Šlo o akci Greenpeace, která požaduje od Volkswagenu, aby přestal prodávat naftové a benzinové automobily škodící životnímu prostředí. Akcí chtěla protestovat proti VW jako sponzorovi utkání. K tomu měl 38letý muž z Bádenska-Württemberska s motorovým padákem s nápisy Greenpeace a Kick out oil (Vykopněte naftu) při přeletu stadionu spustit do areálu velký žlutý latexový míč. Zachytil ale o ocelová lana konstrukce střechy a dostal se do turbulence. Podle PNP jen s velkou námahou zabránil pádu do ochozů. Nebezpečně se při tom přiblížil divákům, než sám docela tvrdě přistál. Na pomoc mu ihned přispěchali dva němečtí fotbalisté.

Mluvčí Greenpeace ještě během utkání přiznal, že se akce nepodařila, a omluvil se za ni. Na twitteru organizace ujistila, že tento protest nikdy neměl v úmyslu rušit utkání nebo někoho zranit. Uvedla, že aktivistu postihly technické problémy a musel přistát nouzově.

Anna Lallitschová při práci.
Od sousedů: V rakouské televizi komentuje ME ve fotbalu i žena!

Policie pilota stíhá za různé delikty, také pro porušení zákona o leteckém provozu. Při přistávání lehce zranil na hlavách dvě osoby, které byly ošetřeny v nemocnici. Byl zatčen a jeho prostředek zadržen.

UEFA hovoří o "bezohledné a nebezpečné akci, která mohla mít závažné následky pro mnoho lidí". Protestoval také Německý fotbalový svaz. Bavorský ministerský předseda Markus Söder řekl Bavorskému rozhlasu, že nešlo o žádný "kavalírský delikt".

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann označil pilota za neodpovědného dobrodruha, "který své letecké umění nezměrně přecenil a tím vážně ohrozil zdraví a životy diváků na stadionu".

Málem zabili zdrogovanou

Vídeňský soud bude ve středu řešit případ tří mužů obžalovaných z pokusu vraždy, napsal Volksblatt.

29letá poškozená se v noci na 12. červen 2020 potkala s 24letým profesionálním fotbalistou a jeho dvěma přáteli v lokálu. Odjeli do bytu, kde muži zdrogovanou a podnapilou ženu při zneužívání tak těžce zranili, že téměř vykrvácela.

Kus domova z Pasova v Kábulu.
Od sousedů: Zvony od Pernerů zvonily v Afghánistánu

Dosud bezúhonní jsou vazebně stíháni za zneužití bezbranné osoby, 34letý muž také z pokusu vraždy a fotbalista se 39letým známým z pokusu vraždy z nedbalosti.

Pandemie tloustnutí

Vědci Technické univerzity v Mnichově zkoumali dopad pandemie na stravovací a pohybové návyky dospělých. Zjistili, že asi 40 procent ze 1001 online dotazovaných ve věku 18-70 let přibralo na váze (ze 30-44letých 48 %) a více než polovina se méně pohybuje, napsala PNP. Přibrali průměrně 5,6 kilogramu, dotazovaní s BMI nad 30 dokonce průměrně 7,2 kilogramu. Přes 60 % respondentů ale uvedlo, že stravovací návyky od začátku korony zásadně nezměnili. 33 % má jen více času na jídlo a 28 %, že častěji jí z nudy, převážně nezdravě (sladkosti, fastfood, slazené nápoje).

52 procent se za koronakrize pohybuje méně. Jako důvody mimo jiné 53 % uvedlo uzavření tělocvičen a fitek.

Rakušané "zchudli"

Koronový rok 2020 redukoval kupní sílu Rakušanů v průměru o 584 eur na 22 753 eur, nominálně o 2,6 procenta, napsaly OÖN. Při zohlednění inflace dokonce o čtyři procenta. Přesto jsou naši sousedé druhými nejbohatšími v EU po Lucemburčanech, jejichž kupní síla byla 32 000 eur. S úbytkem turistů Tyrolákům ubylo na síle průměrně 742 eur, Salcburčanům 711, Vídeňákům 707. Nejmenší ztráty mělo Bugenlandsko.

Testovací autobus v Linci jede dál.
Od sousedů: Setkání hejtmanů, testovací bus jezdí dál, docházejí krevní konzervy

Zatím co příjmy z nájmů stouply a zaměstnancům ve veřejných službách zůstaly stejné, samostatně podnikajícím, lidem svobodných povolání nebo umělcům klesly přes pomoc státu i o 80 % a víc. Kvóta úspor se přitom téměř zdvojnásobila na aktuálně 14,5 procenta disponibilní kupní síly.