„Rozhodnutí potěšilo i Martina Roßmeiera, který od roku 1993 chová zvláštní druh ptáků – ve Wollhamu v okrese Pasov má pštrosí farmu," píše PNP. „V pátek ráno mohlo jeho 130 pštrosů po skoro čtyřech měsících zákazu pastvy na lukách znovu ven – radost pro ptáky i jejich chovatele, který klade velký důraz na chov v podmínkách odpovídajících druhu. Ptáci-běžci se normálně mohou ve volnosti pohybovat celý rok, moderní otevřené ustájení na velkých plochách jim svědčí."
Roßmeier dodává, že špatné počasí pštrosům nevadí. „Jdou ven podle libosti a je jim jedno, jestli sněží nebo prší," ujišťuje. Jen v zimě jsou u nich zpravidla přes noc uzavíráni. Podle jeho slov zvládla farma i tuto výjimečnou situaci čtyřměsíčního ustájení houfu. Speciálním problémem byly obvyklé a nepotlačitelné „choutky" kohoutů, ale žádné škody prý chovatelé neutrpěli…

„Pepický" trh s koňmi

Dny Pepíků a koní za humny.Zdroj: Deník/repro

Nedělní svátek Josefa slaví v hornorakouském Königswiesenu dva dny, přičemž kromě Pepíků hrají hlavní roli koně. Také při 24. ročníku organizátory, obec, hospodářský a turistický svaz, podpořil podpůrný spolek majitelů koní, jehož účelem je podpořit členy, kteří nezaviněně přišli o některého koně – jeho vlastník dostane od ostatních vyplacenu jeho odhadní cenu. Společně připravili pestrý program, který každoročně přitahuje množství návštěvníků. Vrcholem bude jízda pivovarského vozu v sobotu odpoledne, po němž těžcí chladnokrevní koně protáhnou povoz překážkovým parkurem dovednosti. Pořad doplní průvody jezdců, v neděli budou koně oceněni zvěrolékařem, místní podnikatelé budou mít den otevřených dveří a hospodářský svaz nabídne v bývalém nákupním domě Moser na náměstí v neděli od 9 do l3 hodin zvláštní poštovní známku a razítko.

Srážka Čechů na Smrčině

V pátek se na sjezdovce Hochwald na Smrčině srazili dva čeští lyžaři. Sjížděli nezávisle na sobě a ve spodní třetině svahu měli kolizi. 70letý utrpěl zranění, s nimiž byl dopraven do nemocnice v Rohrbachu. Druhý 49letý muž místo nehody opustil a jel k dolní stanici vleku na Hraničník, napsaly OÖN. „Policista z Ulrichsbergu a jeho kolega v penzi uprchlíka pronásledovali a dojeli," dodal list.

Sběratel munice dostal podmínku

32letý muž v Innviertlu dostal osm měsíců podmíněně s dohledem za nedovolené ozbrojování. Musí se také podrobit léčení, napsal linecký Volksblatt.
U obviněného nezaměstnaného našla policie v domě a v lesní skrýši v únoru 130 granátů, asi 26 kilogramů dělostřelecké munice, deset protitankových střel a další válečný materiál, který hledal v zemi pomocí detektoru kovů. „Od malička ho takový ,klumprt´ fascinoval," řekl u soudu obhájce už dvakrát trestaného mladíka, který předtím přišel o tři prsty při konstrukci trubkové bomby. Líčil, že jeho mandant má psychické problémy a ve stresových situacích opakovaně reaguje agresivně. Vedle nedovoleného ozbrojování byl nyní obžalován i z útisku a nebezpečného vyhrožování napadením baseballovou pálkou. Vzhledem k jeho úchylce vyvázl ještě s podmínkou, ale žalobce ho varoval, že jestliže nepřestane, příště už půjde sedět.

Okresní hejtman skončí

Mladý hejtman bude studovat.Zdroj: Deník/repro PNP
O hejtmanovi okresu Regen Michaelu Adamovi náš list opakovaně psal. Při komunálních volbách v roce 2008 v Bodenmaisu vyhrál druhé kolo proti úřadujícímu starostovi ziskem 56 procent hlasů a stal se nejmladším starostou v celém Německu – bylo mu 23 let. Byl středem pozornosti v celém státě i pro to, co o sobě sám řekl a co je v rozporu s klišé bavorských politiků: „Jsem vším, čím se v Bodenmaisu nesmí být – mladým, evangelíkem a otevřeně gayem…"
V listopadu 2011 byl Adam (SPD) zvolen nejmladším hejtmanem v celém Bavorsku – ve druhém kole nedal protikandidátovi CSU Plankovi šanci a s 57,3 procenta stanul v čele okresu Regen. Ve své straně se nicméně stal brzy oponentem.
V pátek odpoledne na tiskové konferenci prohlásil, že s koncem listopadu skončí a už nebude kandidovat. „Výkon této funkce mi přinesl mnoho radosti, ale stále mi vadilo, že jsem už kvůli uvolněné funkci starosty Bodenmaisu nemohl dokončit studium v Řeznu," uvedl. „Nyní jsem ve 32 letech ve věku, v němž mohu právě ještě poměrně nekomplikovaně dohnat akademické vzdělání. Po případném dalším volebním období ve funkci hejtmana by to již jistě nebylo možné. Proto jsem se po zralé úvaze rozhodl odejít 30. listopadu z funkce."

Busy pojedou přes hranici

O záměru vyplnit dopravní „proluku" mezi Haidmühle a Novým Údolím náš list informoval. V pátek odpoledne padla poslední překážka – jak píše PNP, jednomyslně a bez dlouhých diskusí odsouhlasil výbor okresního úřadu Freyung pro infrastrukturu, životní prostředí a dopravu novou smlouvu pro Ilztalské dráhy (ITB). Přípojové autobusy společnosti Regionální busy Východního Bavorska budou moci poprvé jezdit až ke zmíněnému přechodu, což umožní veřejnou přepravu osob přes hranice. „Náklady provozu pro letošní rok – 50 400 eur – jsou zhruba na loňské úrovni. Sezona bude letos o několik dnů kratší, od 20. května do 15. října, ale zato je v novém plánu oněch 1,2 kilometru mezi Haidmühle a hranicí," píše PNP. „Navíc bude jedno párové spojení navíc, aby navázalo na nový rychlík Praha-Nové Údolí."

Pasovský deník znovu připomněl, že České dráhy mají velký zájem o průběžné, rychlé spojení Praha-Pasov, které má být zkušebně nabídnuto už letos, a proto se budou podílet na krytí deficitu, který autobusové vyplnění dopravní přeshraniční mezery vyvolá. Přispět hodlá i Euregio.

Obce nechtějí rozhodovat o burkách

„Bavorské obce nechtějí muset rozhodovat, zda muslimské ženy smějí či ne při zábavných akcích nebo masových shromážděních nosit tvář zahalenou burkou nebo nikábem," píše PNP. Bavorský sněm obcí v pátek v Mnichově sice uvítal rozhodnutí zemské vlády, podle kterého může být takové zahalování zakázáno v určitých oblastech veřejného života, ale obce nechtějí, aby o něm samy rozhodovaly při svých veřejných akcích. Vládní návrh zákona chce zmocnit obce k případnému zakázání burky všeobecnou nebo jednorázovou vyhláškou. „Takové zmocnění by zcela jistě vedlo k těžkým a nevěcným diskusím v obecních radách," varoval prezident svazu Uwe Brandl. I vzhledem k případným možným žalobám žádá o určení jednotného postupu.

Afričané uklízejí bavorskou obec

Běženci pomáhají uklízet obec.Zdroj: Deník/repro PNP

Ve Fürstensteinu v okrese Pasov, obci se 4000 obyvateli, rozjeli pilotní projekt komunálního zaměstnávání žadatelů o azyl. Stavební dvůr zdejší radnice posílil dva své stálé zaměstnance na osmnáct dnů k jarnímu úklidu obce čtyřmi Afričany. Při 20 hodinách týdně zbavují vozovky a škarpy stop zimy – starého listí, posypového materiálu, zeminy a odumřelých větví. „Domorodce" Reinharda Assiga (na snímku druhý zleva) a Roberta Bieredera (třetí zprava) doplňují Lucky Ezekiel (38) a Adefisan Adeniyi (42) z Nigérie a Saidu Deen Taray (25) a Fodhy Kaegbo (22) ze Sierry Leone, a s pilnými černými muži v oranžovém jsou spokojeni i občané – znovu a znovu otevírají dveře a pracovní četu hostí kávou, minerálkami a pečivem, píše PNP.