„Organizační přípravy jsou v plném proudu. I tento ročník bude velmi bohatý na zajímavé květinové expozice i na množství vystavovatelů a prodejců rostlinných výpěstků i zahradnického materiálu,“ uvedla Hana Chvalová, spolumajitelka firmy Zámecká zahrada Čimelice.

Dodala, že v jejich zahradnictví již mají vysetý a nařízkovaný bohatý sortiment balkonových rostlin a letniček. „Začátkem června je pak vysázíme do velkých nádob a pak je budeme trpělivě zaštipovat, až připravíme mohutné dekorační rostliny, které pak zdobí jednotlivé květinové expozice a doprovází zajímavé umělecké doplňky,“ prozradila Hana Chvalová.

Expozice tradičně nabídnou originální květinová aranžmá ve spojení s výtvarnými díly. Jedna bude na téma Barvy Afriky, kde své obrazy představí výtvarnice Radu Tesaro, která se výstavy účastní poprvé stejně jako malířka Míša Velíšková Macková. Ta zde vystaví své poetické obrazy v expozici na téma Kouzlo okamžiku. Mezi stálice, které spolupracují se zdejším zahradnictvím dlouhodobě, patří výtvarnice Eva a Jana Ďurčovy. Matka s dcerou vždy svými díly návštěvníky mile překvapí. Expozice, které budou jejich keramická díla a obrazy součástí, má název Z pohádky do pohádky – tajuplná cesta za pohádkou.

Výstava připomene také oblíbené květy první republiky a nabídne i pohled do historie zdejších květinových výstav. Návštěvníci budou moci i vybírat tu nejhezčí ze sortimentu slunečnic.

Ani letos tu nebude chybět bohatá přehlídka skleníkové zeleniny – rajčat, hybridních paprik, ale i lilků, tykví a cuket.