Hydrometeorologové varovali před neděleními bouřkami v odpoledních hodinách. Již před třetí hodinou zaznamenali silnější bouřky na Strakonicku. Tam do 17. h napršelo podle hydrometeorologa Františka Vavrušky kolem 30 litrů vody na metr čtvereční, a to hlavně ve Volyni. "Teď odešla bouřka směr Blatná," informoval v 17 h a dodal: "Tam se bouřky dělají opakovaně."

Bouřky se pak přesunuly na Jindřichohradecko a do Pelhřimova. "Uprostřed kraje však zůstává díra beze srážek," řekl hydrometeorolog.

Navečer a v noci na pondělí se očekávaly další bouřky. "Nedá se určit, v jaké lokalitě na jihu Čech přidou další. I kdyby nepřišly všude, během noci budou srážky pokrývat celé naše území," vysvětluje František Vavruška.

Spadlo několik stromů

Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Venduly Matějů k večeru nebyla situace nijak dramatická. "Měli jsme zatím jeden výjezd na Jindřichohradecko kvůli spadlému stromu," uvedla v 17 h. 

Podle ohlasů čtenářů Deníku v neděli vydatně zapršelo také například v Nových Hradech na Českobudějovicku, v Českých Velenicích na Jindřichohradecku nebo v Bechyni na Táborsku.

Rekord v počtu piknikujících lidí v jeden den, o který se snažil Spolek proti samotě, zkusili podpořit v neděli čtenáři a redaktoři Deníku. Foto: Deník/Alena Pancerová
Piknik s čtenáři a redaktory Deníku

František Vavruška varoval před stoupáním vody v řekách a potocích v důsledku srážek. "Mohou způsobit i přívalové, rychlé povodně," poznamenal. Hrozba rozvodnění některých toků je ale aktuální i v pondělí, a to pro očekávané vydatné srážky. Podle údajů Povodí Vltavy z nedělní 21. hodiny v žádném jihočeském vodním toku hladiny výrazněji nestoupaly.

I přes výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu nakonec hasiči v noci na pondělí zasahovali jen u čtyř událostí spojených s deštěm. "Navečečer odklízeli dva stromy ze silnic na Jindřichohradecku, večer pak jeden strom u Černé v Pošumaví a obce Novosedly na Strakonicku," informovala v pondělí ráno Vendula Matějů.