Už jsou známi i vítězové jihočeského kola, jsou to děti i dospělí z Českého Krumlova, Českých Budějovic, Strmilova, Hoštic nebo třeba Jindřichova Hradce. Slavnostní vyhlášení se konalo v parku u budovy Oblastního ředitelství jižní Čechy.

Vítězné práce soutěže: 

Soutěžilo se v osmi kategoriích podle věku a typu školy (děti v mateřských školách, žáci 1. – 2. třídy ZŠ, 3. – 4. třídy, 5. – 6. třídy a 7. – 9. třídy, žáci uměleckých škol, školní kolektivy – ručně vyrobená knížka o lese, dospělí).

„Na slavnostním vyhodnocení krajského kola jsem zdůrazňoval, že fungování výtvarné soutěže by nebylo možné bez partnerů soutěže,“ připomněl Kamil Bjaček z Oblastního ředitelství jižní Čechy Lesů ČR. „Soutěž nemohla nikdy dojít až do jedenáctého ročníku a také expandovat i mimo Jihočeský kraj, bez nadšení soutěžících dětí a pedagogů, ale hlavně bez obětavé práce pracovnic místních knihoven. Shromažďování, vyhodnocení i výstavy prací v místních kolech je plně na jejich bedrech. Velmi si toho vážíme a děkujeme.“

Vyschlá krajina. Ilustrační foto
Boj proti suchu i povodním: jihočeské obce mohou požádat na kraji o peníze

Do krajského kola postoupilo cekem 55 výkresů a osm ručně vyráběných knih, z nichž porota vybírala vždy tři nejlepší v každé kategorii.

„Jsem přesvědčený, že výtvarná soutěž zajišťuje změnu pohledu dětí na les, umožňuje jim se vyjádřit výtvarně a přináší nové čtenáře do knihoven,“ dodává Kamil Bjaček a říká, že další ročník soutěže Lesy a příroda kolem nás bude vyhlášen na podzim.

Výtvarnou soutěž Lesy a příroda kolem nás pořádají Lesy ČR s. p., Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích, Ústav pro hospodářskou úpravu lesa Brandýs nad Labem, Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou, Stezka korunami stromů Lipno, Kores Europe s.r.o. a Vyšší odborná škola lesnická a Střední lesnická škola Bedřicha Schwarzenberga, Písek, Lesnická 55.