Jiný účastník dopravního provozu na jeho strašidelně vysokou „nástavbu“ upozornil policii. Když ho hlídka u Emmenu severně nad Lucernem zastavila,řekl, že chce do severní Afriky. Ukázalo se, že povolenou hmotnost vozidla překročil o 325 kilogramů, napsala PNP. Řidič musel náklad sundat a podle mluvčího policie zorganizovat známého, který se zavazadel ujal. Než hříšník mohl pokračovat, musel zaplatit více stovek eur pokuty a byl oznámen ke správnímu řízení.

Na co se za humny zlobí

Obzvlášť v horkých létech na sebe narážejí na sebe v zastavěných územích různé zájmy spoluobčanů. Linecké OÖN přinesly pár rad právníka Bernharda Wolkerstorfera.

Grilování na balkoně. Na dřevěném uhlí s otevřeným ohněm je to zakázáno, plynový gril je hraniční, elektrický dovolený. Totéž platí na předzahrádky – kvůli kouři, kořenicím látkám a spálenému tuku, které mohou pronikat i za zavřená okna. Sousedy velmi může rušit i cigaretový kouř.

Štěkající pes. Pokud pes občas opakovaně zaštěká, nedá se s tím nic dělat. Pokud ale takto reaguje na každý zvuk, je to obtěžování hlukem. Odnaučit to může spolek ochrany zvířat nebo veterinář.

Kočka v záhoně. Cokoliv zvíře dělá mimo byt, může mu být v zásadě zakazováno. Kočky jsou ale svévolné a jen těžko se nechávají vychovávat.

Sekání trávníku, stříhání keřů. Zakázáno je to většinou od sobotního poledne do pondělního rána. Rozhodnout o tom ale může každá obec sama. Všeobecná doba klidu je většinou od 20 do 8 hodin.

Přerůstající strom přes plot. Nejdřív je třeba si se sousedem promluvit. Druhým krokem by bylo mimosoudní urovnání ve smírčím řízení nebo žaloba na upuštění od takového jednání. Možné je také ořezání větví na náklady souseda, aniž by to ovšem ohrozilo keř nebo strom.

Muzika. Může být do 22 hodin a jen přiměřeně hlasitá. Ani „letní kino“ v zahradě, třeba sledování fotbalu v televizi, nesmí být výstředně hlasité. Když příliš křičí nebo řádí sousedovy děti, je nutné kontaktovat jejich rodiče. Jinak se mohou děti projevovat i pořádně hlasitě, pokud to okolí nadměrně neruší.

Jak Niki k plicím přišel

O transplantaci plic trojnásobnému mistru světa formule 1 Nikimu Laudovi náš web informoval. Sobotní linecký deník OÖN zprávy doplnil.

Nový orgán byl Laudovi přidělen nezávislou organizací Eurotransplant, postupující podle jasných kritérií naléhavosti. Pacient byl při čekání po přijetí na oddělení udržován při životě mimotělní ventilací. Byl při plném vědomí a nebyla jiná možnost jeho léčby, spadal tedy do kategorie nejvyšší naléhavosti pro užití darovaného orgánu, řekl chirurg. Podle něho plíce není vybírána podle snášlivosti tkání jako u jiných transplantací. „Máme možnost darované orgány, kterých bychom jinak nemohli využít, připravit a vylepšit,“ řekl.

OÖN pokračují, že zákrok byl proveden přesně 42 let a jeden den po Laudově havárii na Nürburgringu. Jeho plíce byly tehdy nejzasaženějším tělesným orgánem. Kvůli popáleninám musela být pacientovi transplantována kůže, následky později vedly ke dvěma transplantacím ledvin.

Celkově bylo loni v Rakousku transplantováno 798 orgánů, z toho 120 byly operace plic ve Vídni. V Horních Rakousích transplantuje jediná klinika, Alžbětinek, a to ledviny. Na ty se nyní v Rakousku čeká 39,5 měsíce, na srdce 3,3 měsíce, na plíce 3,7 a na játra dva měsíce.

Zákon o Romeech a Juliích

Soud v Sarasotě rozhodne…Zdroj: Deník/repro

18letý Leo z Mitterkirchenu (okr. Perg) má velký problém, a s ním i jeho rodiče. Chlapce zatkli v Sarasotě na Floridě, protože měl nedovolený sex s 15letou americkou přítelkyní Amandou, se kterou se seznámil po internetu. Byla jeho první známostí a necestoval za ní prý kvůli sexu, ale z čestných důvodů.

Linecký list OÖN hovořil pro sobotní vydání s jeho otcem Rudolfem S., který se chystá na Floridu odletět za synem. V televizi řekl, že peníze připravené na cestu poskytl na obhajobu chlapce. Zemský hejtman Thomas Stelzer teď chce rodině pomoci. „Možnost takového setkání by neměla ztroskotat na penězích,“ řekl hejman.

„Kdybych věděl, že Amandě je teprve patnáct, nikdy bych Leovi nedovolil za ní letět,“ vyčítá si otec. Přitom dokonce žádal kopii dívčina rodného listu, a ona mu ji poslala. Bylo na ní datum narození 21. prosince 2001. „Datum pravděpodobně graficky upravila na počítači,“ myslí si. Ve skutečnosti se narodila až v roce 2002. „Kdyby byla půl roku počkala, nedělo by se vůbec nic,“ uvádí Rudolf S. trpce. Děti jsou ve státě Florida zákonem chráněni do 16 let, lhostejno jak starý je jejich partner. Nešťastnost případu umocňuje i to, že Leo oslavil několik týdnů před odletem do USA osmnácté narozeniny. „Kdyby mu v době ,činu´ bylo ještě sedmnáct, hrozilo by mu pak za sex se souhlasem pět místo patnácti let v americkém vězení,“ uvádějí OÖN.

Otec obviněného podle deníku jeho přítelkyni nic nevyčítá, dokonce prý s ní soucítí – celý život prý už nebude moci být šťastná, „chudák holka… “ Nezlobí se ani na Amandinu matku, která tehdy zavolala policii a zadržení Lea tak iniciovala. „Udělal bych přece totéž, kdyby mi zmizelo dítě. Největší chybou bylo, že Amanda zkrátka z domu utekla, aby mohla trávit čas s mým synem,“ pokračuje.

Dívka napsala příteli sáhodlouhé milostné dopisy. Podle amerického advokáta, kterého synovi zprostředkovalo rakouské velvyslanectví ve Washingtonu, to možná nabízí určitou šanci – v roce 2007 vstoupil na Floridě v platnost tzv. zákon „Romea a Julie“, který má jasně oddělit skutečné sexuální trestné činy od teenagerů, kteří jen udělali chybu, popisuje list. Jeho užití je podmíněno tím, že „poškozené“ musí být minimálně čtrnáct a se sexem souhlasila, pachatel nesměl být za takový čin v minulosti obviněn a nesmí být o víc než čtyři roky starší než partnerka. Obě podmínky tato dvojice splňuje.

14. září má být Leo poprvé vyslýchán u soudu (na snímku). Aktuálně má zranění na tváři, které mu prý způsobil spoluvězeň. Poté byl přemístěn do jiné cely, uzavírá OÖN.

Unie rozdala jízdenky mladým

Jak náš web už informoval, Evropská komise rozdává v akci "DiscoverEU" letos asi 25 000 interrailových jízdenek zdarma 18letým k narozeninám, aby mohli objevit svůj světadíl a nadchnout se pro Evropu, píše PNP. O svých zážitcích pak mají jako „velvyslanci EU“ vyprávět v sociálních médiích nebo při besedách ve školách. EU na to vynakládá letos 12 milionů eur.

Ne všechno ale běží podle plánu, vyskytlo se prý několik logistických a termínových problémů při online-bukování cest. Nyní má jet asi 15 000 cestujících, na podzim dalších 10 000. Dostávají zdarma jízdenky na vlak, trajekt nebo autobus, ale ubytování a stravování v cílových místech si musejí hradit ze svého. 11 000 už lístky dostalo, 3000 jsou aktuálně na cestě Evropou, uvádí PNP.

Komise už podle ní navrhla projekt značně rozšířit. „Budou-li Evropský parlament a členské státy unie souhlasit, mohlo by být v letech 2021-27 na akci uvolněno 700 milionů eur. Cestovat interrailem by tak mohlo kolem 1,5 milionu mladých Evropanů.

Zachránili ovečku

Zachraňovali jednu, zachránili čtyři!Zdroj: Deník/repro PNP

Policejní prezídium Středního Francka sklidilo bouři nadšení nad akcí, o které informovalo na twitteru a facebooku. Šlo o příběh ovce, která hledala osvěžení v bazénu, ale její vlna nasákla vodu a hrozila, že zvíře váha stáhne pod hladinu. Policie našla řešení – uniformy dolů a do vody, líčila zpráva a zakončila happyendem: „Zachráněná vrhla krátce poté tři jehňata a zasahující se při vedru pěkně osvěžili…“ Do sobotního poledne sklidila zpráva na twitteru od uživatelů více než 5000 srdíček líbení se a na facebooku přes 2000 „liků“. Jedna ze čtenářek mínila, že se možná vůbec nejednalo o nehodu: Ovce si vlastně přála porod ve vodě…

Pivní prověrka

Den německého piva se tradičně slaví 23. dubna, Mezinárodním dnem piva je zase zhruba deset let první srpnový pátek. PNP k tomu napsala, že je vlastně jedno, kdy se bude pivo slavit, většina mu holduje tak jako tak přečasto… A čtenářům nabídla testík znalostí o nápoji nápojů.

Jedna z otázek předestírá čtyři pojmy, z nichž jedno prý neznamená „prosit“. Jenže podle bier-lexikon.lauftext.de jde pořád o Prosit, tedy česky Na zdraví, Ať slouží - „Gan bei“ to má být čínsky, Mazel hebrejsky, Kippis finsky a Mogba nigerijsky… A hledej pravdu ve špalíru půllitrů! Další otázka zkouší, jak se nejmenuje patron piva, k čemuž nabízí dvanáct jmen: Florian (4.5.), Vitus, Magnus, Laurentius, Nikolaus, Georg, Arnulf, Dorothea, Bonifatius (5.6.), Medardus, Aurelius Augustinus (28.8.), Gambrinus (vykládaný jako legendární král, objevitel piva, kterého jej naučila znát Isis). A právě k němu weib´s brauhaus výslovně uvádí, že není patronem piva!

A snad ještě jednu lehčí otázku. Kdy se oslavuje takzvaná pivní svatba – jestli devět měsíců, tři týdny nebo dva roky po sňatku. Je to, prosím, těch devět měsíců…

Zkrátka malý těžký test s neurčitými rozhřešeními k Mezinárodnímu dnu piva. Lepší snad ale bude se už nezkoušet a dát si (ještě) jedno orošené…