Ti se nejčastěji odvolávají na úbytek parkovacích míst, který má nový vzhled náměstí přinést, a následnou likvidaci jejich podnikatelské činnosti v centru města.

Námitky, které nyní posoudí Jihočeský kraj, brání vydání územního rozhodnutí, a tak radním došla trpělivost. I když těsnou většinou, schválili přerušení projektování, které má na starost MCA atelier, a to do doby vydání územního rozhodnutí. „Odvolání účastníků řízení mohou zásadně pozdržet lhůtu vydání územního rozhodnutí a následně i stavebního povolení,“ vysvětlil Václav Filip, vedoucí odboru investica rozvoje MÚ Písek.

Revitalizace centra patří k největším akcím, na které se Písek v blízké době chystá. „Naším cílem je, aby se náměstí zklidnilo, aby tady byla nějaká zeleň a voda. Rozhodně ho nechceme odříznout nebo tady zakázat dopravu,“ konstatoval místostarosta Písku Josef Knot. Připomněl, že největší část z rozpočtu by šla na infrastrukturu, kde je zásah třeba.

Velké náměstí v Písku. Ilustrační fotoZdroj: Deník / Lucie KotrbováTak šel čas
září 2015 – město vyhlásilo soutěž na revitalizaci historického centra města
prosinec 2015 – porota vybrala tři nejlepší návrhy, na jaře 2016 byl znám vítěz, a sice MCA atelier
léto 2016 – po veřejném projednání sepsali obyvatelé a podnikatelé z centra města petici proti omezování parkování – zastupitelé však názor nemění, přípravy pokračují

Obyvatelé a především pak podnikatelé z centra města však nevidí revitalizaci růžově. Bojí se hlavně omezení dopravy. „Nejsem proti rekonstrukci jako takové. Vadí mi, že s námi nikdo nejednal ohledně toho, jak by měla fungovat doprava a parkování, což je pro nás stěžejní,“ podotkl majitel lékárny na Velkém náměstí Marek Bárta.

Náměstí se podle něj odřízne, což zlikviduje živnost podnikatelům v centru. „Když se sem lidé nedostanou autem, nepřijdou. Centrum bez aut zní hezky, ale z Výstaviště sem nikdo chodit nebude,“ doplnil lékárník s tím, že podle studie před jeho prodejnou běžná parkovací stání zmizí.

Lípa přátelství a kámen v Palackého sadech v Písku.
Lípa přátelství a kámen v Palackého sadech


Revitalizací má v centru ubýt zhruba třetina míst. Nahradit je má chystané rozšíření parkovišť u pošty či na Výstavišti, na kterém už se pracuje. Dalších asi sto míst by mohlo v budoucnu vzniknout u nemocnice.

Revitalizace se má týkat Velkého náměstí, Alšova náměstí a přilehlých ulic. Součástí studie má být doprava, parkování i zeleň.

Z programu prázdninového odpoledne v Záhoří.
Starosta přetahovanou na laně opět prohrál