Jitka Luňáčková, ředitelka odboru epidemiologie Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje v Českých Budějovicích, uvedla, že v osmém kalendářním týdnu marodilo na jihu Čech 2160 osob v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V předchozím týdnu to bylo 2192 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Nemocnost vyšší než dva tisíce případů na 100 tisíc obyvatel byla v okresech Český Krumlov, Prachatice a České Budějovice, dvoutisícové hranici výskytu nemoci se blížili i v okrese Strakonice.

Kolik lidí zemřelo na chřipku v letech 1994-2017Zdroj: Deník / Miroslava Jindrová

Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje, dodala, že se nemocnost v regionu postupně přesunula od předškolních a školních dětí do věkové skupiny seniorů, kde nemocnost stoupla o šest procent.

Pohled na místo tragické nehody na silnici mezi Třeboní a Lomnicí nad Lužnicí. Foto: HZS JČK
OBRAZEM: Při střetu osobního a nákladního auta na Lomnicku zemřel člověk



„V našem kraji jsou prokazovány chřipkové viry typu A i B, přitom chřipka typu B je u seniorů prokazována zhruba dvakrát častěji,“ řekla s tím, že celkem mají od začátku roku hlášeno dvacet čtyři závažných průběhů onemocnění chřipkou. „Ve třinácti případech došlo bohužel k úmrtí,“ řekla více Kvetoslava Kotrbová.

Bohužel ani předešlé roky nebyly co do počtu životů, jež si chřipka v Jihočeském kraji vyžádala, nijak příznivé. Za posledních dvacet čtyři let to bylo celkem 133 Jihočechů. Nejvíce lidí přitom zemřelo na nepřímé následky chřipky v letech 2013 a 2015. Jednalo se o dvacet Jihočechů. Nejpříznivější pak byly roky 2004 a 2006. To si chřipka na jihu nevyžádala ani jeden lidský život.

Začátkem února členové brigády trénovali na nesouvisle zamrzlém Lipně. Pes musel přes ledovou vodu, kry a praskající led donést záchranné lano daleko vzdálenému figurantovi ve vysekané díře.
Záchrana života je největší odměnou