Na to odpovídá popisuje nová mapa nazvaná Stezka historie průmyslu, kterou v Jindřichově Hradci vydal městský úřad na základě podkladů autorky Sabiny Langerové. Brožura ve formě skládané mapy je zdarma k dostání v infocentru v Panské ulici.

„Jak léta chodím kolem Nežárky, všimla jsem si tabulky o historii koželužského domu. Napadlo mě, že takových objektů musí být ve městě mnohem víc. Proto jsem začala sbírat podklady a prohledávat archivy a historické průvodce, ve kterých byly seznamy jednotlivých fabrik. A během roku se mi podařilo dát dohromady obsáhlý seznam průmyslových objektů, které buď pokračují v činnosti a jsou modernizované, nebo dávno zanikly,“ vypráví Sabina Langerová.

Technologické památky rozdělila podle odvětví a nabídla městskému úřadu k publikaci. „S panem architektem Hartmannem a vedoucím oddělení památkové péče panem Burešem jsme posléze doplnili mapu památek a historické fotografie. Myslím, že jak pro Hradečáky, tak pro návštěvníky města to bude další zajímavý kamínek do mozaiky jindřichohradecké historie,“ doplňuje.

Mapu doplní také tabulky, které město plánuje po souhlasu jednotlivých vlastníků umístit na domy zmíněné v nové brožuře. Budou ve stejné podobě jako zlaté cedule, které nyní označují historické domy ve městě, akorát budou barevně odlišené.

"Nejstarším objektem na této mapě je zámecký mlýn, který byl přestavován do současné renesanční podoby. Potom je to zámecký nebo černínský pivovar, před ním byl i měšťanský pivovar ve Svatojánské ulici. V městské památkové rezervaci bylo těchto objektů víc. Posléze se rozšířily řady malých továren, jako byla továrna Ignáce Bobeleho, dnešní takzvaná Bobelovka, byla tady ve městě octárna, cementárny, spousta malých podniků, kde se šilo, byly tady fotografické ateliéry. Je to velice pestré zastoupení všech možných odvětví," popisuje autorka.