16 500 tun

…váží nový "Železniční most" přes Dunaj, otevřený 28. srpna pět let po stržení starého. Je dlouhý 400 metrů a jen ocelová konstrukce váží 8500 tun. Na 45 000 čtverečních metrů mostu byla nanesena ochrana proti korozi - ten starý prakticky "odreznul".

33,5 stupňů Celsia

…bylo ve městě naměřeno 19. června. Nejchladnější byl 13. únor s mínus 9,2 stupně. Pět měsíců bylo chladnějších než v dlouhodobém průměru, celý rok byl s průměrem 10,9 stupně o půl stupně "nad normu".

548 015 reakcí

…přineslo do čtvrtečního večera turistické video „Linz ist Linz“ na YouTube - s výroky jako "Linec je trochu rasistický", "Linec je hrozný", "Linec je městem seniorů" nebo "My jsme psanci, vyděděnci - outsajdři byli u nás vždycky vítáni" a podobně mělo provokovat. Což se také stalo. Veřejností odmítané video druhé straně získalo Zlatého delfína pro vítěze Cannes Corporate Media & TV Awards 2021.

147 270 lidí

…bylo v Linci proočkováno, z nich 135 802 dvěma dávkami a 79 212 třemi. Do karantény muselo 37 000 osob, také 800 školních tříd se 13 000 žáky. Kolem 4000 dětí a mladistvých mělo pozitivní koronatest, nakažených celkově bylo kolem 21 000.

1000 let

…stará je lípa v zahradě Dietmara Prammera, nového radního pro plánování, v St. Magdaleně. Dům byl postaven v roce 1887 jako obytný s hostincem. Strom je od roku 1975 přírodní památkou.

Nový most přes Dunaj je krásný! Foto:Nový most přes Dunaj je krásný! Foto:Zdroj: Deník/OÖN

Papež kancléře "nepřemluvil"

"I po apelu papeže Františka odmítá rakouský kancléř Karl Nehammer další přijímání běženců," píší OÖN a vysvětlují, že Rakouská biskupská konference poprosila s odkazem na vánoční projev papeže Františka o přijetí stovky rodin běženců do země.

Nehammer odpověděl poukazem na chybějící solidaritu v Unii: "Letos už jsme přijali stovky rodin. Když jsme teď vytíženi 34 000 žádostmi o azyl, koho mám brát ještě, když vím, že aktuálně je skoro 24 dalších zemí EU v tomto směru zčásti méně zatíženo než Rakousko?"

Opera židle neubere

Jako jediný dům umění v Rakousku rezignovala Státní opera ve Vídni na omezení počtu návštěvníků, píší OÖN.

Zato musejí být všichni třikrát očkováni a vykázat se PCR testem. Důvodem bylo, že také na leden bylo "zapykáno" daleko víc než povolených tisíc vstupenek na představení. "Nepřísluší nám stovky návštěvníků posílat pryč, aby ostatním mohlo stačit splnění méně přísných podmínek," řekl ředitel Bogdan Roscic. Všechny ostatní divadelní a operní scény musely kapacitu stlačit pod tisíc míst. Pak jim pro vstup budou stačit dvě očkování a test.

Že stanovené normy není lehké splnit, ukazuje Roscic na příkladu původně z 97 procent vyprodané Toscy z 27. prosince. 500 vstupenek kvůli restrikcím předem stornovali, dalších 200 návštěvníků museli večer odmítnout, především turisty, kteří v mateřských zemích nemohli dostat třetí vakcínu, nebo na koncert přišli s neočkovanými dětmi staršími dvanácti let.

Novoroční do 92 zemí

Ve čtvrtek měli generální zkoušku před publikem Vídeňští filharmonici, chystající svůj 82. novoroční koncert. Televize ORF2 jej bude přenášet v sobotu živě od 11.15 hodiny do 92 zemí. V Rakousku sleduje tento tradiční zážitek víc než milion diváků, na světě kolem 40 milionů. Do sálu může "naživo" kvůli pandémii jen 1000 posluchačů. Jak už náš web uvedl, nebude mezi nimi kancléř Karl Nehammer, aby podpořil covidovou odříkavou "kázeň" občanů. Koncert bude potřetí řídit Daniel Barenboim. Na programu je 15 skladeb, převážně od dynastie Straußů. Šest zazní na Nový rok poprvé. Zážitek bude snímat šestnáct kamer, vídeňské městské zahradnictví vyzdobí sál 30 000 květy…

Jak zmoklo Bavorsko

V Bavorsku letos spadlo průměrně 910 litrů vody na čtvereční metr, po Bádensku-Württembersku s 936 litry nejvíc v Německu, píše Donaukurier. Také co do statistiky slunečního svitu je Bavorsko s průměrem 1795 hodin druhé za BW (1805 hodin). Bavorsko "zalévaly" hlavně Alpy, kde napršelo místy až přes 2000 litrů na metr čtvereční, nejvíc v celé SRN.

Potěšili svého bezdomáče

"Ali, někdejší číšník a kuchař, hrával často na ulicích Freilassingu na housle, aby dostal trošku peněz pro sebe a pro rodinu. Místní fotbalový klub se ho ujal a angažoval ho jako houslového ,roztleskávače´. Vyprosil si místo v garáži, darovali mu oblečení. A když ztratil doklady, našel anděla strážného, Brigittu K. Ta je našla v křoví, vyčistila je a zkoušela najít majitele," popisuje DK a poznamenává, že se s ním už potkala, darovala mu tehdy teplou vestu, ale nález dokladů nemohla ve vzpomínkách zařadit.

Časem zjistila, že muž je hlášen ve Vídni, ale nemohli ho tam zastihnout. Proto se obrátila na policii ve Freilassingu. Tam Ali ztrátu dokladů předpisově oznámil. V době "intervence" Brigitte K. se nacházel ve Würzburgu, údajně v beznadějné situaci, když se o nálezu papírů od tamních strážců pořádku dozvěděl. Byl přešťastný, jak ukazuje fotografie z jeho setkání s paní K. DK pak dodává, že Ali by chtěl s koncem roku zase odjet domů za rodinou. A přeje mu šťastnou cestu a lepší 2022 ještě s mnoha dalšími anděly strážnými… Foto: Deník/DK/Julian Traublinger