Linec - Duchovní ve východním Rakousku mají v průměru lehce nad váhu, málo sportují a konzumují alkohol. Každý čtvrtý by měl navštívit lékaře, zda u něho nejde o návyk, řekl vedoucí studie Christoph Jacobs, expert z Paderbornu, pro Kathpress, z něhož citují linecké OÖN. Dotazováno bylo 1361 kněží vídeňské diecéze, řádových kněží, diakonů, na straně laiků pastorální asistenti, duchovní nemocnic a vedoucí mládeže. 55 procent odpovědělo.
Podle Jacobse jde u nich o „riziko povolání", protože duchovní mají příliš mnoho příležitostí k jídlu a pití. Jacobs jim doporučuje „coaching" a zdravotní iniciativy. Jinak se jim prý daří překvapivě dobře, jejich spokojenost v práci je přesně v polovině průměru obyvatelstva a problém „vyhoření" je spíše malý.
72 procent vídeňských kněží uvedlo, že celibát je jim nápomocný v osobním životě i při výkonu povolání. „Je to výrazně víc než u německých kněží, které Jacobs testoval stejným způsobem loni," píší OÖN. 25 procent duchovních o celibátu mluvilo jako o zátěži. Laikové činní v duchovní péči označují manželství a rodinu spíše jako zátěž v pastorální práci.

Úspěšná Zaměstnanecká komora

Zaměstnanecká komora v Schärdingu se opakovaně utkává s transportní firmou z okresu Ried. Od roku 2008 vedla proti ní 57 právních sporů.
Naposledy zastupovala proti ní u soudu bývalého řidiče, kterému podnik platil řadu měsíců méně, než kolik stanovovala kolektivní smlouva, a za přesčasy mu nedával žádnou odměnu. Dny dovolené, které nevyčerpal, mu byly strženy. Na intervenci komory firma nereagovala. Pracovní a sociální soud mu přiznal nárok na zadržené peníze a zaměstnavatel mu musel doplatit 4000 eur.
Stejná společnost zaměstnávala řidičku v Lohnsburgu, která dostala výpověď během šesti měsíců nemoci. Komora pro ni vysoudila náhradu mzdy za celou dobu stonání, alikvótní část zvláštních odměn a proplacení nevyčerpané dovolené – v celkové výši téměř 4800 eur, píší OÖN.
V jiném případě se na komoru obrátil 62letý pomocný dělník stavební firmy budující silnice. Po operaci páteře a potížích s meziobratlovými plotýnkami trpěl neustálými bolestmi, těžko se pohyboval a svou dosavadní práci nemohl dělat. Úřad sociálního zabezpečení mu nepřiznal invalidní důchod, ale po zásahu komory jej muž dostal zpětně.
Loni se na komoru v Schärdingu obrátilo s pracovně a sociálněprávními problémy 4842 zaměstnanců. 3499 telefonujícím dostalo k úspěchu vedoucí rady, 1270 lidí přišlo k osobním rozhovorům, uvádějí OÖN. „Mimosoudními intervencemi pro ně komora vymohla celkem 181 358 eur zadržovaných mezd, právním zastoupením při soudních sporech 183 399 eur, o 21,5 procenta víc než předloni. V sociálně právních záležitostech, hlavně důchodových a pečovatelských nárocích, jim komora získala 2 163 848 eur. Pro zaměstnance poškozené insolvencemi vybojovala 314 832 eur, končí deník.

Není práce pro azylanty

Počet azylantů bez práce, kteří se neúčastní přeškolování, v Rakousku v lednu stoupl o třetinu na 28 720. Z těch, kterým byl od začátku roku 2015 do poloviny loňského roku přiznán azyl, nenašlo 85 procent žádnou pracovní příležitost. „Kromě neznalosti jazyka v tom hraje roli i nedostatek vzdělání. Zatím co osoby ze Sýrie, Iránu a Iráku si přinesly určité předpoklady, čtvrtina Afgánců nemá ani základní školy," píší OÖN.

Nesmí „tvořit" na pomníku

Vzpomínka na Jodla vadí.Zdroj: Deník/repro PNP

Výtvarník Wolfram Kastner se nesmí v budoucnu pouštět do žádných úprav pomníku nacistického válečného zločince Alfreda Jodla na hřbitově Fraueninsel v Chiemsee. Rozhodl tak Okresní soud v Mnichově. „Kastner ,opatřil´ v létě 2015 a loni na podzim Jodlův památník mmo jiné nápisem ,Žádná čest válečným zločincům´ a červenou barvou jako symbolem prolité krve," napsala PNP (Deník informoval).
K mimosoudnímu vyrovnání mezi Kastnerem a Jodlovými potomky nedošlo – rodina požadovala po umělci 4000 eur náhrady výdajů na opravu a čistění náhrobku, což autor označil za „znovuvzdávání cti nacistickému válečnému zločinci" a požadavek odmítl. Usiluje o odstranění železného kříže a Jodlova jména ze hřbitova.
PNP připomíná, že Jodl byl po norimberském procesu popraven a jeho popel vysypán do Isaru. V hrobě na Fraueninselu, označeném i jeho jménem, jsou pochováni jeho rodinní příslušníci.
Při soudním jednání a po vynesení rozsudku Kastner sice řekl, že žádné další podobné akce neplánuje, ale proti výroku chce podat ústavní stížnost.