Na Šumavě bylo v noci na středu nejchladněji z celého Česka, a jedna jihočeská stanice překonala rekord pro minimální teplotu: ta ve Strakonicích. „Nejnižší teplota z úterý na středu byla na Šumavě na Kvildě-Perle, minus 9,8 °C,“ přiblížil přesná čísla Daniel Maňhal z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. „Může za to vyjasnění a příliš tam nefoukalo.“

Meteorologická stanice Perla, která patří k nejstudenějším místům v České republice, je umístěná v mrazové kotlině nedaleko Jezerní slati kousek od Kvildy na Kvildském potoce.

Na Hliništi teplota klesla na −7,2 °C, ve Volarech téměr k −7 °C a třeba v Černé v Pošumaví bylo pět pod nulou. „To ale na konec dubna nic neobvyklého,“ uvedl meteorolog.

V Jihočeském kraji byl překonaný i jeden rekord v minimální teplotě, a sice ve Strakonicích: tam naměřili −2,6 °C, přičemž dosavadní rekord pro tento den byl o čtyři desetiny stupně vyšší a byl z roku 2016.

Horka nebudou, ve čtvrtek hrozí i bouřky

Co se krátkodobé předpovědi počasí týká, ve středu bude během dne polojasno až oblačno a nejvyšší denní teploty vystoupají na 16 až 19 °C, na horách 13 až 16 °C. Vát bude mírný jihovýchodní vítr rychlostí 3 až 6 m/s.

Ilustrační foto.
Plameny zničily střechu domu i kamion se štěpkou

Ve čtvrtek bude po ránu většinou zataženo, ojediněle se objeví také mlhy. Po ránu teploty klesnou k 8 až 5 °C, nejvyšší denní teploty budou 17 až 20 °C, na horách 12 až 15 °C. Večer a v noci se od jihozápadu na většině území objeví déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřka.

Zmrzlí muži se ještě ohlásí

Podle dlouhodobé předpovědi pro Jihočeský kraj to vypadá, že začátek května bude pokračovat v podobném, spíše aprílovém počasí, jaké panovalo dosud: tedy velké výkyvy teplot a žádné teplo nad 20 stupňů Celsia. „Na letní teploty si ještě musíme počkat, ale určitě se jich dočkáme, času je na ně dost,“ slíbil s úsměvem Daniel Maňhal.