Dodává, že se musejí prokázat osobním dokladem - „samonazývaní“ Pepíci prý vyjdou s prázdnou. Také wendelsteinská dráha „seppy a seppky“ vyveze nahoru zadarmo. „Loni se jich na Wendelsteinu sešlo přes špatné počasí kolem pěti set,“ říká vedoucí provozu Florian Vogt.

PNP ještě připomíná, že den svatého Josefa, manžela matky Boží, je od roku 1729 předepsán jako svátek pro celou katolickou církev. Papež Pius IX. jmenoval Josefa v roce 1870 patronem církve. Do roku 1968 byl jeho svátek v Bavorsku dokonce státem požehnaným volnem.

Výstava hospodské kultury

Ve čtvrtek večer byla v lineckém městském muzeu Nordico pod heslem „Na zdraví!“ otevřena výstava hospodské kultury, uvedly OÖN. Čítá 400 exponátů, z nichž 150 zapůjčili nebo věnovali linečtí občané. Potrvá do 1. září. „Tady se dá historie doslova vychutnat,“ říká předseda gastronomické odborné skupiny hornorakouské Hospodářské komory Thomas Mayr-Stockinger. Kromě vypravených hospodských jizeb expozice zahrnuje také jídelní lístky, ale i záchodky, cigaretové nebo kondomové automaty ze šedesátých let, první fonografy a podobně. Na videoportrétech vyprávějí hospodští o světlech a stínech pracovního života branže, píše list.

Výstava je otevřena od úterka do neděle 10-18, čtvrtek 10-21 hodin.

Žáci u prezidenta

Ilustrační foto.Zdroj: Deník/repro

Rakouský prezident Van der Bellen přijme v pondělí v Hofburgu účastníky akce "FridaysForFuture", kteří demonstrují v posledních měsících za výraznější ochranu klimatu, napsaly OÖN. V prohlášení uvedl, že je sleduje s velkými sympatiemi a že na něho dělá velký dojem, co v poslední době dokázali. Teď se prý těší na seznámení se osobně s některými z nich a hodlá pohovořit s nimi o dalších plánech. Jen ve Vídni demonstrovalo v této akci v pátek přes 10 000 školáků. Na ilustrační fotografii nesou účastníci heslo „My nejsme za školou, my bojujeme!“

Dětské demonstrace pokračovaly i v Bavorsku. Ve více než tuctu měst šlo „za školu“ rekordní počet žáků, a s nimi mnoho občanů, píše PNP. Jen v Mnichově se zapojilo asi 10 000 lidí, dvojnásobek očekávaného počtu. V Norimberku jich bylo víc než očekávaných 2000, v Augsburgu, kde čekali asi 500 mladých, přišlo třikrát tolik. V Pasově demonstrovalo asi 150 osob – už popáté od vyhlášení FFF. Vedení škol většinou účast žáků na akcích nepovoluje.

Sousedé zatkli Čecha

Třicetiletého Čecha hledaného zatykačem dopadli v pátek v Lambachu (okr. Wels-venkov). Je odsouzený na dva a půl roku za loupež, zbavení osobní svobody a ublížení na zdraví. Dopravili ho do věznice ve Welsu do vydávací vazby.

Turista v lavině

Českého turistu (32) strhla v pátek odpoledne v Tauplitzu u štýrského Bad Mitterndorfu lavina. Utrpěl těžké zranění, tři ostatní vyvázli se šoky, píší OÖN. Popisují, že dva manželské páry chtěly vyjít na turistických lyžích z Tauplitzalmu na Rosskogel (1890 m). Kvůli špatnému počasí se u Steirersee obrátili k sestupu, ale při sjezdu se dostali z trasy a vedoucí skupiny při vjezdu na velmi strmý svah uvolnil sněhové pole, které ho strhlo asi o 200 metrů a narazila ho na strom. Ostatní mu poskytli první pomoc a zavolali záchranáře. Špatné počasí neumožnilo start vrtulníku a na místo zamířila skupina s lyžemi. Těsně před sedmnáctou hodinu se počasí zlepšilo a lyžař byl přepraven přece jen helikoptérou do nemocnice v Brucku na Muru.