PNP ji popisuje jako podobnou zápalce se žlutou až oranžovou hlavičkou. Dva až čtyři centimetry vysoká houba roste především v přírodě blízkých, bahnitých oblastech. Hlavičky dlouhé tři až šest milimetrů vykukují z vody. Houba žije na zbytcích rostlin - listí, jehličí a šišek. Je rozšířena v celé Evropě, v Německu především v Bavorském lese, v Hartzu, Durynském a Černém lese. Vyrůstá už na jaře a v horských regionech ji nacházejí až do léta. Škodí jí dlouhá sucha a těžba dřeva. Mykologická společnost radí ponechat lesu jeho dynamiku a nechávat víc odumřelých stromů jako zdroj stínu a vlhkosti. Příkladem je podle ní NP Bavorský les, jehož smíšený horský les může v několika letech poskytovat čapulce bahenní a mnohým dalším druhům životní prostor. Foto: Deník/Fungiversum.de

Bombardýr na facebooku neuspěl

Bronzový památník Gerda Müllera v jeho rodném Nördlingenu nepřesvědčil uživatele facebooku. Kdo to má být?! byla jedna z jejich nejzdvořilejších reakcí.

Ilustračně z odhalení památníku.Ilustračně z odhalení památníku.Zdroj: Deník/BR24

Jiní se ptali, jestli tvůrci jeho sochy nebyli pod parou, pochybovali, jestli vidí dobře, další viděli v soše figuru docela jiných osob, třeba Maria Gomeze nebo - nejspíš podle vlasů - kapitána Tsubase ze stejnojmenného japonského seriálu z osmdesátých let.

"A nejen v obličeji nenacházeli mnozí uživatelé žádnou podobnost s proslulým fotbalovým střelcem: pravý bombarďák měl nejméně dvakrát silnější stehna, komentovala jedna čtenářka, napsal Donaukurier.

Vítězné autíčko mistra.
Od sousedů: V aukci nabídnou ferrari mistra světa

K osobě oslavence dodal, že Müller přišel v létě 1964 jako 18letý z amatérského celku TSV 1861 Nördlingen do Bayernu. Tehdejší trenér Zlatko „Tschik“ Cajkovski na něho volal "malý, tlustý Müllere". Jedinečný útočník pak byl s národním týmerm v roce 1972 mistrem Evropy a 1974 mistrem světa. Je s odstupem nejúspěšnějším střelcem bundesligy s 365 góly ve 427 utkáních. Onemocněl alzheimerem a léta byl opatrován v pečovatelském domově. Zemřel 15. srpna 2021 ve věku 75 let. Foto z odhalování sochy: Deník/DK