Člen rady za ODS Radek Chvosta v úterý 17. března rezignoval. Svoji rezignaci podal písemně k rukám starosty Břetislava Hrdličky. „Moje rezignace byla vynuceným krokem. Starosta Břetislav Hrdlička několikrát sdělil do médií, že rada města má problém nikoliv s ODS, ale se mnou osobně. V rozporu s tímto vyjádřením ale ani nevyslechl zástupce ODS, kteří chtěli na koaličním jednání vyjednat zlepšení komunikace uvnitř tehdejší koalice a urychlené plnění přijatého programového prohlášení. Místo komunikace zvolili zástupci Strakonice Veřejnosti, ANO a Volby pro město lži a pomluvy o politikaření či osobních zájmech. Za této situace je mé další setrvání v radě města zhola nemožné," říká Radek Chvosta. Dál zůstává členem zastupitelstva.

Starosta Břetislav Hrdlička rezignaci obdržel ve středu 18. března a přijal ji. To, že vyčká na rezignaci Radka Chvosty, potvrdil v pondělním vydání Strakonického deníku. Už před tím – ve čtvrtek 12. března – k rozpadu koalice uvedl: „Nechceme už být v koalici především s Radkem Chvostou. Z jeho strany pociťujeme znevažování koaliční smlouvy," řekl Břetislav Hrdlička. Dodal, že další spolupráci s ODS se nebrání.

Strakonická ODS bude celou situaci teprve řešit. Ladislav Havel, který své místo v radě Radku Chvostovi kvůli své pracovní vytíženosti přenechal, k tomu pro Strakonický deník říká: „Nikde není psáno, že ODS bude mít v radě svého člověka," uvedl stručně.

Rada má v nyní šest členů a je usnášení schopná. Do budoucna by měla mít opět sedm členů, nicméně přesný termín není uzákoněný. Touto situací se podle místostarosta Milana Jungvirta bude zabývat příští jednání zastupitelstva. šanci tak mají všechny další politické subjekty.

Láká vás čerstvě uvolněné křeslo v radě?

Rezignace Radka Chvosty (ODS) na místo radního dala – byť jen teoretickou šanci – získat toto křeslo pro svoji stranu nebo hnutí. Zeptali jsme se za vás a tady jsou odpovědi.

Pavel Vondrys, Jihočeši 2012. „Odpovím vám otázkou. Umíte si vy představit naše fungování v radě? Takže naše odpověď je následující: Za současného personálního složení rady v žádném případě o toto křeslo usilovat nebudeme."

Josef Eigner, ČSSD. „Tuto možnost jsme probírali, naše stanovisko je ne. Chceme být opozicí v tom směru, jak jsme prohlašovali už po volbách. Být v sedmičlenné radě, kde jedno hnutí má čtyři místa, by nebylo k ničemu. Stále si stojíme za tím, že rozumné návrhy ve prospěch města podpoříme vždy."

Milada Vlasáková, KSČM. „Ještě jsme o tom nemluvili, ale už po volbách jsme o místo v radě projevili zájem. Pokud tato šance je, rádi bychom ji využili a dostali se do rady města."

Jan Svoboda, ANO. „Nebylo by na škodu mít v radě dvě místa, ale nijak zvlášť o to usilovat nebudeme. Uvidíme, jak se celá situace vyvine."

Ladislav Havel, ODS. „Budeme o rezignaci Radka Chvosty a celé záležitosti teprve jednat. To se týká i naší možné účasti v radě města. Rozhodně není nikde psáno, že v radě být musíme."

Ivana Říhová, TOP 09. „Ne. Ani jsme o této možnosti společně s kolegou Miroslavem Hlavou neuvažovali. Osobně nesouhlasím s mnoha kroky rady. Kromě toho má Strakonická Veřejnost v radě čtyři místa, takže by šlo opět o stafáž."

Břetislav Hrdlička, Strakonická Veřejnost. „To bude předmětem nejbližšího jednání rady města a v tuto chvíli by bylo předčasné dělat jakékoliv závěry."