Při 17 stupních pod nulou mu prý zmrzlo asi 200 lahviček „s neškodným, ne psychoaktivním“ olejem z konopných semen, který je teď nepoužitelný. Žádá proto o náhradu škody, píše PNP. Policie se hájí, že měla podezření na trestný čin.

Protěž léčivkou roku

Vzácná, ale zpeněžitelná…Zdroj: Deník/repro

Rakouskou léčivkou roku 2019 byl vyhlášen plesnivec alpský, neboli také protěž, napsaly OÖN. Vysvětlují, že ačkoliv od roku 1886 patří k nejpřísněji chráněným rostlinám, je z „divokého sběru“ už staletí využíván k léčebným účelům. V posledních letech v něm byly objeveny další účinné látky využívané hlavně kosmetikou, říká dr. Chlodwig Franz, viceprezident Herbal Medicinal Products Platform Austria, organizace, která vyhlašuje léčivky roku. Ke krytí poptávky je v posledních dvaceti letech v rámci švýcarského projektu protěž „domestikována“ a kultivována. „Extrakty z různých dílů rostliny jsou užívány k ošetření bolestí břicha, onemocnění respiračního traktu, oběhových nemocí, především ale proti úplavici a průjmům,“ uvedl Hermann Stuppner z Univerzity Innsbruck. Na výzkumech se podílí i Keplerova univerzita v Linci.

Český řidič natočil hit

Corpus delikti…Zdroj: Deník/repro PNP

Český řidič nákladního auta natáčel svou jízdu po B12 v okrese Freyung-Grafenau. „Náhle se vlevo kolem něho přehnal jiný kamion, předjel další tahač a jen o vlas minul protijedoucí autobus,“ popisuje PNP. Nahrávku umístil ve středu „moderátor z Čech“ na své facebookové stránce. Během několik málo hodin bylo video 200 000krát rozkliknuto. Momentálně už není k dispozici, pokračuje list. „Přes 500 uživatelů příspěvek okomentovalo, a i při neznalosti češtiny může být jasné, že převážná část názorů nejspíš nevyznívala přátelsky,“ končí list.

V pátek začaly věc šetřit policie a státní zastupitelství ve Freyungu. Hledají onoho riskantně předjížděného řidiče a svědky, kteří situaci viděli, případně i předchozí jízdu onoho piráta.

Vracel padělky lahví?

Zálohy chtěl zpátky podvodně…Zdroj: Deník/repro PNP

Policie v Salzwegu (okr. Pasov) zadržela 37letého muže, který se pokoušel ve čtvrtek dopoledne v různých supermarketech v prostoru Pasova vrátit proti vyplacení záloh kolem 7000 petláhví, píše PNP. V Salzwegu si prodavačka povšimla, že vkládá do automatu nádoby s falšovanou etiketou se zálohovým kódem. Zákazník nato utekl. Policii se přihlásil svědek, který incident pozoroval, a dotyčný byl nalezen ve Sprinteru se slovenskými značkami. Ve vozidle bylo sto pytlů s dalšími padělky láhví. Věcnou škodu odhaduje policie na asi 460 eur.

Nový brouk za humny

Sousedé našli nového brouka.Zdroj: Deník/repro PNP

V Národním parku Bavorský les prokázali nový druh brouka, napsala PNP. Jde o 1,5 až 2 milimetry velký Nemadus colonoides, snad druh hrobaříka. „Objeven byl v rámci projektu Jeskyňáři,“ uvádí list. „Vědci v parku vyhledali, zmapovali a speciálními pastmi vybavili 65 dutých stromů. Pasti pak zkontrolovali. Loni tak prokázali 67 druhů brouků, Nemadus colonoides v parku poprvé. Tím je 2169. druhem brouků v chráněném území,“ napsal deník.

Přibylo lékařů

Počet lékařů v Bavorsku byl loni rekordní – 64 516, píše PNP. Meziročně jich přibyla dvě procenta. Na klinikách jejich počet vzrostl za 20 let o více než 75 procent na 31 238, lékařů zaměstnaných v praxích je třikrát víc než před deseti lety – 7190. Na druhé straně počet všeobecných lékařů, kteří mají praxi v Bavorsku, během desetiletí o pětinu poklesl – na 4760.

Berlín bude slavit MDŽ

Jako první spolková země prohlásil Berlín Mezinárodní den žen 8. března za státní svátek, napsala PNP. Poprvé bude slaven již letos, jako desátý státní svátek v zemi. Podle mluvčí klubu SPD Deryi Caglarové je to „velké znamení, že jsme došli dál na cestě k rovnoprávnosti žen a mužů“.

Bavorská ministryně práce Kerstin Schreyerová nevidí důvod k zavedení dalšího svátku – tato spolková země jich má už čtrnáct, a tedy nejvíc v Německu. Ženy podle ní potřebují „podporu ke slučitelnosti rodiny a povolání, při zaopatřování svých rodičů, pro stáří rozumný důchod a vždycky ochranu před násilím“.

Strana Bavorska nový svátek kritizovala z pohledu bavorské finanční pomoci hlavnímu městu. „Berlín krachuje, ale zavede si další svátek. Naše strana by měla ráda stav, při kterém by bavorskému daňovému poplatníkovi mohlo být srdečně jedno, jestli si Berlín, Sasko nebo Hessensko zavedou nebo odstraní nějaký svátek. Nyní ale Bavorsko musí berlínské rozhodnutí zčásti zaplatit.“

Zmíněný transfer prostředků k vyrovnání finančně lepších a horších spolkových zemí loni stoupl na rekordních 11,45 miliardy eur. Bavorsko z nich platí víc než polovinu – 6,67 miliardy. Největším příjemcem pomoci je právě Berlín se 4,4 miliardy.

Linec má „bratra“ v Tanzánii

Linecký senát potvrdil své 20. městské partnerství – s Dodomou v Tanzánii. „Ne tolik hospodářské, ale především humanitární a přátelské aspekty vedly k této dohodě,“ zdůraznil starosta Klaus Luger. Základ vztahu položili v roce 2014 hasiči darem vyřazené a dobrovolnou prací repasované techniky. Linečtí se také podíleli na proškolení tanzanijských kolegů. Město Linec je je prvním a dosud jediným mezinárodním partnerem Dodomy, která je sídlem parlamentu státu a do které se postupně stěhují ostatní vládní instituce z velmi vzdáleného přístavního města Dar Es Salaamu. I to přitahuje zájem rakouských firem, například stavební branže.