Příznivci detektivního žánru se mohou těšit na novinku na knižním trhu. Písecký spisovatel a emeritní kriminalista Ladislav Beran načal čtvrtou desítku svých knih. Nakladatelství Moravská Bastei MOBA Brno v edici Původní česká detektivka vydalo soubor krimipovídek pod názvem Poslouchej toho s pistolí! Domácím čtenářům autor novinku představí při slavnostním křtu v pátek 4. listopadu od 16 hodin tradičně v prodejně Elimu v Janáčkově ulici v Písku.

Sedmnáct povídek Ladislav Beran napsal podle skutečných událostí, které řešila písecká kriminálka. Tentokrát se poručíci Mach a Studnička zabývají případy od počátku devadesátých let až do roku 2013. „Krátce po sametové revoluci se řada lidí vrhla na podnikání všeho druhu. Přineslo to však s sebou také rozšíření trestné činnosti, zejména pokud šlo o vloupání do skladů podnikatelů. Mnozí si jistě vzpomenou, že se tehdy v prodejny všeho možného proměnily i garáže, části rodinných domů nebo třeba sušárny v panelácích. Do těchto prostor bylo poměrně snadné se dostat a toho využila i písecká galerka," uvedl k obsahu některých povídek Ladislav Beran.

Autor připomíná mimo jiné i známého recidivistu, který si u kriminalistů vysloužil přezdívku Šlahoun. Dokázal dlouho elegantně zapírat, ale policisté se mu vždycky dostali na kobylku. Povídka Svědek, který mlčel se zabývá vyšetřováním spojeným s pašováním drog a pěstováním marihuany. Není bez zajímavosti, že právě v této povídce autor připomíná jednu z píseckých postav pod skutečným jménem. Jde o známého básníka a učitele odborného učiliště Richarda Uhra, který se jednoho z mladých pašeráků drog pokoušel naučit pokrývačskému řemeslu. Jak to dopadlo, to už autor prozrazuje ve zmíněné povídce.

Kromě poručíků Macha a Studničky se na vyšetřování podílí již osvědčená vyšetřovatelka Petra Čtvrtníčková nebo začínající kriminalisté z 1. oddělení Roman a Mařínek.

Nová knížka Ladislava Berana čtenáře určitě nezklame. Z jejích stránek je znát, že autor dobře zná nejen svět malých i velkých zločinů, ale také různá zakoutí rodného města Písek a jeho obyvatele.

V příštím roce by se čtenáři měli dočkat hned tří nových knih z počítače píseckého autora. „Budou to především Hříšní lidé města Písku. V povídkách v dalších dvou knihách se s kriminálními případy budou opět potýkat Mach, Studnička a jejich velitel kapitán Karas," prozradil něco málo ze svých tvůrčích plánů Ladislav Beran.