„Shledali jsme, že trest byl mírný," zdůvodnil včera předseda senátu krajského soudu Petr Černý.
V délce pobytu za mřížemi se s okresním soudem shodli, ale na pokutě musí Tomáš Líbal zaplatit téměř šestkrát víc a činnost v oboru nesmí vykonávat devět let, což je bez jednoho roku maximum, které může soud uložit.

V době, kdy se měl obžalovaný trestných činů dopustit, totiž patřil k movitým lidem: na účtu měl 670 tisíc a měsíční příjem přes 50 tisíc, při domovní prohlídce u něj našli drahé hodinky i alkohol. Státu tak má pokutu zaplatit jednorázově, na což dostal půl roku.

Devítiletý distanc ho pak má zcela očistit od společensky nevhodného chování, jakým je korupce. Té se měl dopustit nejdříve v rekreačním zařízení Pracov u Sezimova Ústí a poté v Praze. „Je třeba, aby lidé, kteří mají moc a uplatňují ji vůči jiným i vůči státu, byli úplně čistí," zdůvodnil Petr Černý. Než se bude moci ucházet o místo třeba zase u vězeňské služby nebo u hasičů, dávno mu skončí i pětiletá podmínka.
K rozhodnutí táborského soudu se Tomáš Líbal včera nechtěl vyjádřit, pokud s ním ale nesouhlasí, již se může obrátit pouze na Nejvyšší soud v Brně.

Na Pracově na Táborsku a následně i v restauracích v Praze měl loni v létě tehdejšímu generálnímu řediteli vězeňské služby Pavlu Ondráškovi nabízet výhody, když ho vrátí zpět do pozice svého ekonomického náměstka, jímž byl za předchozího ředitele VS Petra Dohnala. Když jej Pavel Ondrášek po svém nástupu sesadil, poslal jej do ředitelny vazební věznice v Litoměřicích.

Pokud by nový šéf na jeho nabídku kývl, údajně by o něm televize přestala vysílat negativní reportáže a ještě by si měsíčně přišel na sto tisíc. Ty by Tomáš Líbal dokázal vysát z veřejných zakázek pro vězeňskou službu, k nimž jako ekonomický náměstek měl i dříve přístup. Pavel Ondrášek by ale musel vrátit do křesel nejen jeho, nýbrž i další jemu blízké a také odstraněné kolegy.

Tomáš Líbal byl uznám vinným i z nedovoleného ozbrojování.