Přečtete si, proč krajští zastupitelé přehodnotili rozhodnutí.

Jak informoval náměstek hejtmana Pavel Klíma, důvody jsou ryze ekonomického rázu. „Kraj nyní bude mít mimo jiné dostatek prostoru zvážit, jak dál s tímto objektem naloží,“ vysvětlil.

Chata Mládí za Zadově.
Proměny zadovské chaty Mládí

Prioritu mají rozdělné a havarijní akce

Projekt podle jeho slov nedostal nyní stopku kvůli politickým důvodům přesto, že jej dříve opozice několikrát kritizovala. „Chceme zvažovat každou investiční korunu z krajského rozpočtu v příštím roce. Primárně chceme ukončit rozběhlé projekty a zafinancovat ty havarijní,“ upřesnil Pavel Klíma.

Chata Mládí za Zadově.
Chystaná oprava chaty Mládí rozdělila kraj

Odbor školství aktuálně zřizuje 125 příspěvkových organizací a kraj musí být spravedlivý. „V tuhle chvíli je projekt chaty Mladí ten, který musí nějakou dobu počkat. Zároveň nám to však poskytuje prostor k další diskusi vedení kraje, co od tohoto rekreačního objektu můžeme očekávat,“ zdůraznil, že nákladnou rekonstrukci posvětili minulí zastupitelé.

Studie podoby chaty Mládí po rekonstrukci.
Chata Mládí rekonstrukci potřebuje. Sloužit má i školám

Kraj nyní podpoří konkrétní projekty, kde jsou investice nutné jako například rekonstrukci kuchyně na táborské Střední škole obchodu, služeb a řemesel, modernizaci, výměnu oken a rekonstrukci fasády střední školy ve Volyni nebo rekonstrukci elektrických rozvodů v domově mládeže Střední odborné školy Blatná.

Přitom rekonstrukci Chaty Mládí a tedy rozšíření lůžkovýc kapacit na Zadově by bral všemi deseti Luděk Sáska, ředitel Lyžařského areálu Zadov. Současný stav objektu je podle jeho slov silně nevyhovující. Pokoje nejsou zrovna moderní, sociální zařízení je společné na chodbách. „Za každé opravené lůžko na Zadově děkuji. Já osobně bych byl rád, kdyby kapacita byla klidně o pár míst nižší, ale ubytování kvalitní,“ myslí si Luděk Sáska. K Lyžařskému areálu Zadov sice patří několik ubytovacích zařízení. „Všechny objekty pronajímáme. Už jsme si vyzkoušeli provozování ubytovacích kapacit, ale neumíme to, proto objekty pronajímáme a s provozovateli spolupracujeme jinak,“ vysvětlil ředitel největšího lyžařského areálu na Šumavě

Horská chata u rozhledny na vrcholu Libína.
Jihočeský kraj nechá opravit chatu Mládí na Zadově

Od roku 2018 chatu Mládí spravuje organizace Krajské školní hospodářství. Rekreační zařízení, které umožňuje celoroční provoz, tvoří dvě sousední budovy s kapacitou 80 lůžek. Především má sloužit školám jako pobytové zařízení. Celková renovace měla být zahájena už letos a trvat měla rok a půl.