkušebním vrtání na vodu. Stříkala z vrtu dva dny, než jej dokázali uzavřít.

„Podle provozního povolení nesmí podnik brát víc než půldruhého litru za vteřinu,“ uvádí list. „To je méně, než kolik jí z Dachsteinu natéká,“ poznamenává Phillip Muhr, který produkci vede, a ujišťuje, že ve skutečnosti čerpají daleko méně, než mají povoleno.

Jsou zavaleni poptávkou. „Hallstein Artesian Water“ se vedle Rakouska prodává v USA, v Británii, Francii, Belgii, Německu a ve Švýcarsku, zájem o ni je v Číně, Japonsku a jiných asijských zemích. Na vývoz do nich je ale třeba nejprve uspořádat logistiku přepravy. „V New Yorku Muhrovi prodávají litr svého produktu privátním klientům i špičkovým gastronomům za 5,30 eura,“ pokračuje linecký deník a uzavírá, že z podniku profituje i město – za změnu územního plánu dostává po „tvrdých, ale přátelských“ jednáních od společnosti fixní částku z každého litru.

Nechce klienty azylanty

Je to trestný čin?Zdroj: Deník/repro PNP

Birgit Bachhammerová, majitelka obchodu v dolnobavorském Tögingu, si stěžuje na mnoho krádeží v poslední době a myslí si, že ví, kdo je za ně odpovědný, píše PNP. „Minulý týden vyvěsila do výkladu své prodejny s názvem ,12 planet´ na hlavní ulici list papíru: Pozor! Kolektivní opatření: Nepřejeme si žádné azylanty jako zákazníky v našem obchodě!“ Na jiném místě poučuje nápis: Krádež vyvolává negativní „vlny“. Někdo neznámý k tomu zvenku přilepil svůj názor - „… otevřený rasismus také!“

Majitelka, která obchod otevřela před dvanácti roky, říká, že v prvních letech neměla se zloději žádné problémy. Nyní se ale krádeže množí a v posledních měsících dosahují i 400 eur. Pachateli jsou podle ní vždy azylanti, kteří při tom používají řadu triků. Je jí prý jedno, když někdo hodnotí její vývěsky jako rasistické – ona se stará jen o to, aby obchod běžel, a 400 eur pro ni není málo.

Prodejna se obklopuje „esoterickou“ aurou, jak už její jméno naznačuje. Nabízí také figurky Buddhy, andělů a pstré kameny, které majitele mají obdarovat blahodárnými účinky. Sada „vodní energie“ slibuje „oživení“ pitné vody, kniha Tarot moudrých žen má podat výhled na osud… Není takové myšlení a taková nabídka zboží v nesouladu se vzkazy na vyvěšených cedulích? ptá se PNP, a Bachhammerová míní, že to v rozporu není - když prý má v životě problém, tak jej musí řešit. Zná mnoho cizinců a svůj „problém“ řeší tím, že je do krámu nevpustí.

Zvlášť ji zlobí, co u ní berou – když z hladu potraviny, je to ještě pochopitelné, ale ne když odnášejí stříbrné šperky, cigaretové etuje či vodní dýmky bez hadic. Krádeže policii neoznamuje, protože je přesvědčena, že by to nic nevyřešilo.

Obchodnici kontaktoval starosta Tobias Windhorst a vysvětlil jí, že paušálním, nediferencovaným zákazem vstupu jedné skupiny obyvatel by mohla porušit antidiskriminační zákon. Doporučil, aby konkrétního zloděje oznámila policii a zakázala mu vstup. Pokud by přišel znovu, šlo by o stíhatelné rušení práva k bytu. Hodlá se obrátit na spolkovou centrálu proti diskriminaci v Berlíně, aby se záležitostí zabývala. „Majitelka obchodu ho poté upozornila, že chce vývěsky ve výloze nadále ponechat,“ končí pasovský list.

Zvědavci „ucpali“ otevřené dveře

Více než 35 000 zájemců navštívilo při Dnu otevřených dveří motorárnu BMW ve Steyru. Organizátoři počítali tak s patnácti tisíci a nával je zaskočil – v poledne museli brány závodu přechodně z bezpečnostních důvodů uzavřít. Když areál opustila jedna skupina, mohla teprve vstoupit další, popisují OÖN.

Den motorárna uspořádala k 35 letům existence v tomto městě. V roce 1982 začínala s roční produkcí 9199 motorů, loni jich sjelo z pásu 1,2 milionu a 4500 zaměstnanců dosáhlo rekordního obratu 3,9 miliardy eur.