Za poslední rok prachatický toxi tým šetřil sedmadvacet drogových případů, ve kterých figurovaly desítky osob. Tři velké případy odhalily osoby, které drogu na Prachaticko nejen dovážely, ale v jednom případě také podomácku vařily. Zjistilo se, že v jednom z případů distributoři na Prachaticko dovezli více než kilogram pervitinu. Ředitel Územního odboru (ÚO) Policie ČR v Prachaticích Pavel Bártík a zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality ÚO Policie ČR v Prachaticích Zdeněk Předota, který je zároveň šéfem prachatického protidrogového týmu, se shodují na tom, že varny pervitinu jsou na Prachaticku výjimkou. A když, tak jde o domácí varny s uzavřeným okruhem uživatelů. „Ve valné většině se k nám drogy distribuují z různých koutů republiky,“ říkají.

Uživatelů drog jsou stovky

Zdeněk Předota, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality Územního odboru Policie ČR v Prachaticích a šéf prachatického protidrogového týmu.Zdeněk Předota, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality Územního odboru Policie ČR v Prachaticích a šéf prachatického protidrogového týmu.Zdroj: Deník/Jana VandlíčkováOd založení toxi týmu v roce 2016 šetřili kriminalisté drogových případů přes stovku. „Nikdy se nám nestalo, že by někdo z obviněných nebyl uznán vinným a od soudu odešel bez trestu,“ říká šéf toxi týmu. V začátcích měl toxi tým podle slov Zdeňka Předoty situaci dost komplikovanou. O uživatelích drog neměli kriminalisté dostatek informací. Navíc ti, kdo pervitin užívali, neměli potřebu tím obtěžovat okolí. „Jak prodejci, tak i kupující měli a dodnes mají neskutečně velký zájem na tom, aby činnost ukryli před očima nejen veřejnosti, ale hlavně policie,“ vysvětluje Zdeněk Předota. Situace se změnila po posílení toxi týmu, částečně na žádost zahraničních kolegů, kam se z České republiky droga dováží či dovážela ve větším měřítku. „Pro pervitin jsme mateřský stát. Vyrábí se tady a jde o takzvanou českou cestu,“ upřesňuje šéf toxi týmu. Komplikovanější to mají tuzemští výrobci také s nedostupností léků potřebných pro výrobu pervitinu, a dalšími ingrediencemi, které jsou na území Evropské unie pečlivě evidovány. Vše musejí dovážet z různých států Evropy a mnohdy i zámoří. Začínají proto nové cesty výroby, třeba Mexická. „Navíc nedávno němečtí kolegové odhalili velkou laboratoř,“ vzpomněl na úspěch sousedů Zdeněk Předota.

Obvinění měli nejméně od konce roku 2021 přivézt na Prachaticko a distribuovat tam uživatelům pervitin v množství nejméně 1300 gramů.
Na Prachaticku dopadli trojici dealerů pervitinu. Dva z nich skončili ve vazbě

Problém je v tom, že i když jednu trasu policisté zastaví, tak další přijde okamžitě. V tu chvíli se kolotoč mravenčí práce rozjíždí nanovo. Získat informace, které povedou k zahájení trestního stíhání je složité, stejně jako získat na svou stranu lidi z drogového prostředí. Mohou to být lidé, kterým drogová kriminalita vadí, ale také náhodní občané, kteří jen pozorují neobvyklý pohyb cizích lidí ve svém okolí. Sehnat informace je podle kriminalistů obrovský problém. Vědět, že ten či onen dělá něco nekalého pro policisty sice znamená hodně, ale pro státní zastupitelství vůbec nic. „Všechno musíme velmi dobře zdůvodnit,“ říká Zdeněk Předota.

Pokud jde o Prachaticko, převažují lidé holdující pervitinu, i když čas od času Prachatičtí kriminalisté odhalí i pěstírnu marihuany, a najdou se i lidé na kokainu. Uživatelů drog jsou na Prachaticku stovky, ale situace se nijak nevymyká té celorepublikové. „Lidé, kteří jsou na pervitinu závislí ho potřebují. Když my zasáhneme a distribuci z jednoho směru z části zastavíme, jeho cena okamžitě stoupne, to je zákon trhu,“ popisuje zkušenosti kriminalista s tím, že distributoři drog si dokáží vydělat obrovské peníze. Po rozpletení posledního případu z letošního ledna se ukázalo, že jeden z distributorů nakupoval gram pervitinu za 850 korun, přitom v Prachaticích je běžná cena dva až dva a půl tisíce korun za gram. I tak kriminalisté zastávají názor, že pervitin je droga pro lidi s nižšími příjmy.

Pavel Bártík, ředitel Územního odboru Policie ČR v Prachaticích.
Pavel Bártík: Chceme likvidovat velké ryby, ne vyzobávat rybičky

Mnohdy se pozastavují nad tím, co jsou závislí uživatelé schopní aplikovat si do žíly. Hlavní složkou pervitinu je sice pseudoefedrin - efedrin, který výrobce pervitinu dostává z léků, ale není výjimkou, že součástí ingrediencí je třeba krtek na čištění odpadů.

Co se týká kokainu, kriminalisté ji označují za drogu bohatých. Není to ovšem v souvislosti s cenou. Jde prý o to, že její účinek je kratší a tolerance uživatele na přírodní drogu postupně stoupá. Lidově řečeno uživatel si potřebuje dát novou dávku každou cca hodinu. Závislí na kokainu ho tak může denně spotřebovat klidně za několik tisíc korun. „Takoví jsou schopní profetovat barák třeba za dva roky,“ odhaduje Zdeněk Předota s tím, že například pervitin účinkuje řádově několik hodin.

Pracuje na dvě stě procent

Zdeněk Předota je v toxi týmu od samého začátku. V poslední době se tým omladil, ale jsou v něm jak ostřílení kriminalisté, kteří se v drogovém prostředí pohybují jak ryby ve vodě a jsou tam známí, tak i nováčci. Šéf týmu si stojí ale za tím, že kriminalista musí být v terénu. „V kanceláři nic nezjistíme,“ říká a dodává: „Ve chvíli, kdy se jde do akce, připojují se další kolegové z oddělení obecné kriminality a oddělení kriminalistické techniky.“

Výborná spolupráce kriminalistů v Prachaticích je vidět právě na objasněnosti nejen drogové trestné činnosti. „Ač mezi nedávno šetřenými případy distribuce drog uplynulo více než rok, povedlo se nám dokázat, že souvisely spolu,“ upřesnil šéf toxi týmu. Důležitá je podle Zdeňka Předoty také spolupráce s kolegy nejméně napříč jihem Čech. „Známe se osobně a informace si mezi sebou předáváme,“ ujistil.

Při domovní prohlídce odhalili kriminalisté varnu pervitinu.
Dvojice mužů vařila na Prachaticku pervitin, oba skončili ve vazbě

Úspěšnost prachatického toxi týmu je podle ředitele Pavla Bártíka ukázka skvělé práce. „Náš tým funguje na dvě stě procent,“ ujišťuje s tím, že navyšování počtu kriminalistů není na pořadu dne. Navyšovat by se muselo v tu chvíli všude. Ruku v ruce s tím jde také další trestná činnost, třeba majetková. „Situace na Prachaticku ale v žádném případě není taková, že by se lidé měli bát chodit v noci venku. Platí, že jsme jeden z nejbezpečnějších okresů v republice,“ uzavírá prachatický policejní ředitel s tím, že plánuje nominovat prachatický toxi tým na tým roku v rámci Jihočeského kraje.